tirsdag den 20. november 2012

Have-svigt og vinterpæne planter


Lidt af søndag eftermiddag blev brugt i haven.

For sådan én har jeg nemlig. 

En have altså.

Et faktum jeg ellers med stort held har ignoreret fuldstændig i al for lang tid.

Så min stakkels have har været udsat for omsorgssvigt, og havde den været et barn, var den forlængst blevet tvangsfjernet. Men det er den heldigvis ikke. Hverken et barn eller tvangsfjernet. Og den har taget det relativt pænt og kun hævnet sig i moderat grad. Der var selvfølgelig nedfaldne blade overalt. Det er der så ikke mere. Plænen er revet og bladene fjernet eller smidt ind i bedene. Det er til at overse, men måske ville jeg synes, det var mindre surt at rive blade, hvis det ikke var blade fra naboens træer?

Under bladene var græsset blevet for langt. Det er det stadig. Især i det hjørne, der er tættest på naboens rundhåndede kunstgødning. Det er der ikke noget at gøre ved. Hverken naboen eller græsset. Sidstnævnte er for vådt. Måske ender jeg med at måtte investere i en le, hvis jeg skal igennem det til foråret.

Ellers kan jeg se, at frosten allerede har sat sit kedelige præg flere steder. Blandt andet var mine storkenæb relativt pæne, lige til frosten kom og forvandlede dem til en underlig brun grød, som flød ud over trappen. Og som jeg blev ret snasket af at fjerne.

(Samtidig kunne jeg konstatere, at nogen vist er kommet til at smide mine udmærkede havehandsker ud. Øv altså. Bare fordi de var fuldstændig sorte og stive af jord, var der jo ingen grund til at kassere dem. Nu bliver jeg nødt til at ønske mig nogle nye til jul).

Andre stauder står stadig og ser forholdsvis pyntelige ud. Nogle er endda ret fotogene med lidt rimfrost.

Det irriterende er bare, at jeg ikke rigtigt har indtænkt den parameter i forbindelse med mine plantekøb. Måske fordi den information er svært tilgængelig. Der mangler simpelthen et felt til vinter-udseende, hvor planteskolen sætter kryds ved enten 'pæn om vinteren' eller 'forvandles til brunt snask, når frosten rammer'.

Og nu må I ellers have mig undskyldt. Jeg skal lige finde ud af, om man kan google sig til noget fornuftigt ved at søge på 'vinterpæne planter'.


Øv, se lige det lange græs.

19 kommentarer:

Stegemüller sagde ...

Det må være så dejligt at have en have; det kunne jeg virkelig godt bruge, og jeg ville elske at gå rundt og rive balde samme om efteråret - måske dog ikke ligefrem naboens blade.

Jeg håber, du finder nogle vinterpæne planter med Google.

Madame sagde ...

Så er vi er mindst to, der har svigtet vores have i al for lang tid. Men det grå novembervejr giver ikke meget lyst til at slå græs og pusle om haven.
Måske var juleroser en idé til vinterpæne planter?

NonnasBlog sagde ...

Vores have lider også af omsorgssvigt. Vi har ikke engang revet blade sammen. Og græsset er alt for vådt og langt til at blive slået, også her. Jeg tror, det er blevet slået for sidste gang i år.

Tina Liel sagde ...

Åh har også en forsømt have men heldigvis ingen blade ;-)Har heldigvis planter der ser anstændige ud ligemeget hvad! Men godt ser det jo ud når det er ordnet. Hvor fedt at du kom til Aros og smart af datteren. Win win situation♥ Knus

Anonym sagde ...

Det lader til, at vi er så mange med forsømte haver, at vi snart kan sætte nye standarder - måske kan vi ende med at blive enige om, at sådan må haver godt se ud i november. Så kan vi droppe den dårlige samvittighed :-)
Når sneen kommer og lægger sig med formildende skønhed over det hele, er forsømte haver i hvert fald (mindst) lige så smukke som de veltrimmede :-)

Randi

Øglemor sagde ...

Jeg kan godt slå dit græs, hvis du kan myrde min haves mos? :-)

Og når du så finder de vises sten mht. vinterpæne planter, så poster du det her, ikke? Kh en, hvis have tilsyneladende er blevet svigtet på det groveste de forgangne 5 år (er selv kun ansvarlig for 3 uger af den tid) og nu er ved at hævne sig grusomt ved at smide blade overALT. Typisk umiddelbart efter nogen (læs: jeg) har revet blade sammen det meste af en eftermiddag.

Anonym sagde ...

vinterpæne planter , ja tak også gerne med farvestrålende blomster,,.....smiiler , næ vi må nok nøjes med de stedsegrønne
håber du får dit nye julegave ønske opfyldt ,,,,;-)

Fruen i Midten sagde ...

