mandag den 8. oktober 2012

Ned til kineserne, næsten


Hvis det har kildet under tæerne på et par kinesere igår, er det min skyld.

Jeg har gravet og gravet og må helt bestemt have været meget tæt på at nå ned til kineserne.

Tror jeg.


Jeg har plantet buske i min have.

En gang i foråret begyndte jeg at mumle om, at en strategisk godt placeret busk eller to måske kunne tage lidt af udsigten til den mest irriterende del af naboens parcel. Folk med forstand på den slags anbefalede en uægte jasmin, der både kan blive ret stor og dufte dejligt. Sådan én ville jeg have, besluttede jeg.


Men der kan godt være langt fra tanke til handling. For jeg ville helst have en pænt stor en af slagsen, som hurtigt vil kunne gøre en synlig forskel. På den lokale planteskole, havde man bare kun sådan nogle små pus på en halv meters penge, og så ville det jo vare l-æ-n-g-e, før den voksede sig stor og udsigtsstoppende. På nettet fandt jeg den store udgave, som så også kostede så meget, at jeg fluks gjorde noget så fornuftigt som at skrive den på min ønskeseddel. 

Og jeg fik den!

Eller lovning på den. For min fødselsdag ligger meget uhensigtsmæssigt i forhold til at plante noget som helst. Så det måtte vente, til det blev efterår. Hvilket er nu.

Min uægte jasmin blev bestilt. Og som altid, når jeg handler på nettet, kommer jeg liige til at købe lidt mere, så pludselig havde jeg også bestilt en kirsebærkornel og en sød lille parykbusk.

De kom med fragtmand og stod og så spændende ud i en kasse, da jeg kom hjem i torsdags. Hvor jeg ikke havde tid. Fredag kunne jeg nå at pakke dem ud og bære dem om i haven. Lørdag blev tilbragt i Djurs Sommerland, men søndag brugte jeg det meste af dagen på projektet med at få dem plantet.

For det tog sin tid.

De skulle stå midt på græsplænen. Og den er, selv på en regnvåd oktoberdag, ikke særlig nem at grave i. Det foregik ved at hoppe på spaden og har sikkert set lidt sjovt ud. Men Donnaen havde besøg, og Gemalen var på Sjælland med sin mountainbike, så der var ingen til at grine. 


Da græsplænen i sin tid blev anlagt, skete det ved at køre et muldlag ud over den sammenkørte byggegrund. Hvilket så igen betyder, at der cirka 20 cm nede er jord, der lider ret meget af traktose og er ret dumt til fine nyindkøbte buske. Altså måtte jeg lige et spadestik dybere ned og gøre et forsøg på at løsne jorden. Som iøvrigt var fuld af murbrokker, stumper af asbesttagplader, glasskår, jern- og plasticdimser og andre spændende ting. Vi bor på en gammel fyldplads, fortalte naboen engang. Og dét tror vi på.

Til sidst blev jeg dog færdig. Både med at grave jord op og plante planter. Og bære jord væk. Gemalen havde glemt at fortælle, at trillebøren var punkteret, så den forbløffende mængde tiloversbleven jord måtte bæres væk i spande. En ret tung fornøjelse synes jeg nok. Jeg manglede bare et åg og en stråhat, så kunne jeg have matchet de kinesere, jeg næsten var nået ned til.


Nu står alle tre buske og ser lidt forpjuskede ud. Men det skal nok blive godt, er jeg sikker på.

Jeg glæder mig allerede til næste forår.


Man skulle tro, at jeg havde gravet det hele med hænderne ...

17 kommentarer:

Lene sagde ...

Du er sej! Godt gået og jeg håber busken bliver en nydelse, jeg nyder mine tre buske med smukke hvide blomster og skønne dufte :-)

Anonym sagde ...

Hold da op, som du har knoklet - det må da være lige før, du trænger til weekend efter sådan en arbejdssøndag :-)
Nu håber jeg, at buskene bliver store og flotte i en fart og kommer til at dække for det, de skal dække for :-)

Randi

NonnasBlog sagde ...

Sikke en travl weekend, du har haft. Men jeg er sikker på, at det bliver godt. Held og lykke med buskene! Vi bor, hvor der en gang har været grusgrav, og det mærkes også tydeligt, når der skal plantes.

Fruen i Midten sagde ...

Lene: Har du hele tre! Som dufter og er smukke. På én gang. Skønt. Ja, jeg glæder mig til resultatet næste forår/sommer :-)

Randi: Ja, sådan føltes det også, da jeg skulle ud af sengen i morges, uf! Uh, de håber jeg altså også :-)

Nonna: Tak :-) Nå, så finder I også underlige ting, så snart I sætter en spade i jorden, går jeg ud fra?

