onsdag den 21. november 2018

Det der affaldssortering


Vi øver os stadig på det der affaldssortering.

Det går nogenlunde.

Selv om Gemalen ind i mellem af vanvare - eller med fuldt overlæg? - saboterer bestræbelserne på at gøre det rigtigt.

Vi har endnu ikke fundet den optimale måde at opbevare vores sorterede skrald, indtil vi gider gå ud med det.

Og det gider vi tydeligvis ikke tit nok.

Det almindelige skrald og bio-skraldet ryger i deres spande under køkkenvasken, men der er ikke plads til pap og plast, som derfor har det med at lande på køkkenbordet. Der står en spand, som vi fik udleveret, da vi gik over til affaldssortering, men den bliver lynhurtigt fuld, og iøvrigt er det ikke smart at blande plast og papir/pap, for så skal vi jo stå udenfor i regn, blæst og mørke (det er altid regn, blæst og mørke i november) og sortere det igen.

Og så er det, at vi - uafhængigt af hinanden - finder på nødløsninger, som de andre kan ødelægge. Til stor frustration for opfinderen. For eksempel sætter jeg tom branflakes-æske på bordet og bruger den til bon'er, indkøbssedler og tomme køkkenruller med mere. Det virker helt fint, ind til jeg næste gang kigger ned i den og får øje på en tom A38-karton, som Gemalen har mast ned ... Suk.

Den tomme skyr-spand bliver brugt til mindre plastbøtter og -dimser, men det holder ikke længe, for det er uhyggeligt, så meget plast vi smider ud. Det er jo helt vildt meget!

Til gengæld er det mere begrænset, hvor meget glas, der ryger ud.

Så hvad glas-emballage angår, har vi på forsøgsplan besluttet, at vi i Verdensfirmaet vasker de tomme rødbede- og agurkeglas, og så tager jeg dem med hjem og smider dem i min skraldespand. #seminglorie

Hermed er vi fremme ved et af de mange, mange spørgsmål, som affaldssorteringen giver anledning til: For hvorfor i alverden skal virksomheder og offentlige institutioner ikke sortere affald?? I Verdensfirmaet bliver papir og pap sorteret fra og hentet af et privat skraldeselskab. Men resten - inklusiv en tonerpatron i ny og næ - ryger bare afsted som restaffald. Det er da underligt - og demoraliserende, synes jeg.

Et andet spørgsmål er, hvorfor det skal være så bøvlet at sortere? Køber jeg for eksempel kød i det lokale supermarked, så kommer jeg oftest hjem med det i en plastbakke, som skal sorteres til plast, med plastfolie, som ikke skal sorteres til plast, men flås af hvis muligt. Det er det bestemt ikke altid. Nede i bakken ligger 'noget' til at opsuge væde. Det er altid snasket, men skal nu pilles op og smides ud for sig. Til sidst kan jeg vende plastbakken om og konstatere, at der sidder en papirmærkat, som jeg ikke umiddelbart kan få af. Og hvad så. Er det lige meget. Kan plastkværnen - som jeg formoder står et eller andet sted - håndtere papirmærkater i beskedne mængder, eller forurener jeg en fintfølende proces?

Og hvorfor er papirmærkaten overhovedet sat på plastbakken, der kan genbruges i stedet for på plastfolien, som ikke kan?

Er der nogen, der gider at tale et alvorsord med slagteren i mit lokale supermarked. Og med alle de andre producenter, der skruer, svejser og/eller klistrer forskellige materialer sammen, så de er umulige at skille ad og genbruge.

Hvad, hvorfor og hvad nu hvis-spørgsmålene hober sig op.

Allermest vil jeg gerne vide, om der findes ét sted, hvor jeg kan finde svarene på alle mine spørgsmål?

Kamelen står for sin del af affaldssorteringen.
Hun bortskaffer alle æbleskrog og gulerodsstumper.

10 kommentarer:

A + K = ♥ sagde ...

Jeg er skide god til det. Lige til jeg kylede tre glas ned i pap-dimsen i foregårs. For helved. Der står restaffald, glas, pap, plast og metal på dem, med store bogstaver OG skilte med motiver. Og de har været der i et år. Godmorgen, altså.

- A

Fruen i Midten sagde ...

Anne: Haha, hvad gjorde du så - stod på hovedet ned i pap-dimsen og hev dine glas op igen? Det har jeg gjort, men det var da heldigvis mine egne skraldebøtter :-)

Lene sagde ...

