torsdag den 28. maj 2015

Have eller ikke have


Det plejede at være have.

Så kom Kamelen ind i billedet, og så var det pludselig ikke have. I hvert fald kun meget lidt have og ret meget noget, der lignede en crossbane lige dér, hvor mit staudebed burde være.

I år er Kamelen blevet så stor, at hun godt kan passe sig selv mere end fem minutter af gangen, og hun er ikke længere bare nuttet, når hun tonser gennem staudebedet, så jord og plantedele står ud til alle sider.

Derfor har jeg sat mig for at opdrage lidt på Kamelen. Og iøvrigt generobre mit staudebed.

Ingen af delene er særlig nemt.

Kamelen ser fortørnet på mig, når jeg skælder hende ud, hvis hun går ind i bedet, men hun er trods alt ved at fatte, at hun helst skal blive ude på græsplænen. Det er tydeligvis ikke særlig sjovt, men omvendt lader Kamelen sig gerne bestikke til at være artig - i hvert fald så længe det varer at ondulere et griseøre ...

Den del af projektet vil således nok kunne lade sig gennemføre til noget, der - en gang i løbet af sommeren - ligner 90 procents succes. Helt undgå kamelfjolleraids kan jeg nok ikke.

Anden del af projektet er en del sværere og sætter både min stædighed og min ryg på prøve. For det er da bare helt utroligt, hvor hurtigt et - ellers relativt velholdt - staudebed kan omdanne sig til rent morads. Man vender bare ryggen til et år, og så vips! er det hele groet til i tidsler, senegræs og små træer. Plus lupiner og lampepudsere, der breder sig næsten lige så vildt som ukrudtet.

Fruen klør sig i nakken og begynder en lille smule uentusiastisk at luge først i ét hjørne og siden i et andet. Det pynter lidt, men er også de hjørner, der er mindst ukrudtsbefængte. I mellemtiden gror ukrudtet lystigt videre i resten af bedet.

Men så tilbød Gemalen, at der kunne indkøbes nye planter for en pæn sjat penge. Det skulle bare ske nu.

Den slags hjælper selvfølgelig, og jeg rammes af akut virketrang og går mere målbevidst til værks. Endda bevæbnet med spade. Alligevel går det ikke særlig stærkt. Nogle steder ligger senegræsrødderne i bundter og ligner enhver fejlsøgende elektrikers værste mareridt (og her tænker Fruen så, at hun da vist er blevet alvorligt miljøskadet af gennem mange år at høre om overfyldte kabelbakker på diverse byggeprojekter).

Da planterne ankommer torsdag før pinse, er der derfor stadigvæk langt fra luget og ryddet plads til at plante i bedet. Men det var jo pinse, og jeg skulle være alene hjemme og kunne bare luge nonstop som det passede mig.

Eller det kunne jeg så ikke helt. For Fruen er bare et sølle skrog, der ikke kan holde til sin egen dagsorden. Så sidst på lørdagen var jeg så grundigt brugt, at jeg var nødt til at holde pause og love mig selv at sætte kadencen ned.

På det tidspunkt var der også både luget og plantet en hel del. Ikke desto mindre stod to trediedele af planterne stadig i deres potter.

Altså blev der også luget og plantet søndag. Vejret var dejligt, og både Kamelen og jeg nød at være i haven. Mandag var vejret ikke særlig godt, men faktisk perfekt plantevejr, da det småregnede. Så mens Kamelen fladede ud indendøre med den hjemvendte familie. kunne man se Fruen - med dryppende næse og en fin lille glorie - plante bellis på en ukrudtsfri plet.

Siden er ukrudtet groet videre i den stadig befængte del af bedet, men ellers er der ikke sket noget. Det er hverdag, og det regner. Det sidste er for så vidt godt, for så lider de sidste planter ikke tørkedøden, mens de står og venter på udplantning.

Men lige om lidt er det weekend igen og så!13 kommentarer:

Laika sagde ...

Nøj hvor jeg kender det. Har et (forhenværende) fint bed med storkenæb og andre fine blomster. Overvejer virkelig, og jeg mener virkelig virkelig at køre det over med plæneklipperen. Så får jeg en fin græsplæne istedet :-D

Mette sagde ...

Ser så fint ud på billedet. Her i haven er der kun ukrudt og ungerne tror vist, at sådan ser en have ud så vi lader det stå:) Skulle jo nødig forvirre børnene;-D

Kisser sagde ...

