onsdag den 13. april 2016

Have eller ikke have


Selv om det er lykkedes mig i cirka et halvt år at fortrænge, se bort fra og ignorere, så lader det sig ikke gøre længere.

Jeg har faktisk en have.

Den ligger - måske ikke så overraskende - lige udenfor.

Så hver eneste gang Kamelen skal luftes, går vi (Kamelen spæner) gennem haven.

Alligevel er jeg i stand til at lade som ingenting. Om vinteren er det jo mørkt stort set hele tiden, så i de måneder kan jeg med en vis ret sige, at jeg slet ikke kan se min have. Om efteråret regner det, og det er alligevel noget nær umuligt at foretage sige noget konstruktivt udenfor, så da er det omend ikke okay så forståeligt, at jeg ser bort fra en mindre detalje som haven.

Så bliver det februar, og Fruen begynder som alle andre at længes efter de første forårstegn. Som typisk viser sig i haven. Øh, haven? Nåh, dén have.

Nu dæmrer det for Fruen, at arealerne omkring huset - blandt andet - udgøres af have.

Eller i hvert fald må de grågrønne - til forskel fra de flisegrå - arealer formodes at kunne betegnes som have.

For det er godt nok noget af et morads, og det er ikke godt at vide, hvad der er hvad.

Heldigvis er det stadig alt for tidligt ligefrem at gøre noget, så Fruen kan nøjes med at koncentrere sig om at forsøge at tænke krokusspirerne op af jorden.

Ikke at det gik særlig godt, for krokusserne var først i fuldt flor i påskeferien, hvor vi enten ikke var hjemme, eller jeg befandt mig under min dyne ...

Men nu er det april og forår og umuligt at ignorere længere.

Og jeg har kastet mig over mit staudebed.

Det bedste, der kan siges om det, er, at jeg meget tydeligt kan se, hvor langt jeg kommer ...


Bar jord er godt,
Ikke bar jord er not.

14 kommentarer:

Ellen sagde ...

Du lyder ikke som verdens ivrigste haveentusiast, må jeg nok indrømme :-)
Jeg har næsten lige læst, at hvis man vil have en nem have, skal man have masser af staudebede og ikke ret meget græs. Det skal nemlig slås op til to gange om ugen, mens et staudebed kun skal gås efter en gang om foråret og en gang om efteråret. Resten af tiden passer det sig selv.
Det havde jeg ikke tænkt på, men det lyder fornuftigt, så der skal flere staudebede hos os! Masser af blomster er noget kønnere end masser af græsplæne, ikke?

Fruen i Midten sagde ...

Ellen: Faktisk nyder jeg at gå i haven :-) Jeg har bare slet ikke den tid, der kræves, hvis det skal gøres ordentligt, og så kan jeg godt gå lidt kold i det. Ja, tætplantede staudebede er sagen. Det er bare om at nå til, at de virkelig er tætplantede nok til at holde ukrudtet væk. Er de ikke det, er de bare bøvlede hele året. Det er sådan mit staudebed er, og lige nu vokser ukrudtet altså bare hurtigere end stauderne.

www.skøreliv.dk sagde ...

Kære frue!
På dette plan er vi et perfekt match! Nu bor vi jo 'heldigvis' i lejlighed, så der er jo relativt begrænset hvor meget jord, der skal rodes rundt i, endsige fortrænges. Det er der til gengæld i sommerhuset. Jeg lader totalt og ganske aldeles det hele stå til. Mand efterlades alt ansvar, og kører ind imellem en plæneklipper sådan lidt hist og her rundt på matriklen når græsset bliver så højt at skovflåterne kommer væltende i hobetal. Han er udenrigsminister, jeg er indenrigsminister.... Haven er til for at ungerne kan spille fodbold, og jeg kan drikke hvidvin... I like!

Fruen i Midten sagde ...

Monster-mor: Det er da en perfekt arbejdsfordeling. Din mand slår græs, ungerne spiller fodbold, og du drikker hvidvin :-) Sådan er fordelingen ikke helt hos os, hvor Gemalen stort set (nu vil han protestere, for han var ude at feje indkørslen igår, og det er jo næsten som at gå på havearbejde) kun bevæger sig ud i haven for at grille. Det er nu godt nok, for når han endelig synes, at han skal være have-flittig, ender det ofte med, at han er lidt for lidt forsigtig, og så ryger det både det ene og det andet med i købet.