Kan din kommune ikke hjælpe? Her står der ikke noget om at det plast skal sorteres fra. Vi har så kun plast/metal og pap/papir. Glad skal selv tage med ind til byen og de offentlige containere rundt omkring.
Vi har et bryggers, der står der to plastspande, som jeg fylder. Men det er utroligt hvor meget, man egentlig kan putte deri. Og lad mig blot være ærlig, har jeg travlt og jeg ikke gider at gå ud i bryggerset og forbi to kåde hunde, så ryger det i skraldespanden. Men jeg bliver bedre og bedre. :-) Landmanden har jeg endnu ikke fået oplært, det kommer vel med tiden.

Fruen i Midten sagde ...

Lene: Måske kunne Forsyningen - som paradoksalt nok står for renovationen - hjælpe, hvis jeg gad ringe til dem. Men det gør jeg ikke. Ringe til altså. Jeg vil have en hjemmeside, der bare giver svar på DET HELE, og sådan en har jeg ikke kunnet finde. Vi har ikke noget bryggers, og Kamelen færdes i køkkenet, så vi kan ikke have noget stående på gulvet. Hvorfor er vores mænd dårligere/mindre villige til at finde ud af det?

Ellen sagde ...

Nu må jeg jo atter prale med min mand, som er rigtig god til det - og det er også ham, som tømmer de respektive spande (jubiii). Vi har en kasse (med låg) lige udenfor køkkendøren til glas og hård plast, en spand med dertil indrettet pose (og også med låg) til madaffald hængende på lågen ved køkkenvasken, en spand til 'alt det andet' og endelig en pap/papirbeholder ude.
I må have en sløv kommune. I vores (Næstved) er der en grundig og umisforståelig vejledning.
Det har jeg ligeledes set fra flere andre kommuner.
Måske kan vores vejledning hjælpe dig?
http://www.naestved-affald.dk/min-ordning/dagrenovation/madaffald/

Fruen i Midten sagde ...

Ellen: Du er bare heldig med ham John :-) Jeg tror egentlig, at vores kommune informerer lige så godt som jeres, selv om det ikke er det samme, de skriver. Alene det undrer mig. Hvorfor gør man ikke tingene ens? Både mht. sortering og mht. information. Det er som om alle kommuner absolut skal opfinde deres egne dybe tallerkener i stedet for at spare tid, krudt og ressourcer på at ensrette. Og så synes jeg altså også tit, at teksterne giver anledning til endnu flere spørgsmål. Fx skriver jeres kommune, at man skal huske at tage lågene af sine plastflasker. Hvorfor nu det? Det står der ikke noget om hos os.

Birgitte B sagde ...

Jamen, Kundeservice i Forsyningen/kommunen skal kunne hjælpe dig :-) også via hjemmeside. Ellers må du tjekke vores hjemmeside, især her: http://www.brondby.dk/Borger/AffaldOgGenbrug/FAQ-oftede-stillede-spoergsmaal.aspx
OG her skal alle offentlige instanser sørme også sortere. Plus de private er sat i stævne til at sortere (endnu mere) i de kommende år. Kh. Birgitte

Fruen i Midten sagde ...

Birgitte: Det kan de sikkert også. Jeg gider bare ikke ringe til dem. Jeg vil kunne finde svarene på nettet, når jeg har spørgsmålet klokken halv elleve søndag formiddag ;-) Det er dælme en udførlig vejledning, I har. I'm impressed! Den kan vi jo slet, slet ikke leve op til her i det midtjyske. Hvis jeres offentlige instanser (og snart private erhvervsliv) kan finde ud af at sortere, kan de vel for filan også herovre?! Igen er jeg forundret over, at tingene ikke ensrettes noget mere.

Pia sagde ...

Som nævnt tidligere, er det Allan, der finsorterer her, når jeg er i tvvl. Jeg synes nemlig også det er en jungle, det affaldssortering.
I alt det flytte/oprydningshalløj vi har været en del af, var det mit og Camillas job at køre på Genbrugspladsen med et læs i hendes nye kommune, Faxe. Jeg stod med en stor plastikgenstand og spurgte, hvor den skulle hen, da der sad en lille bitte ledning og en samlemuffe. Beskeden var i elektronik, selvom der var 100 gange mere plastik.

Fruen i Midten sagde ...

Pia: Også rart for dig, at du har en mand, der har gidet sætte sig ind i sagerne :-) Godt,du spurgte, for hvem ville have gættet på elektronik. Det er iøvrigt altid spændende at køre på ny genbrugsplads - er de ansatte flinke og rare eller nogle værre krakilere ...