lørdag den 26. marts 2016

Rothenburg rundt


Når vi nu ikke skulle til Tyrkiet i påskeferien, måtte vi jo finde på noget andet. Vi enedes om Comosøen i Italien.

Med en overnatning på vejen derned.

I Rothenburg ob der Tauber, som jeg havde googlet mig til skulle være en fin, lille middelalderomantisk by med en flot beliggenhed, smukke gamle huse og en bymur, der var et besøg værd.

Da vi, af - ahem - flere forskellige grunde, først kom ret sent hjemmefra og skulle igennem de sædvanlige vejarbejder i Tyskland, ankom vi først hen under aften og nåede kun at få et glimt af bymuren, inden det blev mørkt.

Hotellet lå inden for muren og var gammelt og skævt og meget hyggeligt.

Da vi næste morgen kom ned til morgenmad, viste morgenmadsrestauranten sig at ligge direkte over bymuren med den mest fantastiske udsigt ud over dalen og floden. Her sad vi så og faldt i staver over udsigten og glemte fuldstændigt at tygge.

Men det nyttede jo ikke noget. Vi skulle nå at se bymuren, inden vi kørte videre, så vi begav os ud i morgenkulden og op på muren.

Eller rettere ind i muren.

Jeg havde forventet, at man kunne gå oven på muren, som på et voldanlæg, men det var helt forkert. Man gik inde i et overdækket fæstningsværk med et væld af større eller mindre skydeskår. Her har byens tapre forsvarere kunnet stå i ly af muren og skyde på fjenden. Men da der mange steder var både smalt og mørkt og langt ned, kunne man nemt forestille sig, at det har været særdeles vanskeligt at færdes der i kampens hede uden at skvatte ned og slå sig halvt ihjel uden overhovedet at være ramt af fjenden.

Nu er der rækværk de allerfleste steder, men alligevel flere helt uafskærmede passager, hvor stejle trapper leder op til muren. Det virker således velbegrundet, når der skiltes med, at børn skal holdes i hånden, og at man færdes på eget ansvar ...

Gennem de mange skydeskår er det muligt at se ud på den omgivende verden, som nogle steder vel ser stort set ud som i middelalderen - bortset fra at man næppe dengang har tilladt træer i murens umiddelbare nærhed? Andre steder ser man derimod direkte ud i nutiden med supermarkeder og bilforhandlere.

Den slags finder man ikke inden for murene, hvor alt er helt- eller halvtgammelt. Oprindeligt eller rekonstrueret. Flere steder ligger husene helt op til muren, og selv om det ser hyggeligt ud, ser det også meget mørkt ud. Men i middelalderen har lyse stuer nok ikke været en parameter, man havde med i sine overvejelser, når man byggede huse.

Gemalen og Donnaen gad ikke at gå med hele vejen rundt (man kan heller ikke gå hele vejen rundt, men cirka fire femtedele) og kravlede ned og gik på tværs af byen, hvor de kiggede på alle de fine gamle huse og blandt andet kom forbi gabestokken foran kriminalmuseet og der sikrede sig et nyt profilbillede til Gemalens facebookprofil.

Det og også blandt andet julemuseet (men hvem gider jul i marts?) gik jeg glip af, men man kan ikke nå det hele, så vi checkede ud, fandt bilen, der stod pænt parkeret på en af hotellets pladser 'til venstre, rundt om hjørnet og så tredje port på højre hånd', da det var helt forbudt bare at parkere i byens gade og stræder.

Og fortsatte mod syd.12 kommentarer:

Ellen sagde ...

Rothenburg har i mange år stået på min liste, fordi jeg har hørt, den skulle være helt speciel, men jeg har endnu ikke nået at se den.
Jeg er temmelig imponeret over, at I kører helt til Comosøen for en uges ferie - godt klaret!

Fruen i Midten sagde ...

Ellen: Lad den endelig blive på din liste. Og sæt mere end en formiddag af til besøget :-) Ja, hvad der skulle have været en uges ferie ... Men det har vi nu gjort før. Både til Venedig og Toscana i flere omgange.

www.skøreliv.dk sagde ...

