onsdag den 28. november 2012

Ønskes: Sol - og en opfindelse


Sol ønskes.

Nu. Tak!

Et stabilt højtryk med en masse sol må gerne lægge sig over det midtjyske. Og blive liggende. Længe.


Det er ikke bare fordi, det er november og vådt og gråt og trist. Og jeg bliver mere og mere træt, og mit humør efterhånden matcher vejret i betænkelig grad.

Næh, det er fordi, Familien i Midten er blevet åh så miljø-rigtig, energi-rigtig (og måske endda politisk korrekt?) og har fået solceller. På taget altså, ikke i nakken.

Nemlig.

Det gik overraskende gelinde. Stillads op den ene dag. Solceller op den næste dag. Og stillads ned igen den tredie dag. Easy peasy. Tilsyneladende. For vi ved faktisk ikke endnu, om det virker. Gemalen synes ikke rigtigt, at han har tid til at stå og glo på måleren sådan i timevis, ind til der er produceret strøm nok til, at tælleren flytter sig. For det er jo ikke meget strøm, man kan trække ud af et 'tungt skydække', som det vi har mere eller mindre permanent for tiden.

Men det gør det vel, virker altså, og så får vi i første omgang et tilskud til daglige forbrug. Og en skønne dag, når solen igen skinner lidt mere på denne side af ækvator, bliver det forhåbentlig ligefrem en overskudsforretning, og vi kan sende vores strøm den anden vej ud gennem nettet. 

Fantastisk!

Det samme har 25.000-30.000 andre familier tænkt. Og det offentlige har tænkt det samme og smækker solceller op på både nye og eksisterende bygninger. Fx har man i Skive pakket det nye rådhus helt ind i solceller.

Smart!


På en eller anden måde virker det bare lidt, som om nogen ikke helt har tænkt alle problematikkerne igennem, inden de satte solcelle-skibet i søen, og at det først nu begynder at dæmre for disse nogen - og alle os andre - at intet er så godt, at det ikke er skidt for noget.

Når så mange familier eller offentlige enheder pludselig er delvist selvforsynende med elektricitet, så falder efterspørgslen på konventionelt produceret strøm jo tilsvarende, og hvad det lige gør ved prisen, kan man vistnok indtil videre kun gisne om.

Samtidig vil efterspørgslen blive mildt sagt ujævn og afhænge af solens lyst til at skinne. Det vil gøre det tilsvarende indviklet at styre produktionen, så den matcher efterspørgslen. Uden at være professor i kraftværk kan jeg godt regne ud, at det ikke hensigtsmæssigt, hvis el-produktionen skal være lige så afhængig af vejret som landbruget er det.

Endelig bliver ledningsnettet belastet helt anderledes end hidtil, når alle vi små bitte el-producenter dels ikke efterspørger el dels sender vores overskud den anden vej. Og lige nu, mens jeg fedter med mit indlæg, fortæller medierne, at det første elselskab vil kræve betaling af os, altså solcelle-ejerne, for at benytte ledningsnettet.

Folk med forstand på den slags mener, at det faktisk er et potentielt problem, som kan true forsyningssikkerheden, hvis man ikke meget snart finder ud af at styre både produktion og forbrug meget bedre. Og derfor har de selvsamme mennesker sat sig for at finde de vises sten, hvad angår lige netop det problem. De sidder derfor og udtænker sindrige formler og meterlange algoritmer for, hvad der sker med forbruget hjemme hos familien Jensen, hvis man fx skruer på el-prisen hen over dagen.

Det er langhåret, virkelig langhåret, men - synes jeg - også interessant som bare pokker, og jeg gad godt have for bare fem øre forstand på det.

Det har jeg ikke, så jeg nøjes med at tænke, at det ville være smart, hvis jeg kunne styre min nye vaskemaskine, så den (især) vasker, når solen skinner.

Hvem gider lige opfinde sådan en styrings-dims?


Det kræver helikopter at tage et billede af de nye solceller på
vores tag, så her er et nærbillede af stilladset ...
19 kommentarer:

Inge sagde ...

Der dukker godt nok solceller op alle vegne i øjeblikket.. En af vores venner har et firma, som bl.a. sætter den slags op, de har ligget vandret i lang tid.. :-)
Jeg kan ikke kloge mig på alle de problematikker der dukker op i hælene på de mange private strømproducenter, men jeg kan læse og høre at vi kun har set toppen af det berømte isbjerg.
Dejligt at du har fået din nye vaskemaskine. :-)

Johanne sagde ...

