onsdag den 18. februar 2015

Rom på to hjul


.. hvor kom jeg fra?


For at den noget kulturforskrækkede Donna ikke skulle gå til af kedsomhed, måtte turen til Rom nødvendigvis også indeholde andet end kirker og museer.

At en klogere mor end jeg så nok havde valgt at bytte om på program- rækkefølgen er så en anden sag.

En klogere mor ville endda have haft vejrguderne på sin side. Men lad nu det være.


Så første programpunkt var en blanding af pligt og fornøjelse:

Det antikke Rom på segway!

Og hold da nu helt op, hvor var det sjovt!!

Det var også hamrende koldt. Men det var først og fremmest sjovt.

Vi havde booket hjemmefra, og selv om vi aldrig havde prøvet at køre på segway, mente vi nok, at når alle andre kunne, så kunne vi bestemt også.

Så vi stod op og iførte os mest muligt tøj, for temperaturen var kun lige over nul, og så gik vi de få hundrede meter ned ad gaden til segwaybutikken. Her blev vi mødt af vores guide og fik udleveret cykelhjelm og radiodims med ørebøffer, så hun kunne snakke til os, mens vi kørte.

Vi var fire - et engelsk kærestepar og så os, der skulle følges med vores guide, og vi fik nu allernådigst lov til at trække hver vores segway hen til en lille plads, ved Trajan-søjlen, hvor vi skulle lære at køre på den underlige dims.

Guiden drønede afsted på sin, og det så jo legende let ud, men var det nu også det?

Vi fik vores instruktioner og blev så sat i gang en efter en.

I starten gik det m-e-g-et langsomt, men ret hurtigt mente guiden, at vi var sikre nok, og så trillede vi afsted.

Som en flok ællinger efter vores andemor.

Hvad vi så allerførst, kan jeg faktisk ikke huske. Hvilket nok fortæller et og andet om, hvor travlt jeg havde med at holde styr på mit køretøj og øje med alle de mange, mange forhindringer, der nærmest voksede op foran mig: Ujævnheder, skraldespande, gående, skilte, fortovskanter, lavthængende grene, biler, de andre segway-kørere og alt muligt andet.

Og så kom vi til Colosseum, hvor vi parkerede vores segways og kunne gå lidt rundt (uden for vel at mærke) og kigge, mens vi fik en forhånds-indtalt introduktion i ørebøfferne.

Det var også her, vi for alvor stiftede bekendtskab med selfie-stang-sælgerne, som sammen med gladiator-udklædte mandspersoner myldrede rundt overalt. Til deres ros skal siges, at de aldrig var særligt pågående, men altid tog et nej for et nej. Langt værre var det med brugerne, der både den og de følgende dage havde det med at stikke deres stænger frem lige foran næsen på en, så snart der var bare den mindste photo opportunity.

Videre gik det. Forbi Palatinerhøjen, og nu var vi blevet så skrappe, at vi kunne få lov at krydse vejen og køre videre til Cirkus Maximus, hvor vi prøvede at forestille os flere end 200.000 romere til hestevæddeløb tilbage i antikkens tid. Blæsten dog bed så meget i næse og kinder, at vi ikke blev længe, men kørte videre op på Aventinerhøjen. Her var vi heldige, at der var nogle trafikløse strækninger, hvor vi kunne lade vores barnlige fartglæde tage over og suse afsted.

På toppen af Aventinerhøjen var der sol og læ, og her har Malteserridderne et palæ, der nyder en form for ambassade-status. Ind kunne man selvfølgelig ikke komme, men man kunne få lov at se gennem et nøglehul, hvor man så tværs gennem en have, hen over Tibern og helt over til Peterskirken. På den måde så man, som guiden pointerede, på tre stater på én gang. (Og nej, jeg vidste heller ikke, at malteserordenen har sådan en særstatus, men det har den åbenbart).

Dernæst nød vi den smukke udsigt over Tibern mod Trastevere, og så trillede vi ned igen. Donnaen mistede et øjeblik koncentrationen og slog pludselig et sving til venstre ind over en fortovskant. Heldigvis var hun på det tidspunkt dreven nok til at slippe over kanten uden andet end et lille forskrækket hvin. Og da vi andre også igen fik vejret, kunne vi alle grine sammen med hende.

Herfra til et sted lige bag Piazza Campidoglio, hvor man finder byens nok bedste udsigt over Forum Romanum. Her stod vi så og prøvede at forestille os, hvordan kejsere, senatorer og vestalinder i tidernes morgen - eller i hvert fald for omkring 2000 år siden - færdedes i og mellem de templer og andre bygninger, man nu kun kan se resterne af.

