onsdag den 3. december 2014

Hvem siger, jødekager skal være runde?


Der er gået kludder i bage-rækkefølgen i år.

Pebernødderne skal bages først.

Det er det klogeste her i huset.

For i modsætning til brunkagerne, hvor der er den dej, der er, und nichts weiter, så kan der bages pebernødder i flere omgange, skulle behovet opstå. Hvilket ofte sker. Da Gemalen er m-e-g-e-t glad for julesmåkager. Og for pebernødder i særdeleshed.

Men nu kom vi altså hjem med dejpølser til brunkager. Plus en lille portion dej til jødekager. Og Gemalen syntes, det var helt i orden (hvorfor mon?), at jeg droppede de øvrige huslige pligter til fordel for bagning.

Nu havde det været smart straks at kaste sig ud i noget pebernødde-bagning. Men jeg havde ikke mel nok. Og jeg havde lige udliciteret dagens indkøbstur til Gemalen.

Altså gik jeg i gang med jødekager og brunkager.

Jeg plejer slet ikke at bage jødekager. I stedet har vi tit været heldige at få en dåse af min mor.

Jødekager er dog til at finde ud af. Det er bare et værre pillearbejde. Man ruller ud og stikker ud. Og så ælter man den overskydende dej sammen og gentager processen. Igen. Og igen. Indtil der til sidst er så lidt overskydende dej, at det ikke giver dårlig samvittighed lige at komme til at spise den ...

Min mor bruger vist nok et portvinsglas til at stikke sine jødekager ud med. Så de bliver små og nydelige. Og uden bæven kan serveres for andre damer i samme aldersklasse, der selv bager små og nydelige småkager.

Det blev dog lidt for kedeligt for Fruen, så i stedet kom Donnaens udstiksfigurer frem fra skuffen, og nu har vi fine jødekager i sommerfugle- og bamsefacon. Sommerfuglene blev rigeligt store, men jeg er overbevist om, at de glider ned alligevel.

Og hvem har også sagt, at jødekager skal være runde?

Jødekageportionen blev dog så lille, at jeg godt kunne se, at jeg var nødt til straks at bage brunkager for at forhindre jødekagerne i at forsvinde alt for hurtigt. Hellere et vist indhug i brunkagerne, end at alle jødekagerne får (Gemalens) ben at gå på.

Brunkager er nemme(re). Ikke noget stikkeri her. Selv om jeg stadig husker min barndoms benovelse over nabokonens fine, fine brunkager. Sirligt skåret ud i ruder og med en flækket mandel på midten.

Til gengæld skal der fart over feltet, hvis man vil holde trit med sin ovn, når man bager brunkager. Ellers ender de som sortkager og smager overhovedet ikke godt.

Så der skal være en plan. Der skal være god plads til bageplader og riste. Og til Fruen selv. Så Donnaen og Kamelen bliver forvist fra køkkenet, mens Gemalen klogeligt forsvinder af sig selv.

Det der med med hyggelig julebagning i skøn samdrægtighed er tydeligvis ikke lige noget, vi gør i ...

Okay, hvis Donnaen gad at være med, kunne konceptet nok justeres ind i passende grad.

Men det gør hun ikke, og derfor snurrer Fruen alene rundt, mens brunkagerne ryger ind og ud af ovnen i et tempo, der giver sunde, røde kinder.

Det hele kører som på skinner, så længe Fruen kan koncentrere sig. Men i det øjeblik, Fruen falder i staver eller tror, hun kan nå at lave kaffe, er der dømt kulkager.

Så det gjorde hun kun én gang.

Resten af portionen blev vellykket.

Yderst vellykket, faktisk.

Så nu skal der bare bages pebernødder, inden brunkagerne forsvinder.17 kommentarer:

randiglensbo.dk sagde ...

Der er nemlig ingen, der siger, at jødekager skal være runde. Det er efterhånden nogle år siden, jeg sidst bagte jødekager, men jeg plejede at lave den hjerteformede. Dine ser lækre ud, jeg sidder og bliver lækkersulten :-)

Fruen i Midten sagde ...

Randi: Jeg troede faktisk også, at jeg havde en hjerteform. Det havde jeg ikke. I stedet blev det så bamser og sommerfugle. Tak, de er også lækre :-)

Mette sagde ...

Ih, nogle fine kager:) Ungerne bager pebernødder med mormor, herhjemme er vi ikke julekagerbagere:)

Ellen sagde ...

