fredag den 19. oktober 2018

Affaldssortering for sjov?


Noget af det første, vi konstaterede, da vi kom hjem fra ferie - altså ud over, at huset stod, alt virkede, og intet manglede - var, at vi ikke havde fået tømt affaldsbeholder.

Den skulle have være tømt samme morgen, som vi kom hjem sent aften.

Og nej, vi havde ikke sat affaldsbeholderen ud, vi ville ikke annoncere med vores fravær og havde bare håbet,
at de rare skraldefolk havde hentet beholderen ud og tømt den. Det har de tidligere gjort, men ikke i år. Ny operatør og flere forsøg på effektivisering har helt sikkert gjort, at skraldemændene nu er så hårdt spændt for, at der ikke længere er tid til at gøre en god gerning og løbe de tredive meter ind efter vores skraldebeholder.

Altså ingen hard feelings i forhold til skraldemændene, men bare almindelig ærgelse over at have en ikke-tømt affaldsbeholder, der, efter at have stået og bagt i 30 graders varme i fjorten dage, nu skulle stå og bage videre i fjorten dage mere. 

Adwr! siger jeg bare.

Bedre blev det ikke af, at vi lige præcis og netop var gået over til nyt sorteringssystem, så alt biologisk materiale blev smidt i for sig, i poser, der ikke var helt så tætte som ønskværdigt, hvilket havde medført lækage af ulækkert snask, hvilket havde været kræs for de fluer, der havde fundet vej ind i den (altså ikke hermetisk-) lukkede beholder, hvilket så igen betød, at bunden var blevet ret levende. 

Mangedobbelt adwr!!

Tiden gik, og affaldsbeholderne blev alle tømt, og den ulækre blev spulet, og så fortsatte vi på artigt-idealistisk vis med at sortere affald efter forskrifterne. Det vil sige; Fruen prøver virkelig på at gøre det rigtigt, sætter sig ind i tingene og formaner familien. Donnaen sukker, skylder pligtskyldigt sine yoghurtbøtter og saftevandsflasker, men parkerer dem så bare på køkkenbordet, for jeg ved ikke lige, hvor jeg skal gøre af dem. Og Gemalen synes bare, det hele er lidt åndsvagt, så han gør kun et halvhjertet forsøg på at sortere rigtigt. Med det resultat, at Fruen konstant er i hælene på ham for at rette og belære. Det virker, men har ikke nogen gavnlig effekt på det hjemlige hygge-niveau ...

Tidligere havde vi kun en avis-beholder foruden den almindelige affaldsbeholder, men nu har vi ialt tre beholdere. Vi har stadigvæk beholderen til aviser. Den må der nu også gerne komme pap i. Derudover har vi to beholdere, der hver er delt i to. I den ene til venstre kan vi smide glas, og til højre skal vi smide plast og metal. Både plast, metal og glas skal være rengjort, så nu står vi og vasker vores affald. Det virker en smule dumt. For hvor meget varmt vand er det miljømæssigt forsvarligt at bruge, før det ville være bedre bare at smide hele molevitten ud som restaffald?

Restaffald skal iøvrigt i til højre i den sidste affaldsbeholder, mens den organiske materiale skal i til venstre.

- Og I skal bare bruge to poser, hvis I er bange for, at det lækker, sagde den venlige skraldemand, som Gemalen sommetider møder i træningscenteret.

Så det gør vi så, selv om det også føles lidt dumt.

Samme skraldemand fortalte også, at alt det plast, som vi har vores hyr med at sortere fra og pænt står og vasker, bare hober sig op i store bjerge på genbrugspladsen. 

For der findes endnu ikke et system, der kan håndtere det ...

Ej men altså! 

Så meget for vores anstrengelser. Som med ét blev betydeligt færre, fordi det fis gad vi da ikke.

Det skal retfærdigvis tilføjes, at det er et par måneder siden, at Gemalen kom hjem med skraldemandens melding, og da jeg i dag sad og forsøgsgooglede, kom jeg ind på et referat fra seneste kommunalbestyrelsesmøde, hvoraf det fremgik, at den indsamlede plast fra vores kommune ryger afsted til videre sortering i et anlæg i Holstebro.

Godt så. Det tror vi så på. Og så må vi nok hellere gøre os lidt mere umage alligevel.

Problemet er bare, at vi ikke er de eneste, der har hørt, at plastaffaldet ikke ryger videre. Alle mulige historier florerer, og der står ikke noget på forsyningens hjemmeside, der kan be- eller afkræfte historierne. Så folk gør som det passer dem bedst. De artige sorterer, og de andre gider ikke, for det virker jo alligevel ikke, og det hele ryger bare i samme store hul og til forbrænding. Gemalen hælder ret meget til denne udlægning.

Øv. Hvorfor skal det være så svært at føre noget, der oprindeligt er godt tænkt, ud i livet?

13 kommentarer:

Lene sagde ...

