lørdag den 3. marts 2012

Derfor bestemmer føtex, hvad jeg læser..

En doven hund; det er, hvad jeg er. Tit spiller bekvemmeligheds-faktoren en lidt for stor rolle i det, jeg foretager mig.

Således også med bøger.

De skal helst være tilgængelige. Som i lette at få fat på.

Derfor er det skønt at bestille bøger hjem over nettet. Til levering i Verdensfirmaet, så jeg er helt sikker på ikke en gang at skulle på posthuset efter dem.

Men selvom bøgerne ikke nødvendigvis er dyre hver for sig, så er de jo heller ikke gratis. Og slet ikke, hvis man har købt sig en hel stabel..

For ikke at friste mig selv (og udfordre min økonomi) unødigt har jeg stoppet alle nyhedsbreve fra diverse net-boghandler. Sådan lidt ud fra devisen 'ude af øje - ude af sind'.

Det eneste sted, jeg derfor dagligt møder bøger, der tigger om at blive købt, er således i føtex. Her står bøgerne lige til at flå ned i vognen til mælk og vaskepulver. De er altid på tilbud. Nogen af dem i hvert fald. 50 kroner for en bog. Det er jo næsten gratis.

Nemt. Nemt.

Så er der lige det med udbuddet. Som måske nok kunne være større. Som i meget større. (Men det er jo et supermarked, hvad kan man forvente?). Det er ind til videre ikke lykkedes mig at spotte et eneste af Amrits mange gode forslag. Og jeg begyndte at spekulere på, om mit bogvalg skulle være bestemt af føtex' udbud.

Fanden heller vel!

Biblioteket altså.

Forleden aften, da Pigebarnet alligevel skulle sættes af til ballet lige ved siden af, marcherede jeg hen til skranken og ville gerne hjælpes. For jeg kunne jo ikke huske titlerne og endnu mindre forfatterne.

Biblioteksdamen - hun var altså ikke bibliotekar, er jeg sikker på - så lidt skeptisk på mig, og der var bestemt ingen klokke, der ringede ved min ufuldstændige forklaring.

- Hmm, tænkte jeg, måske låner de kun bøger ud, som også står på hylderne i føtex?

Det lykkedes dog den rare dame at finde de to bøger, som jeg havde efterspurgt.

- Jo jo, her er de, proklamerede hun stolt. Men de er udlånt.

Så jeg kom på venteliste.

Allerede næste formiddag tikkede der en mail ind, om at nu var begge bøger kommet hjem og stod til afhentning.

Men da havde jeg jo ikke tid til at hente dem.

Det havde jeg fredag. Først skulle jeg aflevere en pakke på posthuset, som lukkede klokken 5. Men biblioteket havde jo længe åbent, så det var ikke et problem, tænkte jeg.

Der tog jeg fejl, for biblioteket lukker allerede klokken 4 på fredage, mens det har længe åbent en hel masse andre dage. Det fandt jeg selvfølgelig først ud af, efter jeg havde parkeret og pænt betalt p-afgift og det hele.

Lørdag er der åbent to timer midt på dagen, så det skulle lige passes ind med 17 andre gøremål.

Men det lykkedes. Jeg fandt en parkeringsplads. 'Glemte' at betale p-afgift og stormede ind bevæbnet med reservationsnumre og sygesikringsbevis.

Og fandt bøgerne i en vældig fart.

Bare for at konstatere, at der var kø ved check-ud. Den ene scanner var i udu. Og de to personer før mig skulle begge låne to fulde bæreposer bøger.

Så det tog sin tid. Og jeg trippede.

Endelig blev det min tur. Hvorefter maskine fortæller mig, at pinkoden er forkert.

- Gu er den ej, hvæsede jeg indædt og prøvede igen.

Men maskinen var ubøjelig, så jeg måtte over til skranken efter hjælp.

