mandag den 25. marts 2013

Helt til rotterne

Donnaen gik ned med flaget.

Først et par feberdage og så efterfølgende snot og hoste.

Derfor gik weekenden med hjemlige sysler. Og jeg havde blandt andet god tid til at kigge ud i haven. Det er det eneste, vi kan med den have i øjeblikket. Kigge ud i den og fodre fugle. De fugle, der efterhånden - efter noget, der ligner ekstrem jysk sindighed - endelig er ved at indfinde sig. Både antallet og diversiteten er blevet forbedret. Og det er jeg jo godt tilfreds med.

Der er kommet bogfinker og kvækerfinker. Grønsiskener, musvitter og mejser. Fornylig så jeg for første gang en kernebider. Og blev så glad, at Donnaen og Gemalen var ved at dø af grin over mit henrykte udbrud. Ignoranter, siger jeg bare.

I denne weekend så jeg to silkehaler. Dem havde jeg heller aldrig set før, så Gemalen måtte straks trækkes hen til vinduet for at beundre fænomenet. Der så iøvrigt var fløjet.

- Dem har jeg da set før, sagde Fugleignorant Senior.

- Hvad??

- Ja, har de ikke sådan en lille dusk på hovedet?

- Jo??

- Jeps, dem har jeg da set. Flere gange, fremturede han.

- Uden at fortælle mig det. Det kan du da ikke være bekendt, vrissede jeg.

- Nå, er de da noget særligt?

Grrrr, ignoranter!

Senere sad silkehalerne der igen. Jeg prøvede at forevige dem. Men kombinationen af lamel-gardiner, mobil-kamera og modlys var ikke særlig heldig, så det blev mest til sorte pletter.

Måske skyldes det øgede fugle-tal også, at jeg er blevet bedre til at fodre?

I begyndelsen lagde jeg kun frø i fuglehuset. (Og æbler på jorden). Og fandt så ud af, at fuglene foretrak at sidde på jorden under fuglehuset i stedet for inde i det. Altså smed jeg efterhånden lige så mange frø ud på plænen, og det har virket fint.

Jeg ved godt, at fuglene på den måde er mere udsatte for rovfugleangreb, men hvis det er sådan de vil ha' det, så må det jo være sådan.

Men så havde Gemalen en dag hørt i radioen, at man på den måde risikerede at tiltrække mus og rotter. Det mente Fruen dog ikke, hun behøvede at tage sig af. Den eneste mus, der er set på matriklen, var en, der dejsede ned, da den var på brombærrov uden for soveværelsesvinduet en sensommermorgen for et par år siden.

Og rotter - visse vasse.

Nu er jeg dog knap så kæphøj.

For der har været folk ude at grave i naboens have. 

Og det var ikke, som jeg troede, efter frostsprængte vandrør.

Det var efter rotter.

Argh!

Sort plet med æble. Det ER en silkehale!

16 kommentarer:

Madame sagde ...

Wow, det er da fantastisk at du har haft besøg af silkehaler! Jeg har kun en enkelt gang set en flok, og det var ikke i vores egen have.
Jeg har aldrig set rotter, selv om fuglemaden let ender på jorden. Der er en del fugle, der foretrækker at spise nede på jorden som fx solsort, jernspurv, rødhals og fasan.

Rejen sagde ...

jeg vil også have kernebider, silkehaler og dompapper!! Men rotterne dem kan du beholde for dig selv..:-D

Fruen i Midten sagde ...

Madame: Nemlig det er lidt wow-agtigt at se silkehaler :-) Faktisk er der en solsort, der hopper op i fuglehuset. Det ser lidt sjovt ud, for den fylder næsten det hele. Min 'foderplads' er heldigvis på den anden side af huset i forhold til naboen med rotterne, men jeg er alligevel ikke helt tryg ...

Rejen: Det kan jeg godt forstå :-) Men jeg vil heller ikke have rotter. Håber sandelig, at indsatsen hos naboen lykkes, og at de ikke bare jager dem på flugt - ind til os. Gys :-(

Johanne sagde ...

Fugle har jeg masser af - men jeg er altså ikke god til at kende forskel, og inden jeg får slået op i bogen, så er fuglen fløjet.
Indsatsen mod rotterne skal nok lykkes. Ikke fordi jeg ønsker dem selv - men de er forholdsvis nemme at komme til livs.
God bedring til Donnaen.

Stegemüller sagde ...

Så længe du ikke har rotter på loftet, er alt i orden. Gemalen har ret i, at man ikke må fodre fuglene på jorden netop af hensyn til faren for rotter. Det er drøn-ærgerligt, men sådan er det.

Sikke en masse forskellige fugle, du har i dit reservoir. Det må være dejligt.

Annemor sagde ...

Silkehaler? Er det de samme som sidensvans? De kommer og spiser frukt og frø i hagen, men de blir sjelden lenge. Pjuu med en rotten, den blir sikkert fanget :)
Morsomt med fugler. Masse liv og røre og så kommer vel spurvehauken snart også :)
God fugleførnøyelse. Og det er mange arter som foretrekker bakken som serveringsbord :)
Mormorklem
God bedring til Donnaen :)

Susanne sagde ...

