tirsdag den 10. januar 2017

Tarme med charme - eller noget om at undres og forundres


Først undrede det mig, at jeg var begyndt at få decideret ondt af at have rigeligt med luft i maven. Jeg var forlængst holdt op med at undre mig over selve fænomenet luft, som desværre på ingen måde var nyt. Men jeg plejede ikke at have ondt, og jeg plejede ikke at føle det som om der boede en skildpadde under mine ribben.

- Det er ikke i orden, fortalte jeg mig selv om bestilte tid hos lægen. Og det var så starten på nogle dage, hvor jeg konstant forundredes og forbløffedes.

Og når jeg nu skriver forundres og forbløffes i hver anden sætning, skyldes det, at Ellen netop har skrevet et indlæg om, hvordan tingene har det med at gentage sig, og der derfor bliver længere mellem snapsene, hvad angår forundring og forbløffelse. Sådan synes jeg ikke, jeg har det. Jeg er nem at forundre og forbløffe. Hele tiden.

Altså gik jeg til lægen og klagede min nød. Og min rare læge beordrede mig op på briksen, hvor han trykkede på og lyttede til min mave.

- Ja, der er godt gang i den, medgav han og lyttede en gang til, før han fortsatte

- Jeg synes, den klinger sært.

Han sagde ikke sært, men noget andet, der kunne tolkes på samme måde. Og han sagde helt sikkert klinger.

Klinger??

Klinger en mave?

Hvordan klinger en mave, der opfører sig pænt, og hvordan klinger den, hvis der er noget i vejen?

Og hvordan lærer man som læge at høre forskel? Bliver de lægestuderende præsenteret for 27 personer, hvoraf de 25 har velfungerende maver, mens de sidste to ikke har, og så skal de lytte sig frem til forskellen. Hvem klinger normalt, og hvem gør ikke??

Særtklingende maver kan man jo ikke have, så lægen henviste til kikkertundersøgelse, og før end jeg fik set mig om, blev jeg ringet op med tilbud om en tid allerede fire dage senere.

- Kan du komme ned allerede i dag eller senest i morgen og hente den medicin, du skal nå at tage inden? spurgte den venlige dame fra sygehuset.

- Øh, medicin?

- Ja, du skal jo igennem en udrensningsproces inden, forklarede venlig dame, og du skal faktisk i gang allerede i morgen.

Så langt var Fruen slet ikke nået i sin tankegang, men kunne selvfølgelig med sin mere rationelle del af hjernen godt forstå, at det nok måtte være hensigtsmæssigt at være nogenlunde tom indeni, hvis lægen skulle kunne se noget i sin kikkert.

Den knapt så rationelle del tænkte bare addwr!

Jeg hentede min medicin og gik dagen efter artigt i gang med et projekt, der meget vel kan kaldes planlagt diarré. Første etape var bare indtagelse af et par piller med et meget sigende navn, som jeg desværre har glemt.

Anden etape ville blive værre, meget værre, kunne jeg læse mig til i den udleverede vejledning, og jeg besluttede, at tage tidligt hjem fra arbejde, indtage medicin og skynde mig at gå tur med Kamelen, inden virkningen efter et par timer skulle vise sig.

Kamelen fik sin tur, og vi kom hjem igen. Og så skete der ikke mere. Ikke en skid, rent ud sagt.

Så jeg afventede. Og drak en masse saftevand og juice. Aftensmad måtte jeg jo ikke få, men to liter væske skulle indtages inden klokken otte, hvor sidste omgang medicin skulle tages.

Klokken otte røg den sidste medicin ned, og jeg besluttede at gå aftentur med Kamelen, selv om det kunne vise sig at være skide-dårlig ide. Turen gik dog fint, og det eneste ekstra-ordinære ved turen var, at jeg kunne høre min mave skvulpe ...

Vel hjemme igen skulle jeg drikke endnu to liter væske, før jeg kunne tillade mig at gå i seng. Altså ialt fire liter væske siden klokken tre om eftermiddagen. Det er ret meget skulle jeg hilse at sige. I begyndelsen tog jeg det pænt. Til sidst gjorde jeg ikke ...

Men ned kom det, og jeg gik i seng. Ved midnatstid var der mildt sagt hul igennem. Gemalen var blevet henvist til gæsteværelset, så jeg kunne have sove- og badeværelse i fred.

