fredag den 20. september 2013

Det store plæne-møfleri


- Hvad er det lige, du har haft gang i? spurgte jeg Gemalen i går morges, da Donnaen og jeg skulle afsted, og han stod i døren og kyssede farvel.

- Hvad mener du? spurgte han desorienteret.

- Dér i hjørnet af græsset. Hvad har du lavet? sagde jeg og pegede på det nærmeste hjørne af græsplænen. Hvor nogen eller noget havde krattet og rumsteret, så græsset lå i totter, og jord var røget ud på fliserne.

- Det er altså ikke mig, sagde Gemalen og så måbende på ødelæggelserne. 

På sin vis var jeg selvfølgelig ret lettet over, at Gemalen ikke pludselig var gået grassat med en stålrive i haven. Men jeg var også lidt foruroliget; for hvem pokker var så? Altså, ikke gået grassat med en rive. Men hvem havde møflet med min plæne?

Samme dag, sidst på eftermiddagen kom jeg kørende ind ad indkørslen, da en krage kom susende lige imod mig og min forrude. Der skete ikke noget. Ud over, at jeg blev forskrækket. Jeg synes, krager er temmelig store, sådan helt tæt på. Men da jeg så kommer ud af bilen, ser jeg, at græsplæne-ødelæggelserne har taget til i omfang. En hel del endda.

Og så lagde jeg to og to sammen. Og fik tre-en-halv. For hverken Gemalen eller jeg har nogen sinde hørt eller set, at krager kunne finde på at splitte en plæne ad.

Men det havde min far, x-storbonden.

- Ja ja, din plæne er sikkert fuld af stankelbens-larver, sagde min far. Helt glad over at kunne opklare mit mysterium.

- Du skal bare være glad for, at kragen tager larverne, for de ødelægger plænen. Det er sådan nogle små, brune nogen, der siger blop, hvis man træder på dem, fortsatte han entusiastisk. Du kan jo gå ud og kigge, om du kan finde nogen.

Det nægtede jeg dog, da jeg ikke følte noget udpræget stort behov for at finde ud af, om min plæne indeholdt larver, der ville sige blop, når jeg trådte på dem. Iøvrigt var det blevet aften, og jeg kunne alligevel ikke gøre hverken fra eller til.

Godt så. 

Kragen gjorde altså nytte. Men hvor sjovt er det lige med en nytte-krage, når den samtidig splitter min græsplæne ad til atomer? Efter lidt googleri ved jeg nu også, at der findes et bekæmpelsesmiddel mod stankelbenslarver. Som er dyrt. Og skal anvendes i oktober-november. 

Det er der jo l-æ-n-g-e til. Hvis kragen inviterer alle sine artsfæller til festmiddag i min have, er plænen totalt pløjet op længe inden.

En gang i mellem kunne jeg godt tænke mig, at naturen opførte sig lidt mindre naturligt.

Min massakrerede græsplæne.

Ja, jeg ved godt, græsset skal slås.

Og nej, hegnet er virkelig ikke pænt,
men naboen vil jo ikke have det ned ...

15 kommentarer:

Mette sagde ...

Uh... ved ikke helt hvad jeg helst vil ha' - stankelben eller krager.... Håber ikke kragerne får ødelagt jeres plæne inden I kan sprøjte. Go' weekend.

Anonym sagde ...

Der er da ingen grund til at slå græsset, når kragerne alligevel fræser det op. Det har jeg aldrig hørt om før - her hos os er det gåsebiller, der spolerer græsplænen.

Randi

@ sagde ...

Åh den er da effektiv dén krage! Det kunne gemalen garanteret ikke have gjort bedre ;-)

Ellen sagde ...

Du godeste! Det fænomen har jeg aldrig været udsat for. Det ser slemt ud, men heldigvis er græsplæner gode til at hele sig selv, så mon ikke den er i orden til næste sommer?

Øglemor sagde ...