Rotter er noget af det grimmeste. Jeg ved det, for jeg har set et par stykker for år tilbage. Heldigvis blev det ikke til mere. Så hellere hyggelige småfugle.

Fruen i Midten sagde ...

Johanne: Jeg kan kende mange, men bestemt ikke dem alle sammen. Jeg håber, du har ret mht naboens rotter. Og tak :-)

Mormor: Måtte lige kigge på google.no, men jo silkehale og sidensvans er den samme fugl. De yngler ikke i DK, de er kun på træk, så meget sjovere er det, når de dukker op. Ja, spurvehøgen kommer sikkert også, men den skal jo også leve ... Tak og klem tilbage :-)

Fruen i Midten sagde ...

Stegemüller: Ha ha, den var god ;-) Ja øv, selvfølgelig gider jeg ikke rotter, men altså det er da irriterende, for jeg havde ikke lige tænkt mig, at det overdækkede fuglehus skulle suppleres med en 'bakke'.

Susanne: Jeg har også set et par stykker, da jeg i sin tid boede i Kbh. Uf og føj! Småfugle er klart at foretrække :-)

Anonym sagde ...

Jeg må indrømme min helt ekstreme muse og rotte forbi, gør at jeg er stoppet med at grovfodre vores fugle i haven.
Jeg fodrer kun lidt men tit.....

Pia sagde ...

Jeg er nu heller ikke den skarpeste kniv i skuffen, hvad angår fuglekendskab, jeg ved bare det er et godt syn for øjet :-)
Fodring af fugle må ikke ske på jorden, siger de boligselskaber jeg kender, netop p.g.a. af de tiltrækker rotter, men korn og kerne spreder/taber fuglene jo selv og jeg synes altså det er et pillearbejde, at rydde op, så jeg lader det ligge, og fjerner det til sommer når det spirer og vokser sig stort :-)

Inge sagde ...

Ajj hvor fedt at have silkehaler i haven, kan du ikke sende nogle herover i min have.. Dem ville jeg da elske at fotografere.. :-)

Rigtig god bedring til Donnaen.

Anonym sagde ...

For nogle år siden havde vi et fuglehus ude på læhegnet ved vores terrasse - så kunne vi nemt se fuglene fra køkkenvinduet. MEN en dag, da jeg kiggede ud, sad der en stor afskyelig rotte i fuglehuset og mæskede sig. Føj! Vi måtte skille os af med fuglehuset, for jeg kunne ikke længere kigge på det uden at se den ækle rotte for mig.
Siden har vi kun haft foderhuse hængt op i kæder, så de er umulige at få uønskede besøg i.
At fodre på jorden er ikke så godt, det tør jeg slet ikke, men min nabo gør det desværre :-(

Ellen sagde ...

Alle siger det med rotter, men jeg har heldigvis aldrig hørt om dem i vores kvarter, og indtil jeg hører om det, fodrer vi (også) fugle på jorden :-)
Hvis ikke man selv lægger noget af foderet på jorden, gør fuglene det jo, så det er ikke til at undgå, hvis man vælger at fodre havens fugle.
Charlotte og Tim i UK, der har haft skadedyrsbekæmperen ude flere gange for at fange de rotter, de desværre somme tider ser beviser for, at de har, har af samme årsag valgt ikke at fodre deres fugle, hvilket jeg selvfølgelig forstår, men alle ærgrer sig lidt over, at det ikke er en mulighed.

Silkehaler ... hvor dejligt - sådan en flok ville jeg gerne se!
Og god bedring til den syge datter.

Fruen i Midten sagde ...

Jonna: Det er nok også en god måde at gøre det på, rotte- og museforbi eller ej :-)

Pia: Fugle pynter! Jeg har aldrig læst regler fra et boligselskab, så det kender jeg jo slet ikke til, men netop i tæt bebyggelse er der selvfølgelig ekstra grund til at være påpasselig. Men ja, fuglene sviner selv ret meget. Det var sådan, jeg fandt ud af, at de meget hellere ville sidde på jorden.

Inge: Resultatet vil nok også blive en hel del bedre, hvis det er dig, der fotograferer. Skal tale med dem om det, næste gang jeg ser dem :-) Tak, hun er nogenlunde på højkant igen.

Fruen i Midten sagde ...

Randi: ADWR og FØJ! Det var dog en gyselig historie :-( Kan godt se, at man nok skal være lidt påpasselig med sin fuglefodring. Kan du ikke snakke med din nabo om det? Han/hun er måske lige så uvidende mht rottefaren, som jeg.

Ellen: Jah, men nu har jeg jo hørt om naboens rotter. Ubehageligt for Charlotte og Tim med rotter. Jeg kunne forestille mig, at de kunne være vanskelige at komme til livs i sådan et gammelt hus i sådan en gammel landsby med sådan et gammelt kloaknet. To silkehaler kan næppe kaldes en flok, men smukke og særprægede er/var de. Tak, Donnaen har det bedre. Er nu kun snottet.