Ventetiden brugte jeg til at regne på, hvor mange bøger jeg ville have kunnet købe for, hvad der svarede til en p-bøde.

Endelig min tur. Snakkesaglig dame, udstyrede mig med ny pinkode, forbarmede sig over mig og scannede mine bøger ind, så jeg ikke skulle tilbage i køen.

Og jeg spænede ud igen, som havde jeg stjålet førsteudgaven af borgmesterens erindringer.

Heldigvis ingen p-vagt i syne.

Nu er pulsen tilbage omkring normalt leje. Men det varer altså desværre nok et stykke tid, før jeg igen udfordrer mig selv og biblioteksvæsenet.

I mellemtiden må jeg se, om jeg kan finde noget spændende på hylderne hos føtex.

16 kommentarer:

Annemor sagde ...

Supermarkedbøker har et snevert utvalg, de skal jo tjene penger de også :-)
Og om smaken ikke er helt på linje med det de tilbyr, er vel nettet snart neste?

Ha en fin helg hilsen Mormor på muren

Inge sagde ...

Jeg er begyndt at downloade bøger til min iPad, skal bare lige på biblioteket og have aktiveret et lånekort, så kan jeg hente e-bøger via nettet.. helt uafhængig af korte åbningstider.

Rejen sagde ...

Uha ja det er fristende med net-boghandlerne, desværre lukkede vores bibliotek for nogle år tilbage, jeg havde fem minutter derhen, nu har vi en bogbus der holder ved Netto 1 x om ugen, men den har jeg ikke brugt endnu, det er jo det med tiden...Godt at du ikke fik en bøde..;-D

Fruen i Midten sagde ...

Annemor/Mormor: Ja, på nettet kan man jo få alt. Jeg prøver bare ikke at kigge, for så køber jeg alt for meget :-/

Inge: Download er bare supernemt. Jeg er bare ikke helt klar til e-bøger endnu - hverken mentalt eller mht hardware. Jeg mangler en Ipad og synes altså det bliver for småt på mobilen :-)

Reje: Synd jeres bibliotek lukkede. Det gjorde vores nær-bibliotek også, så nu skal heeelt ned i byen. Ja, ville det ikke bare have været dumt med en p-bøde?!

Ellen sagde ...

Hehe - du er morsom læsning :-) Tak for smil.

Biblioteket er at betragte som en livsstil, og jeg ville nødigt undvære det - men jeg kender også åbningstiderne. OG at de holder tidligt fri om fredagen ;-) - til gengæld har de åbent både lørdag og søndag.
Du kan sikkert, som jeg kan, bruge nettet meget, men cyberspace kan trods alt ikke levere bøgerne til dig ;-)
Jeg kan/vil (endnu) ikke læse elektroniske bøger, men jeg kunne ikke leve uden mine lydbøger, når jeg kører bil.
Skal jeg læse elektronisk, vil det blive på en Kindle, som jeg venter på bliver til at betale for menneskepenge.

Madame sagde ...

Jeg er en stor fan af at kunne sidde hjemme i sofaen og bestille bøger på biblioteket;-) En mail fortæller, hvornår de ligger klar, og så sender jeg husbond hen efter dem ;-)

Pia sagde ...

Haha, det er som at slippe et barn løs i en slikbutik :-)
Apropos lukketider, så var jeg ude i noget der ligner i fredags. Tog tidligt fri, fra det ene job, for at passe det andet, som betød et besøg på politistationen ang. indbrud, for blot at konstatere, at der var lukket for ½ time siden. Troede da der nærmest var døgnåbent :-)

Fruen i Midten sagde ...

Ellen: Selv tak :-) Selvfølgelig har du ret, at jeg med en minimal indsats - så som at checke åbningstider - kunne spare mig selv for meget bøvl. Det er bare ret typisk mig, at få en pludselig indskydelse og så forvente, at tingene går glat.