Til lykke med Jeres nye selvforsyning samt den nye vaskemaskine.

Der er nogle kloge mennesker, som pusler med at lave forskudt kørsel på vaskemaskiner. Således at man kan sætte dem til med op til 12-timers forskudt start. Og så er det problem jo løst!
Personligt kan jeg godt li´ tanken om solcellerne, fordi jeg er "grøn".
Mener at vide, at som det ser ud i dag, siger man, at der vil gå 8-10 år, og så vil solcellerne give rent overskud. Men ingen kender jo dagen, før Solen går ned :-) Nu snakkes der jo også om afgift på brænde.

Også her på øen bliver der sat solceller op i lange baner, og hvis vi selv havde været yngre, så havde vi gjort det samme som Jer.
Så læn dig glad tilbage, nyd den grønne tanke, og vent på Solen. Den skal nok komme :-)
Til lykke med det.

Knus, og en dejlig dag til dig.

Ellen sagde ...

Det er da nogle lidt kedelige perspektiver at have i udsigt, når man ellers bare ville være grøn og samtidig spare penge.
Jeg ville selvfølgelig ikke selv have tænkt i de baner, men det er jo logisk nok, sådan som du fremstiller det - Danmark har dog i mine øjne altid haft et større potentiale for vindenergi end for solditto, men solcellerne er lige som lidt mere diskrete end en vindmølle i baghaven :-)
Vi må håbe der er nogen, der tænker gode og kreative tanker, så det fortsat kan betale sig at sætte solceller op.

Rejen sagde ...

Der er fordele og ulemper ved alt, håber da bare at der bliver flest fordele..;-D

Anonym sagde ...

☀☀☀☀☀☀ jeg vil bare nøjes med at sende dig lidt solenergi .... ;-)

Fruen i Midten sagde ...

Inge: Ja, de der solcelle-opsætningsfirmaer har bare drøntravlt! Men så tjener jeres ven jo godt for tiden, og det er jo altid dejligt :-) Næh, der er mange ting at kloge i, og nok flere end man lige drømmer om. Jeg tror, at isbjerg-udtrykket er meget rammende, hvad det angår.

Johanne: Tak :-) Forskudt start kender jeg godt. Jeg vil have min maskine til at vente med at starte, til solen skinner. Hvad enten det er efter to eller fem timer. Og så med en tvunget start efter en - af mig - given tid. Det kan garanteret lade sig gøre.
Jeg kan godt huske, at vi så de første 'solcelle-marker', da vi besøgte din ø for 3-4 år siden. I øboere er et langt fremme i skoene, hvad det angår ;-) Jeg læner mig tilbage og venter. Knus tilbage.

Fruen i Midten sagde ...

Ellen: Ja, der er lidt flere 'men'er' og 'hvis'er' i den ligning, end man umiddelbart er opmærksom på. Det er forholdsvis nemt at give frit slag (sådan da) for solceller, mens vindmøllerne har deres naturlige begrænsning, men ellers har du da nok ret, og blæse gør det jo næsten altid. Det er faktisk lidt spændende, hvor det ender. Om det fortsat vil kunne betale sig, eller om en hel masse mennesker pludselig vil føle sig grundigt taget ved næsen :-/

Reje: Ja, sådan er det jo næsten altid. Solcellerne har bare været præsenteret som stort set ulempe-frie, men efterhånden viser der sig at være ulemper ved dem også. Vi satser på, at der er flet fordele :-)

Jonna: Tak :-) Kan du ikke også sørge for noget rigtigt solskin i stedet for det kedelige gråvejr?

Anonym sagde ...

Jeg er tilhænger af vedvarende og "grøn"energi, så det glæder mig, at så mange investerer i solceller for tiden. Det kan da kun være et plus - og solen, den skal nok komme frem igen - snart :-)

Randi

Madame sagde ...

Jeg tror, jeg 'kører' på solenergi - en dag som i dag er det svært at komme op af lænestolen ... ;-)

Annemor sagde ...

Bitt ettertrykkelig? Av solcellebasillen? I sommerheimen vurderte vi å sette opp solceller (kan nok hende det skjer), men bare i nnkjøp og installasjon vil det gå ca 20 år før de utgiftene er betalt. Så inntil en av de flinke fyrer i byen reduserer sine priser (sterkt) venter vi nok
Kan du ikke ha en solcelledings som start på vaskemaskinen din? F. eks. strekke ledning fra solcellebatteriet eller hav i søren det er til en av/på knapp på vskemaskinen? Solceller produserer strøm, vaskemaskin på. Solceller tar seg en hvil, vaskemaskinen likeså. Næs, kanskje ikke de?
Vask med glede, du har maskin :)
Mormor

Anonym sagde ...