Du godeste. Skal man nu også til at forholde sig til plænefræser-krager og stankelbenlarver, når man har en græsplæne? Det synes jeg ikke, jeg læste noget om i den store Husejermanual.

Her har vi skader i hobetal, men de gør ikke så meget anden skade (tøhø) end at møfle RET meget med skraldet, hvis man glemmer det ved bagdøren. Så det gør man ikke. Nåja, og så larmer de på vores flade tag...

Fruen i Midten sagde ...

Mette: Nej vel? jeg kan også blive lidt i tvivl. Tak i lige måde :-)

Randi: Næh, det har selvfølgelig ret i ;-) Gåsebiller? Nu bliver jeg nødt til at google det/dem også.

Liv: Den er særdeles effektiv. Og nu har den fundet et sted mere!

Fruen i Midten sagde ...

Ellen: Næh, heller ikke jeg - som det jo nok fremgår. Jeg kan jo håbe, og plænen var jo i forvejen ikke sådan særlig golf green-fin, så jeg er fortrøstningsfuld :-)

Øglemor: Der har bestemt heller ikke stået noget i de manualer, som jeg har læst. Og jeg har da læst et par stykker. Skrald skal man ikke glemme, og så er det lige meget, om man har skader eller krager. Her hopper kragerne sommetider rundt på vores ikke-flade tag og forskrækker os, indtil vi opdager, at det bare er det, det er. Altså hoppende krager. Det er skønt at komme tæt på naturen ;-)

Rejen sagde ...

Tak skal du have, den har godt nok givet den gas. Håber da ikke vi får besøg af sådanne larver, synes jeg har problemer nok med dræbersnegle.

Inge sagde ...

De der larver er greenkeepernes skræk på golfbanen, de ødelægger plænen fuldstændig, derfor sætter man stærekasser op ude på banen, da stærene elsker larverne.. Og det gør kragerne åbenbart også.. :-)

Anonym sagde ...

Har godt hørt om larverne men vidste ikke at det fik kragerne til at fungere som plænefræsere.. kunne de mon ikke bare plukke dem ud med næbbet og så lave små huller i stedet for at moonwalke med kløerne hen over græsset..

Tror den heler sig selv - ellers må I udlægge det hele som naturgrund og bruge en buskrydder til at lave små stier så I kan komme frem

NonnasBlog sagde ...

Det var dog utroligt. Det ser ud til, at kragerne rigtig har mæsket sig.
Lige hjemkommet fra Sverige må jeg konstatere, at vildsvinene der går kragerne i bedene, selvom de sikkert leder efter noget andet. De efterlader sig de samme spor!
Jeg tror dog også, at græsplænen kan hele sig selv.
God weekend!

Fruen i Midten sagde ...

Rejen: Ja mon ikke! Vi har til gengæld ikke så meget bøvl med dræbersnegle - Nemesis gå væk! ;-)

Inge: Næh, som greenkeeper må man vist have mest lyst til at gå hjem i seng, hvis ens bane udsættes for sådanne larver :-( Og jeg får pludselig lyst til at sætte stærekasser op ...

Fruen i Midten sagde ...

Overlever: He he, sidder nu med et indre billede af en krage, der moonwalker :-D Jeg håber, det retter sig selv. Men så skal larverne jo væk først, og nu har Gemalen sat et fugleskræmsel op, så øh, hvad nu? Det er skisme ikke nemt.

Nonna: Ja, det gør de vist, vildsvinene. Men de møfler vel sjældent rundt i villahaver? Jeg håber, du har ret. Og god tilbageværendde weekend til dig :-)

Susanne sagde ...

Tænkt at have larver, der siger blop :-)Jeg skal da love for, at de skader kan ordne plænen.

Forhåbentlig får det en ende, inden hele plænen er fræset op.

Fruen i Midten sagde ...

Susanne: Ja, jeg syntes også, det var en ret særpræget beskrivelser af larverne, min far kom med dér ;-) Det håber jeg virkelig også!