Et forestillingsprojekt, der var en lille smule besværliggjort af kulden. For i mit hoved var det altid godt vejr i antikken, og alle - ikke mindst damerne - gik rundt i lette gevandter. Og nu stod vi og småhoppede for at få kontakt til vores stivfrosne tæer ...

Men alligevel; man kan altså ikke lade være med at føle historiens vingesus omkring nakkehårene sådan et sted. Et sted hvor borgerne i en højtudviklet civilisation levede, mens vi herhjemme skubbede rundt med noget jernalder.

På tilbageturen mod vores udgangspunkt kom vi blandt andet forbi Teatro Marcello, der ligner en halv kopi af Colosseum. Med den forskel, at Teatro Marcello stadig er i brug. Guiden fortalte, at bygningen bebos af en gammel italiensk familie. Eftergoogling fortæller, at der om sommeren afholdes koncerter. Begge dele er muligvis rigtige.

Tilbage ved Trajansøjlen var der lidt tid til overs. Den kunne vi bruge til at undre os over, hvordan romerne for knap 2000 år siden har kunnet konstruere sådan en sejrssøjle på højde med Rundetårn (rundt regnet) og så endda gøre den hul og udstyret med en vindeltrappe. Vi kunne også bare vælge at fornøje os med at suse lige en lille ekstra tur rundt på pladsen, inden vi, ærgerligt nok, pænt måtte aflevere vores segways igen.

Især Donnaen lignede en, der meget hellere ville bortføre sin segway. Men også moren, der ellers af en ubarmhjertig Donna fik at vide, at 'du var altså den ringeste af os', syntes, det var så sjovt, at de første googlinger på mulige segwayture i sommerferien allerede er foretaget ...
23 kommentarer:

Anonym sagde ...

Det lyder da som en supersej måde at komme rundt i byen på - jeg har ikke selv prøvet at køre på sådan en bandit, men jeg kunne godt tænke mig det - især efter at have læst din beskrivelse :-)

Anonym sagde ...

Segways kan man heldigvis komme til at køre på i de fleste storbyer... og jeg er passende misundelig over at I har prøvet det - og så i Rom.

Det ser nemlig smadderskægt ud. Til din trøst mht forhindringer og huller i vejen kan jeg betro dig at de osse findes i særlige offroad-udgaver.

I må på den igen... og man bliver vel bedre og bedre til det.... :-)

Fruen i Midten sagde ...

Randi: Det føles også supersejt, altså når man bliver bare lidt fortrolig med bæstet ;-) Og det er ikke særlig svært.

Stegemüller: Det ER SÅ SJOVT. Og ikke særlig svært. Det var umanerlig koldt, men heldigvis blev vejret meget bedre de næste to dage :-)

Overlever: Jeps, det kan man nemlig :-) Jeg ved godt, man kan få offroad-udgaver, men man må jo tage, hvad turudbyderen har. Købe en selv er desværre udelukket. De er jo vildt dyre! Ville ellers være temmelig sejt at komme susende til arbejde på :-)

Ellen sagde ...

Heldige asen! Segway står ret højt på min liste over Ting Der Simpelthen Må Prøves!
Og så i Rom ... fantastisk. Byen er jo én stor historielektion/-oplevelse ... det må virkelig have været en fantastisk oplevelse. Supergod ide at få.

@ sagde ...

Knuselsker ordet 'eftergoogling' tak!
Også tak for den meget malende rundtur i antikkens Rom. Fedt. Og anbefaling af segways. Vi har aldrig prøvet, tør slet ikke lade yngstemand bestige en sådan - både pga det der kan ske, men også det der ikke kan ske (som at vi aldrig får ham ned ad den igen).
Og sidst ... vild med jeres make-up på fotoet ;)

Pia sagde ...

Jeg har foreslået segway her er par gange, men der faldt ikke i god jord. Allan nægter at stille sig op på sådan en. Jeg må bearbejde ham til næste gang, det bliver en mulighed.
Historiens vingesus har vi også beskæftiget os med i søndags, og der kommer altså mange tanker farende gennem ens hoved.

Mette sagde ...

Ej, hvor er I seje. Sikke en sjov og cool måde, at være turist på:) jeg vil vildt gerne prøve sådan en tingest. Har nemlig hørt, at man godt kan køre på dem selvom man ikke går så godt:) elsker dine rejseindlæg. Donna er heldig hun har cool forældre der viser hende verden;) og fedt for jer eller dig i dette tilfælde, at I får lov :)

Bettys blog sagde ...

Hvor er det en smart måde at komme hurtigt rundt i Rom. Det lyder lidt halsbrækkende indimellem. Men jeg nød at være med på jeres tur ;-) Det er ikke så længe siden, jeg var der. Mest gående. Dejlig by.

Fruen i Midten sagde ...