Det lyder fantastisk! Den by må straks på min liste, så jeg også kan slå mig halvt fordærvet inde i muren ;-). Det ville mine poder synes var en fest! Muren altså, ikke nødvendigvis hvis deres mor gakkede rundt og gjorde pinligt opmærksom på sig selv.... Det var sørme godt, at I ikke kom til Tyrkiet! Håber Italien også er skøn!

@ sagde ...

Comosøen er en yndlingsplet i det nordlige Italia. Men ih hvor dit indlæg stråler af, at processen/vejen derned er lige så skøn - vigtigt at huske. Og muren lyder som en mørk, halvfarlig og spændende oplevelse. Ud over der var mørkt, var der så klamt/fugtigt? (det forestiller jeg mig nemlig lidt).

Fruen i Midten sagde ...

Monster-mor: Den mur vil være den perfekte kulisse, hvis Poderne har hang til middelalderkrig, Robin Hood eller lignende :-) Og du kan jo stå uden for og være fjenden, så falder du ingen steder ;-)

Liv: Oh, du kender Comosøen! De fleste bliver lidt blanke, hvis man siger Comosøen, mens alle kender (til) Gardasøen. Der var ikke hverken klamt eller fugtigt, men vejret var (og havde været) tørt og klart, så det var de bedste betingelser. Der kunne sikkert godt blive både klamt og glat ;-)

Randi B. Jensen sagde ...

Dejligt indlæg.

Vi har også set Rothenburg på vores gennemrejser - første gang vi var der, havde vi ikke hørt om julebutikken, så det var en meget underlig følelse at gå rundt i juleuniverset midt om sommeren :)
Vi kører også gerne til Italien for en uge, vi har Comosøen til gode, men har været ved Maggiore søen, Idro søen og masser af gange ved Gardasøen :)

Forhåbentlig skal vi om en måneds tid i nærheden af Venedig.

Birgitte B sagde ...

Det lyder som et rigtig hyggeligt stop-over. Kh Birgitte

Fruen i Midten sagde ...

Stegemuller: Det er faktisk første gang, at vi har sørget for st opleve 'på vejen'. Ellers er vi typisk bare høvlet igennem, og jeg har ærgret mig gul og blå, når jeg fandt ud af, hvad vi gik glip af. Tak :-)

Randi: Ja, det har garanteret været spøjst med julestemning om sommeren :-) Vi har så Maggiore og Idro til gode. God tur til 'i nærheden af Venedig'. Og I tager vel til Venedig en dag, når nu I er der? Tag fx toget. Det er den vildeste fornemmelse at komme ud fra stationen (er man heldig kan man se Orientekspressen!), og så ligger Venedig og folder sig ud lige foran en.

Birgitte: Det var et både hyggeligt og seværdigt stop-over, som klart kan anbefales :-)

Pia sagde ...

Rothenburg har jeg ikke hørt om før. Normalt har vi altid blæst igennem Tyskland om natten, så hurtigt som det nu er muligt, for at nå frem til vort mål, men der var da vi var unge og det gjaldt om at komme længst muligt mens ungerne sov. Egentlig har vi ikke set særlig meget af det enorme Tyskland.

@ sagde ...

@Midterfruen
Ikke hørt om Comosøen? Jamn, det er jo der George Clooney har sommerhus!
- men smukt smukt smukt er der ;-)

Fruen i Midten sagde ...

Pia: Det er vel det, mange af os bare har gjort. Men vi får mere og mere øjnene op for, hvor skønt et land Tyskland er, så vi vil også gerne opleve lidt af det :-)

Liv: Hvilket jo i sig selv burde placere Comosøen på verdenskortet ;-) Ja, der ER smukt!

Lene sagde ...

Vores første tur på motorcykel til Sydeuropa havde overnatning på vej hjem ved Rothenburg, og selv om vi kom lige til aften, så var det jo sommer og vi nåede at gå på muren. Det sjove er at jeg husker jeg indimellem fik højdeskræk på grund af smalle passager, men ikke at den var meget lukket :-)