onsdag den 21. januar 2015

Hedeture i hundekulde


I min grønne ungdom frøs jeg aldrig.

Selv om det var hundekoldt, kunne jeg færdes i de tyndeste sommerbukser, i kort jakke og uden både hue og halstørklæde. Uden at blive syg vel at mærke.

Sådan er det ikke mere.

Hvornår forandringen er sket, og hvordan det gik til, ved jeg ikke.

Men nu er jeg ved at få lungebetændelse bare ved at se på Donnaens (i mine mor-øjne) noget mangelfulde påklædning ...

Og jeg hader at fryse.

Jeg trækker skuldrene op om ørerne eller prøver at skrue hovedet helt ned under halstørklæde og krave. Det er nok nogenlunde det samme, og ingen af delene virker. Jeg får bare ondt i nakken og hovedpine.

Altså forsøger jeg at finde varmt tøj og holder for eksempel meget af min Miss Piggy-frakke, der egentlig langt hen ad vejen bare er en dyne med ærmer og lynlås. Og derfor skøn varm.

Desværre virker kombinationen Miss Piggy plus Kamel ikke. Miss Piggy er lyserød, uformelig og svær at bevæge sig i på andet end pæne, jævne fortove. Kamelen er et omkringfarende fjollehoved med hang til skov og mudrede arealer.

Noget måtte gøres.

Min ønskeseddel til jul indeholdt derfor en del interessante nyheder. Der stod således både harboøre-habit (læs: termo-kedeldragt) og jens lynere (læs: lange skiunderbukser) på listen.

Desværre fik jeg ingen af delene.

Samtidig blev det koldt, og Gemalen gik på jagt i sine gemmer og fandt et par gamle jens lynere og et et par helt ubrugte overtræksbukser. Selv fandt jeg en gammeldags klaphat med lune øreklapper og spænde under hagen.

Dermed var jeg egentlig meget godt dækket ind i forhold til både blæst og kulde ned til et par graders frost eller fem.

Men så annoncerede DMI pludselig, at vi kunne se frem til ekstrem kulde (måske bliver det slet ikke til noget, og det skal jeg være den sidste til at beklage), og jeg aflagde derfor den lokale byggehandel besøg og forhandlede mig til en termo-kedeldragt til samme rabat, som Verdensfirmaet får på arbejdstøj.

Selvfølgelig havde man ikke lige en frue-model på hylderne. Faktisk heller ikke i katalogerne, men en herre-model, størrelse small blev bestilt hjem. Den passer fint over det hele. Mine ben er bare cirka 10 cm for korte. Men det er en detalje, der kan gøres noget ved. Ja, ikke benene altså, men buksebenslængden ...

Ganske fornøjet ville Fruen straks prøve-gå nyanskaffelsen.

Også selv om det faktisk på det tidspunkt var tøvejr.

Det var en dårlig ide.

For harboørehabitten er virkelig både så varm og så vindtæt som lovet. Og kan givetvis bruges på både fiskerbåde og borerigge. I snestorm. Måske er den også åndbar. Men allerede efter et kvarters gang føltes klimaet som tropisk, og Fruen var ganske overophedet og rød i kammen.

Og det kunne kun gå for langsomt med at komme i bad efter hjemkomsten.

Gemalen grinede lidt, men sagde klogeligt ingenting.

Og skulle det en dag blive rigtigt koldt, så er jeg klar. 


Det er da meget rart at vide. 

Synes jeg.
Jeg har skåret lidt i et billede, som jeg fandt her:

21 kommentarer:

Anonym sagde ...

Griner... du skal da vist lære lidt om "3 lags princippet" i stedet. Det egner sig til mennesker der bevæger sig.. bamsedragter (som de hedder her i familien) er bedst egnet til udeliv der ikke indebærer aktivitet af nævneværdig karakter. :-)

Du skal nok blive glad for den den dag du bliver inviteret ud på en tur med snescooter...