Madame sagde ...

Pyha, det lyder hårdt :-) Men det skal nok blive dejligt til foråret, hvor du kan glæde dig over smukke og velduftende blomster. Vi har også en uægte jasmin, og den er noget af det smukkeste i vores have.

Ellen sagde ...

Jeg føler med dig! Vores have led grundigt af traktose, og det varede flere år, før hækken kom ordentligt i vækst ... der skulle virkelig gøres en indsats først.
Uægte jasmin er noget af det mest velduftende, jeg kender i en have - den vil du aldrig fortryde, og du vil forhåbentlig hurtigt glemme, hvor stort et arbejde det var at få den - og de to andre - i jorden.

Inge sagde ...

Som Lene siger.. Du er sej.. :-) Du kommer til at elske duften fra din nyerhvervelse.. :-)
Jeg er sikker på kineserne har nydt fodmassagen.. :-)

Fruen i Midten sagde ...

Madame: Ja, jeg sov i hvert fald godt i nat ;-) Glæder mig også. Meget.

Ellen: Traktose er noget bøvl. Og ved man det ikke, kan man slet ikke forstå, hvorfor ens planter ikke gør, som de bør. Jeg er sikker på, at glæden ved mine nye buske langt overstiger maset med at få dem plantet :-)

Inge: Måske skal jeg flytte en havestol helt tæt på og bare sidde der og snuse ind :-) Ja, tror du ikke - hvis bare de ikke har været for kildne ;-)

Rejen sagde ...

hihi, nu ved jeg hvem jeg skal sende bud efter når vi skal have plantet i haven..;-D

Fruen i Midten sagde ...

Reje: Selv hihi, den er god med dig ;-D Men hvis du giver kaffe, og jeg kan låne dine havehandsker (nu hvor jeg har ødelagt mine egne), så kan vi da godt snakke om det :-)

Annemor sagde ...

Litt av en innsats for innsikt eller utsiktstoppere, men det blir nok godt. Tror jeg.
Her er det morene inder et tynt lag med jord enkelte steder, så masse ekstra må graves vekk, slik at jord kan fylles i til de stakkars ting som skal i jorden.
Neste år vil jeg overveie å sende bud etter en erfaren graver. Du skal få kaffe og nyinnkjøpte hagehansker og min hagespade er ny av året (jeg knakk den gamle). Godt gjort, men du burde ha filmet hoppingen og latt oss se, synes jeg :-) Ha en flott mandag :-)

Anonym sagde ...

Du overvejede ikke at bede manden om at få lappet den der trillebør eller at deltage i bære-jord-væk-opgaven. Lyder som en ren stroppetur mest egnet til at sortere uegnede rekrutter fra til specialtropperne.

Håber det bliver fint og at du vil nyde udsigten til grønne frem for til det grimme hegn(?) Hegn.. det var det, det var.. ikk?

Anonym sagde ...

i guder da , sikke et mande job du der har været på ...

Fruen i Midten sagde ...

Overlever: Nix, det var ren og skær stædighed, men jeg VILLE bare være færdig søndag, og det var mørkt, før Gemalen kom hjem. Men han får lov at lappe trillebør ;-) Hegnet har jeg også brokket mig over, men mine nye planter står faktisk til den anden side - og skal tage udsigten til den anden nabos - i mine øjne - uhensigtsmæssige opdeling af sin have i have og morads. Det bliver godt at slippe for at se på :-)

Jonna: Mandejob - det ved jeg ikke. Det er nok bare min mangel på god form, der afspejler sig i min beskrivelse :-)

Fruen i Midten sagde ...

Mormor: Ups, dig kom jeg lige til at springe over :-(

Moræne, det lyder besværligt! Men udsigt til både kaffe, havehandsker og en ny spade er ellers ret tillokkende. Hvis jeg skal til Norge alligevel, så får du lige besked ;-) Og nej, tror det er godt nok, at der ikke blev filmet gravehop :-) Ha' en god aften.

Karla sagde ...

Jeg er dybt imponeret - når jeg graver, ser det ud som om det er gummijord vi har, spaden springer bare op igen ud at komme synderligt ned i jorden.
Så det arbejde overlader jeg gerne til en som har en bedre teknik ;0)

Fruen i Midten sagde ...

Karla: Velkommen på bloggen :-) Altså måske har I gummijord - hvem ved - som kræver en særlig (mandlig - gætter jeg) teknik at gøre noget ved ;-)