Du har her begået et skarpt indlæg, og jeg tror ikke helt på at du ikke forstår dig på det. For du har formuleret nogle ganske komplekse sammenhænge meget enkelt. Du er afsløret! :-)

Fruen i Midten sagde ...

Randi: Enig, det bør altså være et plus, hvis man gør noget 'grønt'. Jah, faktisk siger vjerudsigten 'mulighed for lidt sol', så det kan da være :-)

Madame: Hi hi, ja sådan kan det godt føles. Det ville også kunne forklare, hvorfor november er så svært at komme igennem :-)

Fruen i Midten sagde ...

Mormor: De danske tilskudsordninger til solceller gør, at der 'kun' går 8-10 år, før solcellerne giver overskud. Hvis altså man ikke piller ved præmisserne. Og det er man så i fuld gang med at gøre. Ja, det er præcis sådan en kobling mellem solskin og tøjvask, jeg efterspørger. Burde ikke være så vanskelig at hitte på. Der bliver vasket med stor glæde :-)

Overlever: Tak, tror jeg nok :-) Næh altså, jeg forstår nok nogle sammenhænge, når jeg får dem forklaret, men jeg forstår fx overhovedet ikke, hvad det gør ved ledningsnettet, at der produceres små bitte mængder el alle mulige steder decentralt. Og jeg forstår heller ikke, hvorfor det er folk tilknyttet DTU og ikke CBS, der sidder og forsker i forbrugsadfærd. Og så forstår jeg ikke, hvorfor nogen ikke har været lidt mere på forkant med ulemperne eller bivirkningerne ved solceller (og vindmøller for den sags skyld), FØR man lancerede alverdens støtteordninger. Næh, der er ret meget, jeg ikke helt har fod på - og det kan godt irritere mig.

Tina Liel sagde ...

Tillykke med solcellerne. Det er fantastisk synes jeg at s[ mange er kommet med p[ det i Danmark. En skam at en masse sol ikke h'rer med i købet hi hi. Her har alle solcelle varmere oppe på taget til deres vandbeholdere. Men sådan et styringssystem til vaskemaskiner osv. kunne altså være smart! Ha en dejlig dag♥

Kong Mor sagde ...

Og du ligger ikke lige inde med en helikopter? Min yngste søn ville bruge dette som argument for at han bare matte have en eller anden fjernstyret flyveting!

Jeg kan godt se problematikken, men er meget langt fra at være så langhåret som det kræves at forstå og komme med fornuftige forklaringer/løsninger..

NonnasBlog sagde ...

Tillykke med solcellerne og en ny vaskemaskine. Jeg håber, at solen snart begynder at skinne, så I kan se, om det rent faktisk fungerer! Vi havde også talt om solceller, men "nøjedes" med at købe en varmepumpe til det koldeste rum. Køn er den ikke, men den fungerer :-)! Du kan i hvert fald "sole" dig i de "grønne" tanker! God torsdag!

Fruen i Midten sagde ...

Tina: Tak: Ja, der burde følge sol med solcellerne ;-) Ja, selvfølgelig udnytter I solen. I har jo også masser af den. Ja, ville det ikke bare være smart?!

Kong Mor: Det er klart, så må man ha' en fjernstyret flyveting ;-) Næh, det er jeg heller ikke, og jeg trænger endda til at blive klippet ...

Nonna: Tak. Varmepumper ved jeg ikke rigtigt noget om. Men de er gode? Ja, er det ikke ærgerligt, at vores grønne glorier (kan en glorie være grøn?) ikke lyser på solcellerne ;-) Og i lige måde til dig.

Pia sagde ...

Solcelleenergi er et emne der også har været oppe at vende her i huset mange gange. Vi har bygget huset med elvarme, senere byggede vi skorsten så vi kunne få brændeovn, for nogle år siden satte vi en varmepumpe op. Jeg har godt læst om de nye regler for solenergi og de ulemper der følger med. Det næste bliver det vand vi alle prøver at spare på, men måske så du den udsendelse i tv i aftes? Lige meget hvad vi gør, skal de nok få fat i vores penge.

Fruen i Midten sagde ...

Pia: Med elvarme er det jo oplagt at lægge solceller op. Nej, jeg så ikke udsendelsen. Er også sikker på, at den var til at blive i dårligt humør af :-/