Måske du kan blive enig med Kamelen om, at det er hendes om vinteren og dit om sommeren??
Sådan en ordning!!! havde vi med vores første boxer om køkkenhaven (på 500 kvm), men det var også bare fordi han adskillige gange havde fået et nøglebundt i rumpen!!

Anonym sagde ...

Har ikke den største erfaring med hunde og (fin-) have så der kan jeg ikke hjælpe dig.. Men der findes hunde hvis tilstedeværelse er vanskelig forenelig med præsentabel have.. ene og alene fordi den bliver pløjet op i vild leg og ikke i destruktivitet.

Var det din "alene" weekend der gik med det job? Vil stilfærdigt mene at du skal blive lidt bedre til to ting.. gøre lidt mindre, og få resten af familien til at gøre lidt mere :-)

Du kan evt prøve at bestikke lidt med livretter eller tilsvarende...

Fruen i Midten sagde ...

Laika: Mit bed så også meget 'forhenværende' ud, da det blev forår. Nu hjælper det, og jeg håber virkelig, at jeg kan få bugt med den sidste del også, så jeg ikke skal lave fin græsplæne i stedet :-)

Mette: Ja, gør det ikke? Det er jo også den helt nytilplantede plet :-) Selvfølgelig skal I lade det stå, så børnene ikke bliver forvirrede i deres hoveder ;-)

Kisser: Hehe, en fin ordning :-) Jeg mangler bare en køkkenhave, hvor Kamelen kan mosle rundt om vinteren uden at gøre skade. I januar/februar var hun ved at ødelægge det hele. Heller ikke græsplænen kunne i sin miserable vintertilstand holde til hendes galoperen rundt.

Fruen i Midten sagde ...

Overlever: Præcis, Kamelen er ikke spor destruktiv i sit hoved, kun i sine ben ;-) Ja, det burde jeg måske blive lidt bedre til. Men altså, for der er selvfølgelig et par men'er: Jeg kan godt lide at gå i haven. Det kan de to andre IKKE. Og det betyder så også, at det ikke er helt ufarligt at lade dem arbejde i haven, for der ryger ikke kun ukrudt med op, hvis de bliver sat til at luge.

@ sagde ...

Tænkte nok at du ville få sovet alt for lidt den friweekend. Og spiste for lidt chokolade, drukket for lidt rødvin og læst for få bøger. Tsk tsk altså Midterfrue. Nåmn godt ser det ud. Her står de sidste også fortsat i plastic - og venter (u)tålmodigt på at vi kaster os i haven igen. Har på fornemmelsen at de kommer til at trække på deres overlevelsesteknik ;)

Fruen i Midten sagde ...

Liv: Jamen dér tager du faktisk fejl på de fleste områder :-) Jeg både sov mere, spiste mere chokolade og læste mere, end jeg plejer i løbet af en almindelig weekend. Rigtig god haveweekend ;-)

Lene sagde ...

En skønne dag har du det skønneste staudebed, jeg er slet ikke i tvivl. indtil da klapper du sig selv på skulderne og nyder en god bog og lidt chokolade :-)

Ellen sagde ...

Det er altså også hårdt, det der havearbejde! Tro mig, jeg taler af erfaring - men hvad jeg ikke havde troet var, at jeg ville komme til at holde meget af det! Og jeg har masser af bede som dit - også uden kamelindblanding - så der er fast arbejde forude ;-)

Fruen i Midten sagde ...

Stegemüller: Det er temmelig træls, og ikke mindst fordi vejret driller, så jeg ikke kan komme ud, når jeg har tid. Kært barn har mange navne. Kamelen er officielt registreret som Maddie :-)

Lene: Det håber jeg, at du har ret i :-) Ja, vejret pt. er ikke til meget andet end gode bøger og chokolade, så hvorfor ikke nyde det ;-)

Ellen: Ja, det ER! Jeg holder faktisk også meget af det, men det er desværre stadig voldsomt tidskrævende. Og jeg har jo fast arbejde ved siden af ;-)

Inge sagde ...

Stor glad hund og fine bede er svært at få til at hænge sammen.. :-) Da jeg havde hund og have var det hunden og min dovenskab der vandt, bedene blev lidt efter lidt nedlagt og erstattet af græs. :-)

Fruen i Midten sagde ...

Inge: Ja, det er lidt svært. Jeg håber, Kamelen snart lægger den værste hvalpe-kådhed af sig og bliver en mønster-have-hund :-)