Ellen: Hehe, ja vi var da dejligt heldige :-) Vi så selvfølgelig kun en lille del, men nåede på den anden side at 'dække' et meget større område, end havde kunnet nå (eller havde gidet) til fods - og det er smart. - Og du må se at få hakket segway af på din TDSMP-liste :-)

Liv: Selv tak ;-) Jeg ved ikke, om man er lige strikse alle steder, men dine banditter er nok ikke store nok til overhovedet at måtte køre på segway endnu. Man skal både have en vis højde og en vis vægt. Men så snart de er store nok, så skal I selvfølgelig prøve :-)

Fruen i Midten sagde ...

Pia: Enten må du overtale Allan eller køre alene - eller tage Ellen med :-) Der kører nemlig mange tanker rundt i hovedet på en, når man står/går på historiske steder.

Mette: Ja, du skal da prøve. Jeg er overbevist om, at du sagtens kan køre på segway, selv om du er gangbesværet. Tak :-) Donnaen føler sig nu ikke altid lige heldig, når hun bliver trukket rundt til pligt-seværdigheder, og det er ikke sikkert, vi får lov ret mange år endnu.

Betty: Det er nemlig ret smart, fordi man når at komme rundt til mange ting på kort tid. Det er i virkeligheden ikke så halsbrækkende, for vi kørte jo allermest på fortove og stier og ikke ude i den 'rigtige' trafik. Rom er nemlig en dejlig by :-)

Annemor sagde ...

Kjekt med slike tohjulinger, men kan hende det er noe hyggeligere med varmere vær :)
Så nå blir det sus på segway? Med Kamelen foran? Heretter?
Klem

Fruen i Midten sagde ...

Mormor: Det er givetvis hyggeligere, når temperaturen når over 10 grader :-) Hvis jeg havde råd, så købte jeg straks min egen segway. Det har jeg bare ikke. De er desværre meget dyre. Klem tilbage.

Laika sagde ...

En smart måde at komme rundt til seværdighederne på, for ikke at tale om at det sikkert var lige så sjovt som det var smart :-)

Fruen i Midten sagde ...

Laika: Det var både sjovt og smart, og så lærte vi endda også lidt om det antikke Rom :-)

Tina Liel sagde ...

Sikke en herlig måde at opleve Rom på ;-) Lyder bare så spændende. Har været flere steder i Italien men aldrig Rom. Her i Israel kan man også komme på Segway ture så kom I bare ;-)

Inge sagde ...

Segway i Rom af alle steder.. Det gad jeg altså godt. :-) det må være en fed måde at komme rundt på dernede.
Om sommeren er jeg ret træt af alle de segways der suser rundt i København. De fylder meget og de er langsommere end cyklerne når de ruller af sted i flokke på cykelstierne.

Susanne sagde ...

Segway er så sjovt. Vi har prøvet det hele familien. Ikke i Rom, men på Danfos Universe på Als. Det var en rigtig sjov oplevelse.

Fruen i Midten sagde ...

Tina: Det er det også :-) Der jo så mange dejlige steder i Italien. Rom er et af dem :-) Segway i Israel - jubii, vi kommer straks ;-) Eller, det kunne jeg i hvert fald godt tænke mig :-)

Inge: Det er også ret fedt :-) Jeg kommer for lidt i Kbh, for jeg kan ikke huske at have set segways. Men kan glimrende forstille mig, at de må være p-irriterende, når de fylder hele cykelstien, og man bare gerne vil hjem :-)

Fruen i Midten sagde ...

Susanne: Det er nemlig så sjovt :-) Nu du nævner det, kan jeg faktisk godt huske, at vi så segways i Danfoss Universe for nogle år tilbage. Donnaen var på det tidspunkt for alt for lille til at køre på dem, så vi prøvede ikke.

monica sagde ...

Lyder som en fantastisk ferie - og hvor er du sej som sådan suser afsted på en segway! Vildt god idé! Der må da være godt tanket op på "seje mor - kontoen" !

Lene sagde ...

Det skal jeg da prøve - en gang. Måske kunne jeg genere Inge lidt i København ;-)
Tak for turen, I(du) er gode til at få set en masse steder

A + K = ♥ sagde ...

Hvor hyggeligt altså - lidt fjollet, men er sikker på det var mega skægt :D Ville sikkert selv hjulre alle mine medturister ned

- Anne

Fruen i Midten sagde ...

Monica. Det var skam også en dejlig ferie. Måske, Donnaen syntes ellers jeg så ret bøvet ud ;-)

Lene: Det skal du da :-) I Kbh eller et andet sted. Har jeg ikke set dig skrive et sted, at du gerne vil til Rom?

Anne: Det ser ret fjollet ud, så længe man bare er en fumle-turist. Guiden så faktisk ret sej ud. Visse-vasse, selvfølgelig ville du ikke det :-)