søndag den 1. september 2013

En dejlig kedelig weekend


Det har været en rigtig dejlig, kedelig weekend.

Lige sådan en, vi trængte til.

Hvor der skete absolut ingenting. På den gode måde.

Vi tullede bare rundt og ordnede lidt af dit og dat. 

Vaskede og strøg. Støvsugede og vaskede gulve. Og så videre. Men nåede ikke at slå græsset, før det begyndte at regne. 

Gemalen har ordnet holderen til bruseren. Og skruet lidt på sine cykler. Faktisk også på min, der i den sidste tid har knirket faretruende. Han har cyklet. Og set på andre, der cyklede. Vueltaen kræver hans tilstedeværelse. På sofaen. 

Donnaen har læst lektier og udarbejdet en madplan for september. Altså minus den uge, hvor hun er i Berlin med klassen. For der må vi klare os selv, siger hun. Bagefter støvsugede hun. Og læste lidt flere lektier. 

Og da Donnaen gerne vil have lidt hjælp til både det ene og det andet, og iøvrigt opfatter sine forældre som omvandrende opslagsværker, så blev vi virkelig testet. For hvordan var det nu lige med 2. Verdenskrig, og hvad hulan er begyndelseskomma? Hvordan får man skrevet mindst ti sætninger på tysk om sin sommerferie. Heraf fem konstruktioner med før nutid. Ich bin in Polen und Deutschland gewesen. Jawohl, men så mangler der stadig fire sætninger. Ach, du lieber ...

For ikke at tale om den helt store udfordring; en hel række spørgsmål til det periodiske system. Det krævede en indsats, for Donnaen har ingen umiddelbare planer om at gå i Einsteins fodspor, og moderen har altså ikke ret meget paratviden at gøre godt med, når det gælder ædle luftarter, halogener og andet godt fra samme skuffe. 

Så der måtte læses. Langhåret tekst. I rå mængder. 

Faktisk synes jeg, at det er ret meget, der kræves. Så vidt jeg husker, blev jeg først selv introduceret for det periodiske system i gymnasiet. 

Måske husker jeg forkert. Men når jeg tænker på det periodiske system, så er det Svend, der underviste i kemi i gymnasiet, jeg tænker på. Og ikke Jensen-tak fra folkeskolen. Ja, han hed altså ikke Jensen-tak, men det var det, han sagde, hvis vi vovede at tiltale ham med fornavn. Han var lidt gammeldags. Ikke Svend, men Jensen-tak og ville ikke kaldes ved fornavn. Eller måske syntes han bare, det var træls at hedde Frede, når han skulle undervise os unger, der alle havde siddet klistret til DRs monopol-skærm og set Sørøver Sally og skrålet med på sangen 'Jeg går og hedder Frede'.

Og sådan gik det til, da Fruen skulle hjælpe Donnaen med det periodiske system, men i stedet endte med at nynne om frikadeller og sodavand med brus.

Fredes bedste ven, Sørøver Sally.
Billedet er fundet her.

14 kommentarer:

@ sagde ...

Hahahaha... god pointe til sidst!
Mine banditter er kun nået til 0. og 2. klasse, så jeg satser på at have det periodiske system til gode lidt endnu. Til gengæld er vi inde i et Danmarks tema, hvor banditpigen forklarede mig OG udpegede Nyborg som Danmarks tidligere hovedstad. Dét vidste jeg ikke. Men det ved de i Nyborg! ;-)

Rejen sagde ...

Sådan en dejlig kedelig weekend er heller ikke så dårligt, godt jeg er sluppet for lektiehjælp, men på den anden side det holder jo gang i de "små grå" med alle de spørgsmål. ;-D

Anonym sagde ...

Det er kun godt at blive holdt til ilden - og skarp :-) Det kan jeg jo sagtens sige, for det er snart mange år siden, jeg har været lektiehjælper og desuden havde jeg jo altid en skolelærer ved hånden, hvis det kneb :-)

Randi

Fruen i Midten sagde ...

Liv: Velkommen på bloggen :-) Ja, mon ikke du har det til gode lidt endnu (man kan så diskutere, om det er 'et gode' ;-) ). Men ellers er det jo altid hyggeligt at lære noget nyt sammen med sine poder.