Annemor sagde ...

Sier som overleveren
3-lagsregelen er god. Og varm. Om den brukes rett.
Jeg er kuldeskjær og fryser som fy, så her er det ull rett på kroppen, silke som vindsperre og ull utenpå der igjen.
Blir det for lite, finnes det dunjakker som ikke fyller opp verden.

Du blir rett så elegant på snescooteren medheldekkdress og så tror jeg du vil være glad for den, når du sklir og faller bums på stumpen :)
Klem :)

Fruen i Midten sagde ...

Overlever: Jeg synes, de tre lag kun virker til en vis grænse. Det er stort set det, jeg praktiserer i øjeblikket. Ja, eller på hunde- eller rensdyrslædetur ;-)

Mormor: Måske bruger jeg den forkert? For jeg kan ikke have uld direkte mod huden. Dunjakker er dejlige, men ofte lidt sarte og ikke egnede til ture med en glad og fjollet hund. (Jeg ville simpelthen blive så sur, hvis hun rev hul). Indbygget airbag er altid godt ;-) Klem tilbage.

Laika sagde ...

Det er altså også dejligt at gå en tur med hund(ene) når det er bidende koldt og man er varmt klædt på. Jeg har lige selv investeret i et par virkelig uklædelige (læs grimme) men dejligt varme termostøvler.

Anonym sagde ...

Der er ikke noget ved at gå tur - med eller uden hund - hvis man fryser. Alligevel vil jeg hellere have for lidt end for meget tøj på, når jeg går tur, for jeg hader at svede og blive helt opkogt, men i denne mærkelige vinter uden sne og frost er det svært at ramme "lige tilpas" med påklædningen ;-)

Fruen i Midten sagde ...

Stegemüller: Nej, nu burde det være helt umuligt for mig at fryse :-) Hvem ved, måske bliver det virkelig så koldt, at h-habitten er påkrævet. (Det gør så slet ingenting, hvis det ikke sker).

Laika: Ja, i dagslys og (tilpas) varmt klædt på er det en fornøjelse. Gode, varme termonstøvler er guld, og mine vinder heller ikke nogen mode-konkurrence :-)

Randi: Hvis jeg absolut skulle vælge, ville jeg nok hellere være for varm end for kold. Helst vil jeg bare være tilpas, hvilket som du skriver, kan være lidt svært at finde ud af for tiden :-)

Kisser sagde ...

Holddaop - hvor kan du få smilet frem hos mig, maven hopper også af at grine.
Dejligt at høre at du er forberedt, hvis nu det skulle blive koldt :-)

Fruen i Midten sagde ...

Kisser: Tak :-) Ja, det er nemlig fint at være godt forberedt :-)

Mette sagde ...

Ha ha ha ha.... Jamen jeg er glad for at vide du kan holde varmen, altså hvis nu.....;)

Inge sagde ...

Hahahaaaaa.... Sådan en habit har jeg haft i mange år, den er ikke slidt op overhovedet, men nogle gange er den helt uundværlig.. Det må dog gerne være lidt mørkt, da den ikke gør noget godt for figuren.. :-)

Ellen sagde ...

Det er lidt sjovt, som fornemmelsen for kulde forandrer sig fra barn til voksen :-)
Du er nu forberedt på intet mindre end sibiriske kuldegrader. De kommer forhåbentlig ikke, men ingen skal sige, at du ikke er parat!

Susanne sagde ...

Den er effektiv, men måske ikke specielt køn. Selv har jeg anskaffet et par gode overtræksbukser, sådan nogen som ungerne har haft på i skole, da de var yngre. Kønt er det ikke - men det virker.

Lene sagde ...

Og om føje år, når du rammer min alder, så kan du godt gå tilbage til trelagsmodellen ;-)

@ sagde ...

