fredag den 17. april 2015

Fordomme, momsregler og lækre kager


- Hvad skal du på kursus i? spurgte kollegaen interesseret.

- Moms!

- Kan man bruge en hel dag på det? spurgte han vantro.

- Åbenbart.

- Jamen, er det ikke hammerkedeligt? fortsatte han medfølende.

- Det ved jeg ikke, jeg har jo ikke været afsted endnu ...

Og så tog jeg på momskursus.

Først skulle jeg op helt forfærdelig tidligt. Det syntes jeg i hvert fald, lige til jeg læste i et indlæg hos Lene, at hun faktisk altid står op klokken nul fem dut, når hun skal i dagvagt. 

Kamelen så godt nok en en smule desorienteret ud, da hun blev purret en time tidligere end vanligt, men vågnede hurtigt op til morgenluftning og morgenmad.

Turen til Aarhus gik aldeles gnidningsfrit, og da Gemalen havde forudsagt køer og iøvrigt lagt 10 % ekstra kone-køretid oven i Googles anbefalinger, så nåede jeg frem i vældig god tid. Det gjorde dog ikke så meget, for så var der desto mere tid til tiltrængt kaffedrikning, inden kurset startede.

Underviserne kom fra et stort revisionsfirma, men lagde ud med at fortælle, at de altså ikke var revisorer, men interne specialister, der udelukkende beskæftigede sig med moms ...

Måske var det kun mig, men jeg tror nu, at der var flere, der som jeg spekulerede på, om det virkelige kunne være rigtigt, at man kunne bruge hele sit arbejdsliv på moms og alligevel virke frisk og u-nørdet? Fordommene lever - også hos mig - i bedste velgående, og enhver ved jo, at bogholdere er lidt kedelige, mens revisorer er svært kedelige. Så hvordan måtte moms-specialister så ikke være?

Altså, egentlig burde jeg jo være klogere. For hvem er lige selv bogholder? Og iøvrigt har vi et meget festligt, berejst, vidende og venligt eksemplar af en revisor i egen familie. Ikke desto mindre var jeg pænt udfordret på mine fordomme.

Heldigvis punkterede den. Min fordom. De to undervisere, en mand og en kvinde, var dygtige, formidlede fint og supplerede hinanden godt. Ind i mellem var de endda ret underholdende! Til andre tider  var det godt nok gabende kedsommeligt, men sådan vil det være, når et kursus skal dække en masse forskellige forhold, hvor ikke alle er lige relevante for alle kursister. Lægger man dertil, at jeg havde sovet dårligt og var stået tidligt op, var det nok ikke så sært, at jeg lige glippede lidt med øjnene en gang eller to. Vælger jeg at mene.

Omvendt blev jeg også udsat for flere bratte opvågninger, og lidt efter lidt gik det op for mig, at hvis vi i Verdensfirmaet havde troet, at vi havde folk til at holde os ajour med ændrede momsregler, så kunne vi godt tro om igen. Flere momsregler var inden for de seneste år blevet ændret, skærpet eller bare tilføjet den eksisterende jungle af sære regler, undtagelser og undtagelser fra undtagelserne. Så til sidst sad jeg ude på kanten af stolen med næsten ondt i maven ved tanken om alt det brænde, der ville falde ned over vores syndige hoveder, hvis Skat en dag ville finde på at aflægge visit i Verdensfirmaet.

På den måde gik en hel kursusdag. Dog selvfølgelig afbrudt af de obligatoriske kaffe- og frokostpauser. Og mums for nogle gode kager! Der var flere forskellige slags, men hvor det normalt ville stille enhver kage-elsker i et næsten uløseligt dilemma på grund af manglende tid og formåen, så var de (altså kagerne, ikke kage-elskerne) her skåret ud i så små stykker, at det var muligt at smage dem alle sammen og så endda nå at sikre sig flere stykker af de bedste.

Så når jeg nu sidder og tæppebomber min revisor, som heldigvis er både ung, ny og entusiastisk, med mails om ting, jeg skal have forklaret én gang til - og gerne grundigt, mens jeg brokker mig over alt det besvær, en enkelt kursusdag medførte, så tænker jeg på, at kurset i hvert fald var nyttigt.

Og hvad gør man iøvrigt ikke for lækre kager?


9 kommentarer:

Mette sagde ...

Uh, lækre kager skal der til og det er bedste når de er små og man kan tage flere:) Moms ved jeg ikke noget om, andet end den er lavere på tøj i England end her så derfor handler vi pænt meget sko og tøj der, når vi jo alligevel er der på visit:) Jeg var på besøg/til møde hos Bosch i går og det var spændende med alt teknologi især for os bevægelseshæmmede (det var det vi stod som) jeg glæder mig til min helt egen robot kommer og bor hos mig engang i fremtiden:) Go' weekend.

Inge sagde ...

Lækre kager kompenserer for en del kedsomhed.. :-)

Ellen sagde ...

Det er en uvejsom jungle for os menige og en spændende verden for nørderne. Godt du blev lidt klogere, for det er vist meget nemt at snyde ... både sig selv, firmaet og det kære Væsen - alt sammen uden man aner at man gør det, naturligvis ...
Kurser skal pr. definition indeholde alskens lækkerier både i form af frokost og det indimellem :-)

Fruen i Midten sagde ...

Mette: Det skal der nemlig :-) Du ved da, hvad der er vigtigst for dig, så pyt med resten. Spændende møde, lader det til :-)

Inge: Helt enig :-)

Ellen: Sådan er det nok på mange områder. Men det er ikke altid, nødderne kan formidle, så almindelige mennesker kan forstå det. De her kunne heldigvis. Og ja, vi har snydt i begge retninger. Nok mest os selv! Ja, men selv kursustraktementer varierer. Det sidste, jeg var til, var ikke imponerende. Her var kagerne, især kagerne, en fornøjelse :-)

@ sagde ...

Håber at det der ondt-i-maven pga. opdagelse af ikke-kendte-men-vigtige-regler og for-meget-kage er væk igen. Og at du har fået sovet længe nu det er lørdag :)

Pia sagde ...

De snørklede momsregler. Gid de dog var ens for alle virksomheder, uanset selskabsform, branche og etableringsår, men så enkelt skal det ikke være.
Godt det i det mindste var et underholdende kursus, som fik rykket lidt ved fordommene

Fruen i Midten sagde ...

Liv: Njah, fornemmelsen er nok ikke helt væk endnu. Jo, det med kagerne er jeg kommet over ;-) Gæt, hvem der vågnede klokken 06:00, fordi Gemalen skulle til cykelløb?

Pia: Vi kan vist overhovedet ikke blive uenige om lige det område :-) Heldigvis ja.

A + K = ♥ sagde ...

Åh, kage går jeg hvertfald laaaaaangt for!

- Anne

Fruen i Midten sagde ...

Anne: Ja, hvem vil ikke det? Jeg vil i hvert fald :-)