Rejen: Det var meget rart med en weekend helt uden drama. Ja, ens rustne hjerne bliver virkelig udfordret med alle de sære spørgsmål ;-) For det meste kan jeg ret hurtigt svare/lede Donnaen på rette vej, men det periodiske system lå godt nok h-e-l-t nede i bunden af hjernekisten ...

Randi: Det er udmærket at blive holdt til ilden. Vi plejer at have en lektiedelingsordning, hvor matematik, fysik og kemi hører under Gemalen, mens jeg tager mig af resten. Problemet var bare, at Gemalen var 'sat af' i forhold til det periodiske system, og så måtte jeg jo i gang med at støve af ude i et m-e-g-e-t støvet hjørne af mit hoved ;-)

Mette sagde ...

Uh, lektier.. Ja, mine går kun i 0 og 2 men der er lektier. Prinsessepigen og faren har lavet sudoku her i weekenden, for det var hendes matematiklektier. Når altså ikke lige vi slappede af, fandt lottokuponer på gulvet i Føtex eller spiste en stor is i skoven:)

http://hvisvindenvender.blogspot.dk/Ellen sagde ...

Jeg husker det godt ... C var sproglig (dengang var gymnasiet endnu delt meget op), og alt, hvad der bare mindede om matematik, fysik, kemi og den slags var fuldstændig sort tale for hende, så der fik jeg grundigt repeteret min skolelærdom. Det var jo egentlig meget sjovt at se, hvor meget man huskede.

Fruen i Midten sagde ...

Mette: Det er da en sej lektie at skulle lave sudokuer :-) Ærgerligt, at du ikke vandt på din EGEN lotto-kupon ...

Ellen: Det er nemlig meget sjovt - så længe man altså husker noget ;-)

Annemor sagde ...

Herlig slutt point.
Rart med slike ting som dukker opp i hjernen.
Det periodiske system husker jeg lite av, men vi hadde det da på folkeskolen. Og av alle ting ble vi undervist av en operasanger. I matte og fysikk/kjemi.
Ja, ja, det var artig det også.
Mormorklem :)

Inge sagde ...

Kære frue.

Så er jeg med igen. Jeres ferie lyder som en god og spændende tur, med både sjove og gode oplevelser, i hvert fald det meste af tiden.. ;-)

Grim forskrækkelse I fik med gemalens sorte snak, godt det blev undersøgt.

Mange hilsner fra
Inge

Fruen i Midten sagde ...

Mormor: Sommetider kan man komme de særeste steder, når først tankerne flyver :-) Hvis vi havde om det periodiske system i folkeskolen, har jeg altså glemt det. Jeg synes, det lyder fantastisk, at I blev undervist af en operasanger. I de små klasser er det jo meget populært at synge multiplikationstabellerne. Det må han da have været den helt rigtige til :-D Klem tilbage.

Inge: Det var bestemt en god ferie. :-)Og de dårlige oplevelser er lynhurtigt glemt. Heldigvis. Gemalens sorte snak glemmer jeg til gengæld ikke! Ja, det var godt, at han blev kigget grundigt efter i sømmene.

Susanne sagde ...

Sådan en helt almindelig kedelig weekend er det rene guld ind imellem. Jeg har lige nydt en af slagsen og bare været mig. Så kan man lidt igen.

Fruen i Midten sagde ...

Susanne: Lige præcis. Nemlig :-)

Stegemüller sagde ...

Sikke en dejlig weekend, hvor I sørme da nåede en masse. Vask og rengøring endda sammen med lektiehjælp. Jeg havde det periodiske system i folkeskolen i 70'erne, men husker absolut kun navnet; flot at du kastede dig ud i at hjælpe.

Fruen i Midten sagde ...

Stegemüller: Hvis du har haft om det periodiske system i folkeskolen i 70'erne, må jeg vel også have haft det? Jeg kan bare SLET ikke forbinde det med folkeskolen, men alene med gymnasiet. Sært. Ja, men hvad gør man ikke for at hjælpe sit afkom :-)