Arj troede virkelig lige at du kunne løse udfordringen med de manglende 10 cm i benlængden. Nåmn .. bortset fra det, så er dragten da meget p ... øh ... praktisk.
Forresten. Det med kuldeskær satte ind på min 30 års fødselsdag. Stort set. Og jeg overvejer også en flyverdragt i voksenst.. jeg mener min størrelse. Men jeg vil nok ikke gå Harboøre. Så hellere en MeToo, Mini A Ture eller Noa Noa eller Småfolk eller ...

Pia sagde ...

For mig er det gået lige modsat. Jeg har altid været frygtelig kuldeskær. I dag har jeg mindre tøj på end nogensinde, og er (næsten) altid 'lag på lag' klædt på, både ude og inde. Jeg får meget 'motion' i løbet af en hel dag med mit tøj alene, helt uden omklædning :-)

Måske får du slidt benene så korte på kamelturene, at du snart kan passe habitten helt uden brug af saks,, nål og tråd:-)

Fruen i Midten sagde ...

Mette: Ja ikke? Hvis det nu pludselig bliver minus 15 grader, så ved du nu, at jeg godt kan holde varmen, selv om jeg skal lufte hund. Den slags er da guld værd at vide ;-)

Inge: Har du virkelig også sådan en?! Næh, jeg regner også med, at denne her skal holde resten af mine dage. Man kan vende det om og sige, at når nu alle er totalt uformelige i termokedeldragt, så kan man uanset figur bare skyde skylden på den ;-)

Fruen i Midten sagde ...

Ellen: Det ER da mærkeligt, synes jeg. Donnaen viste mig en lagkagefigur med hvilke unge, der havde jakke på, fordi a) de syntes, jakken var sej b) de frøs og c) fordi deres mor frøs. Gæt selv, hvordan den lagkage så ud :-)

Susanne: Nu er jeg heldigvis så gammel, at 'kønt' er irrelevant, hvis jeg bare kan slippe for at fryse :-) Jeg annekterede Gemalens overtræksbukser, og de er også langt bedre end ingenting. Så det er dem, jeg bruger for tiden - sammen med jens lynerne.

Fruen i Midten sagde ...

Lene: Det vil jeg se (mærke), før jeg tror det :-) Jeg er begyndt at have det temmelig varmt en gang i mellem. Men det forhindrer mig ikke i at fryse, som jeg plejer, på andre tidspunkter.

Liv: Altså det kan jo godt lade sig gøre (men måske ikke på voksne?) at save knoglerne over og lægge benene i stræk. Fy og føj - sikken tanke! Hehe, er du ikke til Harboøre-looket? Det kan jeg jo slet ikke forstå ;-)

Pia: Haha, jeg ser det for mig, hvordan dine trøjer ryger af og på 100 gange i løbet af dagen :-) Men du har vel en eller anden form for overtræksbukser på, når du er ude at gå dine lange ture på denne årstid?

Pia sagde ...

Nej det er alt for varmt med overtræksbukser, de blev lagt væk sidste forår, og er ikke kommet frem endnu. Jeg har dog skiunderbukser under mine leggins, som jeg oftest kun har på.

A + K = ♥ sagde ...

Haha, jeghader også at fryse.. og at svede. Her om vinteren render jeg fx rundt med halstørklæde indendørs - og så snart jeg tager en tår kaffe, skal det af "for SÅ er det varmt". Og så rejser jeg mig og går ud og tisser. Og SÅ er brættet koldt, og straks skal tørklædet på, når jeg sætter mig. Liiige til, jeg tager en kop kaffe.... :D

- Anne

Fruen i Midten sagde ...

Pia: Skiunderbukser og leggings kan da ikke være særlig vindtæt? Du har vist et ret godt indre varmeapparat :-)

Anne: Haha, det er et værre bøvl hele tiden at skulle regulere på tøjmængden, så den passer til den indre temperatur. Du må ønske dig et toiletsæde med varme i :-)