Det var heldigvis forbløffende hurtigt overstået, så jeg sov udmærket og var frisk, men en lille smule skeptisk, da jeg ankom til sygehuset næste morgen lidt i otte.

- Godt, du siger det, sagde den modtagende sygeplejerske, da jeg udtalte min bekymring over et lidt uortodokst udrensningsforløb.

- Det tjekker lægen lige, og så venter vi med den beroligende medicin, til vi ved, om vi kan fortsætte.

Og så var det afsted.

Lægen sagde venligt god morgen, og så var det ellers bare med at sætte Fruens blufærdighed på stand by. For mens kikkertundersøgelse måske lyder forholdsvist neutralt, så lyder endoskopi straks værre. ENDoskopi. Det siger det hele, synes jeg. Det gør det så slet ikke, for endoskopi betyder bare at kigge ind, har jeg senere googlet mig til.

En dyb indånding senere var vi i gang, og alt var godt, og jeg kunne blive bedøvet, hvilket var meget rart, for den første passage gjorde ret nas, på den menstruationsagtige måde. Jeg havde fået at vide, at en hånd på maven kunne tage de værste gener, men ondt gjorde det nu alligevel.

Derefter gik det hele glat på alle måder, og sygeplejersken fortalte, at jeg selv kunne følge med på skærmen over mig. Det er derfor, jeg nu ved, at jeg er nydeligt lyserød indeni.

Så var det pludselig overstået. Det var gået relativt hurtigt, fordi der ikke var så meget som en enkelt lille polyp at fjerne undervejs. Det var jeg ellers blevet informeret om på forhånd med stor sandsynlighed ville ske, 'for sådan nogen har de fleste'. Bare ikke mig.

Og andet var der heller ikke at udsætte på mine tarme. Hvilket var noget af en lettelse, for selvfølgelig var jeg gået fra nul alarmklokker til panik på ganske kort tid, da lægen beordrede kikkertundersøgelse, bare for en sikkerheds skyld.

Gemalen hentede mig, da jeg på grund af bedøvelsen ikke måtte køre bil, og så brugte jeg resten af dagen på at slappe af og fundere over, hvilke sære ting, folk beskæftiger sig med.

Tænk at have opfundet kikkertundersøgelser og ditto operationer. Det er da ret genialt, at man kan suse rundt inden i folk uden at skulle skære i dem. Tarmene må endda føles som de rene motorveje i forhold til at skulle bruge de store vener som det for eksempel skete ved nogle af de mindre hjerteoperationer, Gemalen har været igennem. Sådan en opfindelse gad jeg godt kunne imponere en eventuel bordherre med.

Lidt omvendt har jeg det nok med tanken om at skulle forklare nogen mit hverv, hvis jeg brugte mine arbejdstimer på at sidde ved numsen på en lang række mennesker, mens jeg undersøgte dem indeni. Og jeg har helt vildt svært ved at forestille mig, hvordan man som ung læge vælger netop den karriere.

Jeg er ikke specielt imponeret over, at jeg har det sådan, for det er jo intet mindre end fantastisk, at rigtigt mange mennesker hvert år bliver helbredt for cancer, fordi deres sygdom er opdaget i tide ved hjælp af netop en kikkertundersøgelse. Altså burde den slags kikkertoperatører virkelig værdsættes og respekteres.

Jeg har meget at lære endnu.19 kommentarer:

Mette sagde ...

Jeg fik en sådan lavet sidste år. Jeg blev ikke bedøvet mens de rodede rundt derinde for jeg hader bedøvelse. Faktisk synes jeg det værste ved hele den undersøgelse var, det der klamme man skulle drikke for at få renset ud. Havde faktisk lidt fortrængt det til du så fint beskrev det:) Og jeg læste det. Jeg har ikke drukket appelsinsaftevand siden. Ikke at jeg drak meget inden....:o) Glad for der ikke var noget galt. De fandt heller ingenting hos mig. Ikke engang en polyp.

Fruen i Midten sagde ...

Mette: Godt, der heller ikke var noget galt med dig :-) Ja, det der appelsin-noget smagte lidt specielt. Jeg var glad nok for bedøvelsen. Den tog det værste ubehag, men jeg kunne stadig følge med. Bagefter var jeg lidt slingervorn de første par timer, men så fortog det sig heldigvis.

www.skøreliv.dk sagde ...