Stegemüller: Jeg nyder også at gå i haven (og jeg tænker så godt derude), men kan altså også blive ramt af dårlig samvittighed. Mon ikke, jeg finder nogle, hvis jeg kan finde ud af at søge rigtigt :-)

Madame: Nå også dig! Nej gråt og især vådt er ikke det ideelle havevejr. Juleroser er absolut en ide :-)

Nonna: Velkommen i klubben. Måske klan vi købe en le i fællesskab til foråret ;-)

Fruen i Midten sagde ...

Tina: Næh, det er næppe nedfaldne blade og frost-smattede planter, der præger din have. Må være rart med anstændigt udseende planter :-) Ja, det var fint at komme til Aros - og i byen for Donnaen ;-)

Randi: det ville da være fint bare at bestemme, at haver skal se lidt forsømte ud i november. Og i december og januar. Så kan vi altid se til februar, om det er blevet forår, eller der ligger høj sne :-)

Øglemor: Jeg har også mos i min plæne, masser af mos. Trøster mig med, at det er blødt og med til at give et grønnere look de steder, hvor græsset ikke gider gro. Finder jeg de vises stem mht vinterpæne planter, udgiver jeg et fantastisk værk, som skal gøre mig rig og berømt. Men måske kan du læse korrektur ;-)

Jonna: Jeg tror ikke en gang, jeg behøver farvestrålende blomster, bare noget der ikke falder sammen og ser ynkeligt ud. Det er i hvert fald et ret beskedent ønske, synes jeg ;-)

Inge sagde ...

Glæd dig til der kommer sne, så kan du hverken se grød eller det lange græs.
Jeg bliver så glad hvert år når sneen falder, så bliver vores have lige så pæn som naboernes.. :-)

Ellen sagde ...

Hvad med nogle karteboller? Eller andre former for meget store tidsler? De er flotte hele året, synes jeg ... faktisk flottest om vinteren.

Fruen i Midten sagde ...

Inge: Egentlig er jeg ikke den store tilhænger af sne, men jo det kan virkelig pynte på en have med et ordentligt drys :-)

Ellen: Lige præcis! Det er netop sådan nogle planter, der er pæne om sommeren og endnu flottere om vinteren, jeg skal have fat på :-) Ved bare ikke, hvorfor jeg aldrig tidligere har tænkt den tanke, at planterne (nogle af dem i hvert fald) gerne må ta' sig fint ud om vinteren, også.

Rejen sagde ...

Vores have (hvor lyder det godt!) er heller ikke særlig vinterpæn, men det er der jo ikke ret meget der er i det her grå og kedelige novembervejr..:-( Og jo der burde stå på planter og buske om de snasker sammen eller står og er pyntelige også om vinteren..;-D

Marianne sagde ...

Oh ve, jeg håber ikke, du får havehandsker til jul! Skynd dig at slette det igen - tænk hvis der er nogen i din familie der læser det :-)

Lene sagde ...

Marianne stjal min bemærkning ;-)
Ingen haver i år går i vinterhi korthåret, det er min overbevisning, hvornår har det været tørt nok til at man kunne slå græs? :-)

Fruen i Midten sagde ...

Reje: Det lyder rigtig fint, fru haveejer :-) Nej, men der er jo grader af trist, og ja det ville altså være smart.

Marianne: Haha, men jeg vil faktisk slet ikke have noget imod at få et par gode, langskaftede havehandsker. Så hvis der er nogen, der læser med, håber jeg, de også læser kommentarerne ;-)

Lene: Det trøster mig lidt, at du tror det :-) Jeg var lidt i tvivl om, hvorvidt der mon havde været en halv dag i efterårsferien, hvor det faktisk havde kunnet lade sig gøre at slå græs ...

Frøskuffen sagde ...

Det er da en pragtfuld eng, du er ved at anlægge. Der mangler bare nogle farverige blomster :)

Efter september må jeg indrømme, at min have som oftest ikke er det store trækplaster.... måske fordi jeg har for mange af de brune grød planter :)

Kong Mor sagde ...

Jeg må med skam melde at jeg ikke har grønne fingre - alt hvad der handler om have sorterer under ham jeg deler seng med.
Lige undtaget at plukke - det vil jeg godt være med til. Og spise..

Jeg har et par blåbærbuske.. men de står stadig i posen fordi jeg ved ikke hvor jeg kan få det jord de kan lide.. Suk!

Du må ønske dig et par nye fancy havehandsker!

Fruen i Midten sagde ...

Frøskuffe: Ha ha, det kan du sagtens mene, men det er altså ikke meningen, at det skal være en eng på det sted. Det kan så være, jeg bliver klogere, hvis der bare VIL være eng netop der ;-) Brune grød-planter kan skam være fine nok - inden de bliver til grød. Man skal bare ikke have for mange af dem ...

Kong Mor: Det er jo ingen skam ikke at være det store havemenneske. det er straks værre ikke at være et køkkenmenneske, og det er jeg bare ikke. Blåbærbuske - aner ikke, hvilken slags jord de skal ha', men din lokale planteskole vil sikkert med glæde udstyre dig med en dyr sæk blåbærjord. De behøver ikke nødvendigvis at være fancy, bare de er gode :-)