Dine jødekager er meget flottere end de kedelige runde :-) Hvorfor hedder det mon jødekager? Underligt, at ingen for længst har kaldt os for nogle forfærdelige racister pga. det navn ...
Jeg mener, når man kan kalde det for racistisk, at vi har valgt noget med svinekød til Danmarks nationalret, så er der altså ret mange andre ting, jeg også kan undre mig over :-)

Laika sagde ...

I år er vores vaniliekranse blevet hjerteformede, for det altså ikke til at få vaniliekransedej ud af kødhakkeren uden at dejen hele tiden går i stykker. Og smagen er den samme. Dine sommerfuglejødekage er flotte og hellere spise en stor sommerfuglejødekage en lille rund jødekage.

@ sagde ...

Åh ja. Julebagning kræver planlægning. Jeg er nemlig også med på sortkagerne. Mine jødekager, som er absolut yndlings julesmåkage i min bog, skæres i skiver af en rund pølse som Claus Meyer opfordrer til. Vidste slet ikke at de skulle udstikkes. Undskyld.

Inge sagde ...

Flotte jødekager, de behøver bestemt ikke være runde, dine smager garanteret bedre.. :-)

Lene sagde ...

Jødekager har den form som jødekager nu har ;-) Jeg håber jeg når julebagningen næste uge.

Fruen i Midten sagde ...

Mette: Tak :-) At bage pebernødder med mormor er bare noget af det hyggeligste :-)

Ellen: Tak, de er i hvert fald anderledes ;-) Aner det ikke, men det kan sikkert googles. Ja, det burde jo være helt forbudt på linje med negerboller og negerpenge.

Fruen i Midten sagde ...

Laika: Hjerteformede vaniljekranse; det må da se sødt ud :-) Haha, det kan der selvfølgelig være noget om :-)

Liv: Vidste du virkelig ikke det?? ;-) Jeg vidste ikke, de kunne andet. Mine (læs: min mors) skal udstikkes. Jeg tvivler stærkt på, at den dej ville kunne trilles til pølser. Omvendt ville det være plat umuligt at rulle vores brunkagedej ud til udstikning. Den bliver hård som beton, næsten, og kan kun skæres.

monica sagde ...

hvor lyder det dejligt effektivt og sjovt. Tog han så over på andre huslige gøremål, ham gemalen, mens du snurrede rundt i køkkenet ?

Fruen i Midten sagde ...

Inge: Altså, nogle mennesker ville jo nok påstå, at smagen var den samme uanset facon. Omvendt siger andre jo, at meget af smagsoplevelsen er synsindtrykket. Så vi siger da bare, at du har ret :-)

Lene: Ja, det har de jo ;-) Du når nok det hele. Det gør vi jo altid. Og gør vi ikke, bliver det jul alligevel :-)

Fruen i Midten sagde ...

Monica: Det var også ret effektivt, mens det stod på. Det gjorde han faktisk. Købte ind og sørgede for, at vi fik noget at spise. Temmelig vildt, men viser bare, hvor langt han vil gå for hjemmebagte julekager ;-)

Annemor sagde ...

Det er noe rart med fasonger på julekakene, endrer man på den er det plutselig ikke "riktige" julekaker mer, for noen.
MEN det er da mer morsomt med sommerfugler og slikt enn runde ?
Ha en fin adventstid og bak nu likevel mer peppernøtter med en gang :)
Klem :)

Fruen i Midten sagde ...

Mormor: Ja, der er nogle ting, man helst ikke må pille ved. For nogen. Jeg tror, at fx min far bliver ret utilfreds, når han ser mine sommerfugle-jødekager. De bliver nok en engangs-forestilling. Men bamserne beholder jeg. Tror jeg :-) Jeg har bagt en stor portion pebernødder. Men om den holder til jul? Sikkert ikke. Klem tilbage :-)

Mona sagde ...

Fine jødekager. Jeg læste på en anden blog, at du i 2013 efterlyste gummiringe, til glas.
Hvis du ikke allerede har fået nogle, kan du kigge på Sylteglas.dk
Jeg køber selv mine flasker, glas og gummiringe der, og får ikke på nogen måde fortjeneste af at henvise dig ;-)

Fruen i Midten sagde ...

Mullamy: Velkommen forbi :-) Tak. Jeg fandt faktisk nogle gummiringe til mine glas. Men det var helt tilfældigt, så tak for henvisningen. Den kan sagtens blive nyttig fremover :-)