Jeg er ked af det, men det er virkelig længe siden jeg har grinet så meget! Og det er ko virkelig slet, slet ikke særlig pænt gjort, for det det var angiveligt ikke særlig morsomt at være dig på noget tidspunkt i det forløb!... Spekulerer på hvordan min mave klinger. Sikke noget! Og stakkels dig, du har virkelig min dybeste medfølelse på trods af min venlige (!!) smilen med lyd! Kunne det være noget candida-svamp? Ja, nu er jeg jo ikke læge (selvom Mand mener, at jeg tror det), men prøv lige at Google det en gang. Og så! Ikke flere gode råd fra mig - Roger and out! (Og god bedring med den underligt klingende mave!) ❤️

Fruen i Midten sagde ...

Maude: Det skal du ikke være ked af. Et godt grin er altid sundt :-) Det kan meget vel (er givetvis) være candida. Jeg skal nok bare tage mig sammen til - igen - at droppe vin, hvidt brød og sukker. Det er bare så trist, og hjalp kun moderat sidst. Tak, dr. Roger :-)

Ellen sagde ...

Jeg undrer mig tit, men decideret forbløffelse er der noget længere imellem, må jeg indrømme, men der ville være et glimrende eksempel, hvis jeg hørte ordet klinger i forbindelse med mine gastriske lyde ...
Det var en meget underholdende beretning om (tarm)systemet, men det har med garanti ikke være specielt morsomt undervejs i forløbet!
Hvis nu denne slags speciallæger kaldte sig for gastrolog, kunne man med lidt held forveksle det med gastronom. Eller colonist ... ;-) - men egentlig tror jeg slet ikke, de tænker så meget over det - det er jo bare deres job.

Fruen i Midten sagde ...

Ellen: Klinger var virkeligt overraskende. Det var absolut sjovest bagefter. Gastrolog er godt. Det ville også kunne forveksles med astrolog :-) Næh, det gør de vel ikke. Men på et tidspunkt har de jo besluttet, at det var det og ikke hverken hjernekirurg eller børnelæge, de ville være ...

Lene sagde ...

Jeg har været gennem samme omgang, ikke pga smerter men pga disponering for tarmkræft. Jeg var helt væk og det var lidt underligt at vågne op og finde ud af at der var gået halvanden time, hvor andre havde kigget steder, jeg ikke selv ønsker at kigge :-)
Angående luft og smerter. Min datter har prøvet FODMAP, som er en vidensbaseret diæt, hvor man udelukker alt, man ved, der giver smerter, luft og evt diarre. Efter otte uger begynder man at teste sig selv med en gruppe ad gangen og kan dermed finde ud af hvad der provokerer. Hun har det meget bedre med sin mave nu.
Angående klinger, så er det jo lyden de går efter, når de banker på deres fingre over ens mave. Jeg har dog ikke hørt det udtryk, men mere at der er dæmpede lyde :-)

Fruen i Midten sagde ...

Lene: Øv, disponering for tarmkræft er ikke rart. Godt, det kunne konstateres, at du også er fin på den indvendige side. Helt væk og halvanden time virker noget voldsomt i forhold til, hvad jeg oplevede. FODMAP har jeg ikke hørt om, men vil prøve at google det. Tak for tip :-)

Henriette sagde ...

Haha, jeg griner også af historien, men mest fordi den er et udtryk for, hvordan vores fagsprog ofte er uforståeligt for almindelige mennesker :-)
Du har iøvrigt ret i, at læger under uddannelse lytter til rigtig mange både raske og syge maver - og lunger og hjerter osv osv. Ellers kan de ikke lære at kende forskel på naturlige tarmlyde og syge osv osv
Ordet " klinge' kommer fra tysk og beskriver den metalliske lyd i en fægtekamp, når metal møder metal. Man bruger den også om klokkeklang - klokker klinger.
Og det er nok ikke tilfældigt, at lægen har brugt ordet klinger, selv om det lyder mærkeligt for dig.
Tarmlyde kan nemlig være "metalliske" ved forskellige tarmlidelser, f.eks ved tarmslyng.
For en del år siden, da jeg arbejdede på en geriatrisk afdeling fik vi en patient ind og så snart min gamle sosu-kollega - som havde arbejdet 15 år på en mave/Tarm kirurgisk afdeling - så hende, sagde hun til den unge turnuslæge: den patient har tarmslyng!
Den unge læge sagde, at det havde patienten ihvertfald ikke, for hun havde tarmlyde, hvorefter den gamle erfarne sygehjælper svarede: - og du er helt sikker på, at de tarmlyde ikke er metalliske?
Ak, den gamle sygehjælper havde, hun havde set 1000vis af den slags patienter før og en scanning af patienten viste kort efter, at patienten havde tarmslyng i hele tyktarmens forløb.
Så - der er ofte mening med galskaben, selv om det ikke ser sådan ud 😂

Fruen i Midten sagde ...