@ sagde ...

@Ellen
Jeg synes det er nemmest med græs - for "slågræsseren" er ikke min dims, men en helt andens ;-)

@Midterfrue
Ja jeg synes nok at mindes, at du da ellers er glad nok for haven. Skal vi ikke aftale af 2016 er året hvor dit staudebed bliver tæt nok til at holde krudtet ude? ;-) Jeg synes det!

Fruen i Midten sagde ...

Liv: Det er jeg også. Lige nu er det bare meget tydeligt, at ukrudtet ikke lader være med at gro, bare fordi jeg vender ryggen til. Det ville være så fint, men jeg er ikke sikker på, at jeg har økonomi til det (til substral eller mange flere planter) :-)

Stegemüller: Jeg ville nødigt undvære haven eller i det mindste en altan med plads til krukker med dit og dat. En have skal som så meget andet passes, og gør man det ikke, kan det tydeligt ses. Det er en erkendelsesproces, som jeg åbenbart skal igennem mere end én gang :-)

Mette sagde ...

Vores have er mos-det skulle være græs, fodboldbane, klatrestativ og trampolin. Vi klipper hæk og græs/mos og så er det det. Så jeg kan ikke give den store opbakning men jeg hopper på dic:)

Birgitte B sagde ...

Jeg er ikke have-menneske. Slet ikke. Så jeg føler med dig - og håber det hele er ordnet hurtigt og resten af forår/sommer bliver en prydhave uden lige :-) kh. Birgitte

Fruen i Midten sagde ...

Mette: Åh ja, mos har jeg også. Selv i mit staudebed. Jeg vil helst ikke hoppes på, men det er okay, hvis du hepper ;-)

Birgitte: Hurtigt er desværre et fremmedord, når det gælder ukrudtsfjernelse fra staudebed. Jeg håber bare at nå det - øhm - en gang, inden frosten sætter ind. På et tidspunkt om sommeren ligner det faktisk lidt en prydhave. Da er vi som regel på ferie ...

Lene sagde ...

Ha, have haves her, og jeg lader som om den ikke eksisterer. Her er der græs i det meste, og det står gemalen for :-) Pøj pøj med havearbejdet.

Inge sagde ...

Uha uha.. kun en tåbe frygter ikke haven.. Jeg elsker, at jeg ikke har have mere. Den i Sverige glemmer jeg alt om, når jeg ikke er der, og når jeg er der.. ja så frygter jeg den.. :-)

Pia sagde ...

Efter billedet at dømme, ligner min have og arbejdet i den, din. Allan slår græs (mos) resten er mit domæne. Ellen taler om staudebede. Sådanne har jeg haft for mange år siden. Enten er stauderne for små til at dække for ukrudtet, eller også er stauderne så voldsomme at de ikke er pæne, eller de vælter. Uanset hvad man gør ved haven for at den skal være nem, så kræver det en hulens masse tid, hvis den skal så 'nystrøget' ud altid. Der gør min så absolut ikke, men jeg ville ønske den gjorde. Nu har jeg prøvet at gære det nemt i 40 år, og har stadig ikke fundet fidusen.

Fruen i Midten sagde ...

Lene: Det er vel også ganske udmærket, hvis det er sådan, I gerne vil have det :-) Jeg kunne bare godt tænke mig at have tiden til at holde mit staudebed - bare nogenlunde. Tak :-)

Inge: Nu ved jeg jo ikke, hvordan jeres svenske have ser ud, men sådan en fritidsbolighave skal da være sådan lidt fritidsagtig og ikke særlig velfriseret. Naturgrund er vist det rigtige udtryk ;-)

Pia: Så er vi to med for meget ukrudt og for langt mellem de rigtige planter. For det er i høj grad det, der er problemet, at de rigtige planter ikke har kraft og magt nok til at forhindre ukrudtet i at sprede sig lystigt. Min have kommer aldrig til at se 'nystrøget' ud, men kunne den i det mindste se bare næsten 'nyvasket' ud, ville det være stort :-) Jeg synes, det er lidt surt, at du ikke har fundet fidusen endnu. Hvis jeg finder den en dag, skal jeg nok proklamere det højt og larmende i et ganske særlig fint blogindlæg ;-)

Mette sagde ...

Har først nu lige set jeg skrev hoppe. Ups... Det kunne jeg ikke finde på og som du jo gættede mente også heppe på dig:)