Den med at skylle er jeg holdt op med, for det sagde nogen af de ansvarlige, at det skulle vi ikke, for det var ikke gavnligt for miljøet. Vi har ikke så mange rum at holde øje med.

Fruen i Midten sagde ...

Lene: Jamen hvorfor skal vi så skylle? Hvorfor kan de ikke lave de samme retningslinjer i hele landet, så man ikke skal føle sig komplet til grin. Det er ligesom med så meget andet; at alle vil opfinde deres egen dybe tallerken.

Birgitte B sagde ...

Mht. bioposerne, så kan man putte en avis i bunden af spanden, hvis der er fare for lækage. Det anbefaler vi til vores borgere.
Vi har også haft en del problemer med rygter osv. omkring sammenblanding af affald. Det er dog manet til jorden.
Det tager bare tid at vende hele skuden ;-) også den hjemlige. Om nogle år tænker I sikkert ikke nærmere over det.
Kh. Birgitte

Birgitte B sagde ...

ps: måske du kan kigge med her: https://mst.dk/affald-jord/affald/saerligt-for-borgere-om-affald/
Vi linker fra kommunens hjemmeside til den.

www.skøreliv.dk sagde ...

Jeg er vild med at affaldssortere, så det er godt du er efter gemalen når han springer over hvor gærdet er lavest! Apropos det dersens skylleri, så stiller jeg bare det, det skal skylles, ned i vasken, og efterhånden som jeg bruger vand og skyller andre ting af, ryger spildevandet ned og rengør dåsen eller plastikken, eller hvad det nu er. Jeg synes selv det fungerer meget godt, men det er muligvis et temperamentsspørgsmål.

Ellen sagde ...

Jeg har heldigvis en mand, der synes det er en god ide at sortere - men i øvrigt er det jo heller ikke sværere, end hvis man kan læse, kan man også sortere affaldet. Hils du bare Donnaen og sig det :-D
Vi var i tvivl om, hvor grænsen mellem hård og blød plast gik, men fik svaret, at det man ikke kan slå knude på, er hård plast. Smart!

A + K = ♥ sagde ...

Jeg forsøger at huske det med affaldssortering - vores boligselskab har gjort det super nemt for os, så når jeg glemmer eller springer over er det ren og skær uduelighed fra min side af :l

Fruen i Midten sagde ...

Birgitte: Tak for linket. Der er meget bedre information, end jeg kan finde på vores hjemlige hjemmesider :-) Og i vores kommune linker man desværre ikke videre :-( Jeg håber, du har ret, at vi ikke tænker på det, når der er gået et par år.

Maude: Rart med opbakning til at svinge pisken ;-) Smart system, du har med at skylle. Det ville bare aldrig gå hos os. Desværre.

Fruen i Midten sagde ...

Ellen: Dejligt, at din John gide at sortere, så kan Gemalen ikke undskyldes med, at det ikke gælder for hans aldersgruppe ;-) Jeg tror, at vi har nogenlunde styr på blød og hård plast, men hvad når det hænger sammen??

Anne: Ja, uduelig hed kan vi jo ikke ha' ;-) - Men dejligt, at jeres boligselskab gør noget for at fremme sorteringen :-)

Pia sagde ...

Vi har skulke sortere affald i mange år, men på et tidspunkt opdagede vi at begge affaldsbeholdere konsekvent, for hele kommunen, kom i det samme 'hul' i skraldebilen. Så blev vi lidt knotne og forhørte os. systemet var ikke gearet til set. Fnys.
Efterfølgende har vi fået to nye sorteringsordninger. Den sidste nye er knapt et år gammel. Den tror vi på virker, så vi sortere stadig. Vi har altid gået meget op i at sortere affald. Er jeg i tvivl, spørger jeg Allan, han har mere tjek på det end jeg. Organisk affald er jeg opvokset med bliver båret i kompostbunken. Dog ikke kød.

Fruen i Midten sagde ...

Pia: Øv, det er jo netop den slags historier, der florerer og gør Gemalen meget sorterings-modvillig :-( Det er godt, at jeres nye system virker efter hensigten. Vi har ikke haft kompost-beholder på vores nuværende matrikel, fordi der ikke er en logisk plads til den, og så ville den alligevel ikke blive brugt. - Og underligt nok er jeg ikke opvokset med en kompostbunke, selv om det har ligget lige for med en stor landbohave.

monica sagde ...

nå, siger jeg bare
Odense kommune har også "truet" med at vi skal have denslags sortering inden længe... syns måske ikke man er super motiveret til det... men skal man så skal man vel... så må man jo bare have en tyrkertro på at det gavner miljøet som det skal...

Fruen i Midten sagde ...

Monica: Hvad, er Odense ikke helt fremme i skoene, hvad affaldssortering angår?? Jamen, så har I da noget at glæde jer til ;-) Det bedste af det hele bliver, at Odense Kommune givetvis vil komme med helt sit eget bud på, hvordan det skal gøres i stedet for at kopiere de mest vellykkede tiltag i andre kommuner.