Henriette: Tusind tak for supergod forklaring :-) Faktisk tror jeg - nu du nævner det - at min læge sagde "metallisk", men at jeg bagefter tænkte, at jeg havde hørt forkert, så du har helt ret mht. vi almindelige menneskers manglende forståelse for fagsprog. Og så er jeg tydeligvis gået glip af en del ved ikke at læse til læge, for lige nu kører der en fin lille film i mit hoved med lægestuderende, der skal lytte til hele sovesalen fulde af patienter og ikke-patienter ;-)

Henriette sagde ...

Velbekomme - og tak for at minde mig om, at vi i sundhedssektoren altid skal huske at forklare patienterne i et almindeligt sprog, hvorfor vi gør, som vi gør.
Jamen det er skam også en fest - eller kan være! - med det lytteri.
Min ungdomsveninde, som dengang læste medicin, fortalte om, hvordan de, 15 studerende høj, havde stået i kø for at lytte på en enkelt patient, som havde en meget sjælden hjertemislyd 😀

Ninapb sagde ...

Hvor var det godt at du så fin ud!
Jeg har gode erfaringer med FODMAPS. Ved at undgå sukkerarter som påvirker mit system negativt, har jeg det markant bedre end før. For eksempel er æbler nogen værre banditter, idet de indeholder flere forskellige slags FODMAPS. Men måske er det ok at skulle undvære dem, nu vi lige har lært at de feder ;-)
Probiotika er også gode til at skabe ro i maven. Udo's Choice er fast i pillerepetoiret hos os.

Og så har jeg netop sat gang i en omgang mælkekefir, som også skulle være fyldt med gode bakterier. Men om det virker, ved jeg ikke endnu. Svampen kom først med posten i går..

Birgitte B sagde ...

Undskyld jeg griner... men da jeg læste planlagt diarré så spruttede kaffen ud af næsen på mig ;-) godt at det ikke var noget alvorligt og så håber vi at din mave ordner sig herefter. Kh. Birgitte

Fruen i Midten sagde ...

Henriette: Ja, det må være lidt af en kunst at huske at tale, så patienter og pårørende forstår, hvad der siges. Vel at mærke uden samtidig at lyde som en, der taler til en børnehave :-) Haha, det må virkelig være sin sag at være en ganske særlig patient ;-)

Nina: Ja, det var dejligt :-) Okay, det der FODMAPS må jeg altså virkelig se nærmere på. Ligesom dine øvrige råd er noteret. Tak :-)

Fruen i Midten sagde ...

Birgitte: Ups, jeg håber du har fået pudset næsen, og at der ikke røg kaffe i tastaturet ;-) Det var dejligt, ja :-)

Annemor sagde ...

Så bra at det ikke var en eneste liten polypp å fjerne. Ikke for det, de hadde sikkert bare sendt en liten tang eller saks inn og snippet den av.
Stammespråk og fagterminologi er alltid underholdende for dem som forstår det, men du fredensfader så vanskelig for utenforstående.
Men at magen klinger, det forstår jeg :)
Klem fra nord. ❤

Fruen i Midten sagde ...

Mormor: Det var dejligt. Men ja, de havde skam instrumenter med til at fjerne eventuelle polypper eller tage vævsprøver. Sådan er det jo nok med fagsprog helt generelt, men det er nok allermest tydeligt, at der er en forståelseskløft mellem sundhedspersonalet og patienterne, da det jo er en faggruppe, vi alle møder. Klem sendes retur :-)

Stegemüller: Du kan ikke læse dig til en konklusion, for der er ingen. I hvert fald ikke en forklaring på rumleriet :-)

Laika sagde ...

Puh ha din stakkel. Godt at der ikke var noget alvorligt galt :)

Fruen i Midten sagde ...

Laika: Ja, det var dejligt :-)