torsdag den 8. marts 2012

Det burde handle om kvindekamp, men..


På sådan en halv-hellig kvindedag, burde man (læs: jeg) bruge bare en lille smule krudt på emnet.
 
Bare som en personlig refleksion over det der med kvinderne, tiden, forskellene, lighederne osv.
 
Problemet er bare, at så snart nogen nævner kvindernes kampdag, går min hjerne i hak og jeg suges ubehjælpeligt tilbage til mit første og eneste møde med en kvindebevægelse på barrikaderne.
 
Det foregik for cirka 100 år siden. Jeg gik i 2g, og klassen var på studietur. Til Rom.
 
Det var den 8. marts, og det var der ikke nogen, der havde skænket en tanke.
 
Men pludselig stødte vi ind i en demonstration med højtråbende, bannersvingende romerinder. Det var dengang, der var noget, der hed kvindekamp. Og kvinderne blev da også mødt af kampklædt politi.
 
Tyve unge, jyske underkæber landede simultant på tyve unge, jyske brystkasser.
 
Og der stod vi så og glanede, ind til den ene lærer kom så meget til sig selv, at han fik gennet os i den modsatte retning, inden situationen udviklede sig.
 
Den anden lærer så vi først igen om aftenen. Han havde totalt glemt alt omkring sig og var nysgerrigt styrtet efter demonstranterne.
 
Hvad der videre skete, fik vi aldrig at vide, og vi var også aldeles uinteresserede.
 
Vi havde mere alderssvarende intereresser såsom tøjbutikker, skobutikker og diskoteker og videre i den dur. Alt det sjove, som fyldte 95 procent af vores hoveder, mens der kun var 5 procents kapacitet til Peterskirken, Forum Romanum og Den Spanske Trappe og alle de andre fantastiske ting, som bør opleves i Rom.
 
Men vi havde det sjovt. Rigtig sjovt.
 
Derfor kan jeg heller ikke tænke på kvindernes internationale kampdag uden også straks at tænke på Rom, og på hvor sjovt vi havde det, dengang i 2g.
 
Og så sidder jeg pludselig der og gnækker gammelkoneagtigt.
 
Hvilket jo ikke har meget med kvindekamp at gøre..

7 kommentarer:

Rejen sagde ...

Dengang man var yngre var det jo helt andre ting der fyldte i hovedet, i dag ville man nok både nyde de skønne steder og så lidt færre tøjbutikker.. vi er jo stadig kvinder...;-D

Ellen sagde ...

Næj, i Rom er det ikke ligefrem kvindernes kampdag, der er det mest interessante, og slet ikke, når man er ung :-)

Så du diskussionerne i aftes hos Clement Kjærsgaard? De var ret interessante, og de, der forsvarede at beholde kampdagen og at slås for vores rettigheder, gjorde sig i mine (og publikums) øjne temmelig meget til grin.

Jeg synes den kampdag har overlevet sig selv i DK og andre sammenlignelige lande, hvorimod visse (en del, faktisk) samfund længere sydpå har stadig meget at lære hvad kvinders vilkår angår, så flyt endelig kampen derned for min skyld.
Jeg nyder de fleste af de forskelle, der nu engang er på mænd og kvinder.

Madame sagde ...

Dejligt eksempel på hvad de fleste unge menneskers hoveder er fyldt op med - og det er ikke gamle ruiner, turistattraktioner eller kampen for ligestilling :-)

Fruen i Midten sagde ...

Reje: Faktisk tror jeg, at jeg i dag ville kunne leve med at undvære tøjbutikkerne, hvis jeg skulle vælge mellem dem og Peterskirken. Helst ikke selvføglelig, men hvis altså nu ;-)

Ellen: Nej, desværre så jeg ikke slet ikke tv igår. Nej, der er ikke så meget fut i den kampdag mere. Lidt lige som 1. maj. Begge dele bliver vel holdt lidt kunstigt i live af medierne?

Madame: Så rigtigt, så rigtigt. Selvom jeg også selv glemmer det, når jeg tvangs-slæber Pigebarnet med på museer og i gamle kirker mm.

Østfronten sagde ...

Man bliver glad for det senere, det dér med at blive slæbt rundt på kulturferier som børn. Søsterlil og jeg er levende eksempler - og jeg endte med en kunsthistorietitel og en frygtelig masse god viden om alle mulige ting og sager - shopping kan man jo altid snige ind på vejen fra det ene museum til den anden seværdighed.
Kampdag for kvinder burde måske efterhånden blive kampdag for lige ret for begge køn - fx om hvordan man undgår at tabe drengene/de unge mænd på ungdomsuddannelserne og hvordan samfundet bedre kan indrettes til at se på kvalifikationer over køn.

Lene sagde ...

Det var nok nogle af de samme interesser jeg havde i dén alder ;-) ... dog ikke for 100 aar siden ;-)
God weekend!

Fruen i Midten sagde ...

Østfront: Jeg håber, du har rret mht tvangsslæbningen..
Og mht kampdag, ja så ville det være fint med en kamp for lige rettigheder til ALLE.

Lene: Måske er det ikke helt 100 år siden, jeg gik i gymnasiet. Sommetider føles det bare sådan. Andre gange føles det som sidste år ;-)

Også god weekend til dig.