Mht e-bøger har du vist sat dig mere grundigt ind i tingene. Kindle er Amazons e-reader, ikk? Jeg tror bare, at hvis vi skal have flere gadgets ind i huset, så skal det være en, der kan mere end blot at læse bøger. Derfor er det Ipad'en, der står på ønskesedlen.

Madame: Det gør det selvfølgelig en del nemmere at sidde derhjemme og bestille bøgerne over nettet - og det har jeg faktisk også præsteret en gang i mellem.

At du så kan sende din Husbond afsted efter bøgerne er jo ren luksus :-)

Fruen i Midten sagde ...

Pia: Åh altså, der SKAL da bare være åbent på politistationen, når man har brug for det. En lukket politistation er værre end et lukket bibliotek. Krydser fingre for, at fælden snart klapper om de &/!#!% tyveknægte, som hærger hos jer :-(

Øglemor sagde ...

Jeg hepper også på bøger via iPad'en. Selv om jeg mentalt klart er mest til 'rigtige' bøger, så er det virkelig et hit bare lige at kunne købe eller låne en given bog, hvis man mangler læsestof. (Det gør jeg så ikke lige for tiden - reptilerne holder mig fuldt beskæftiget, men jeg får da forhåbentlig tid til at læse igen engang. Måske... Argh!)

Men det hjælper dig selvfølgelig ikke det store, hvis du ikke har en e-reader. Hm... Antikvariater, måske? Loppemarkeder? Dba.dk? Der kan du da få en voldsomt masse bøger til ingen penge. Utroligt, hvad folk er villige til at sælge deres bøger for... :-)

Fruen i Midten sagde ...

Øglemor: det er primært dovenskab (og økonomi), der er styrende for mit valg af bøger. Jeg vil helst have dem - de rigtige dvs de gode - leveret lige til døren ;-) Derfor kan jeg ikke rigtigt se mig selv stå og rode i kasserne i et antikvariat. Men net-antikvariater er genialt, tror jeg.

Og så e-readeren, når jeg engang vænner mig til tanken.

Og selvfølgelig får du tid til at læse igen, engang. På en ny måde, hvor 7 minutter er ok og 20 minutter fantastisk. Sådan har jeg læst i mange år. Det går langsomt på den måde, men det går. Og en dag bliver ungerne store, og så..

Konen bag hækken sagde ...

hæ hæ, kender det - har skyldt biblioteket mange penge. Jeg er nu i en fase, hvor jeg låner bøger af familie og venner :)

Lene sagde ...

Da jeg boede i Esbjerg var det lige bag biblioteket og tænk dig, jeg kom der næsten aldrig. Nu ville jeg give meget for at kunne smutte der hen :-)
Har lige sendt min far til Føtex for at købe flere bøger af Karin Slaughter. Købte den første da vi var hjemme - til 49 kr. Billigt!
Elsker bøger og boghandler ;-)

Fruen i Midten sagde ...

Kone bag hæk: låne af venner og familie er en god og billig fase. Kræver bare, at de andre har en ordentlig smag i bøger ;-)

Lene: Er det ikke bare tit sådan, at man først savner den slags, når man ikke længere har mulighed for benytte dem. God læselyst med føtex-bøgerne :-)

Johanne sagde ...

Skøn blog du har - og skøn læsning. Jeg sidder og smiler af dine 2 sidste indlæg. Og det kan jeg jo sagtens gøre, for det er jo ikke mig...i givet fald ville jeg være blevet hysterisk i begge situationer.
M.h.t. bøger så bliver du måske nødt til at flytte længere ud på landet! For jeg bestiller dem stille og roligt hjemmefra, og får dem derefter bragt til døren med en bogbus.

Fruen i Midten sagde ...

Hej Mosekone, velkommen til. Og tak :-)

Fin service, at du får bøgerne bragt til døren, så ja måske man skulle overveje at flytte på landet - hmm, det bliver vist først i et andet liv..