mandag den 10. december 2012

Ikke meningen


Fordelen ved at bo på en kotelet-grund er, at det ikke tager mange minutter at skovle sig til ryddet fortov og god samvittighed.

Ulempen er til gengæld en Fand.. kedeligt lang indkørsel, som det tager en krig at skovle fri, hvis man ikke tør satse på at kunne køre sneen flad.

Og det turde vi ikke igår. Så vi skovlede og skovlede. Alle tre. Og var to timer om at skovle indkørsel og forplads nogenlunde bar for sne. Det var rigtig snebolde-sne og derfor tungt. Faktisk er det lidt et mirakel, at vi overhovedet er i stand til at løfte armene idag.

Det var ellers ikke meningen, at jeg skulle bruge tid på at skovle sne. Jeg ville hellere have bagt pebernødder. Nu nåede jeg kun at lave dej. Og det var endda også lige ved at glippe. For hvor smart er det lige, at ens bagevægt vælger en søndag med for meget sne til at fortælle, at den skal have nyt batteri? Og lige netop den slags batteri, som Gemalen ikke havde i sit lille skuffelager.

Særdeles upraktisk og absolut heller ikke meningen er det også, at min dankort har valgt at stå af. Det skete torsdag, men da kloge hoveder sagde, at det nok bare var kulde, valgte jeg lige at vente og prøve igen fredag. Det skulle jeg ikke have gjort. Det er helt igennem ubrugeligt. Og nu er jeg helt sikker. For jeg har prøvet stort set alle de forskellige former for dankort-automater, der findes. Med lange køer bag mig og brændte nakkehår til følge ...

Nu kunne nogen så få den tanke, at det måske var et hint fra min bank om at spare på krudtet og ikke gå helt i jule-selvsving. Men det er det altså ikke. Der er tale om ren og skær chikane fra kortets side. Det er endda næsten helt nyt og har aldrig været udsat for samme grad af akut overophedningsfare som samtlige mine tidligere kort har været det. Heldigvis har jeg et master card, som jeg kan bruge. Men det er et feriekort og ikke til den daglige drift. Og er det iøvrigt overhovedet alle småbutikker, der kan tage imod det?

Jaja, irriterende, men til at komme over. Noget værre var det, da Gemalen i fredags blev ringet op af ældreplejen i det nordsjællandske, at nu flyttede de da lige Farmor til en ny - men stadig midlertidig - plads på et andet plejehjem i den modsatte ende af kommunen. Som om det ikke var slemt nok, at Farmor nu har boet midlertidigt - og dermed uden en eneste af sine egne ting - ét sted i to måneder. Nu er hun så blevet flyttet til nye omgivelser og nye mennesker, som hun (heller) ikke kender. Hun har stadig ikke sine egne ting, og hun kan stadig se frem til mindst én flytning mere, før der kan komme ro over feltet. Det er da ikke noget at byde en gammel, dement kone.

Det var, det er og det kan ikke være meningen!


Og min gran drysser.
Det var heller ikke meningen.

24 kommentarer:

Madame sagde ...

Hvor er det dog trist, at gamle mennesker kan blive udsat for sådan noget! Min 89-årige moster bliver flyttet rundt - det kaldes genoptræning. Hun er helt syg for at komme hjem til sig selv.
Sneskovling er også en disciplin der udføres flittigt her - vi bor på en hjørnegrund, og hele vejen skal vi selv skovle, hvis vi vil have post og tømt skrald ;O

NonnasBlog sagde ...

Hvor er det synd for jeres farmor! Jeg håber, at hun snart får en fast plads!
Vi bor heldigvis for enden af en godt nok lang opkørsel (110 m), men den er privat, så vi kan skovle eller lade være! Vi har én nabo, som vi deler opkørsel med, så ind til skiftes vi til at skovle det fælles stykke.
Held og lykke med at få gang i Dankortet. God mandag!

Anonym sagde ...

Det er trist at høre, at ældreomsorgen er så ringe! Man glæder sig ikke ligefrem til at blive gammel:-(

Her blev der også skovlet flittigt i går - heldigvis er snerydning en af de pligter, jeg er fritaget for at deltage i :-)

Randi

Stegemüller sagde ...

Det kan ikke være rart for et gammelt dement menneske at blive flyttet sådan rundt. Det er da lige til at gøre hende mere forvirret end hun sikkert er i forvejen. Hvis det er det man kan se frem til, glæder jeg mig heller ikke til at blive gammel.

Jeg bor i en opgang og en af fordelene ved det er, at man ikke selv skal skovle sne. Den del står viceværten heldigvis for, og han gør det godt.

Fruen i Midten sagde ...

Madame: Ja, det er trist, at der ikke er ressourcer til at behandle de gamle anstændigt. Stakkels din moster. Hjørnegrund - pyh!

Nonna: Ja, det er synd for hende. Og for Gemalen. Vi kan også lade være med at rydde indkørslen, men det er begrænset, hvor meget sne jeg kan køre igennem. Jeg har snakket med banken og får et nyt kort. Snart, håber jeg.

Inge sagde ...

Nej der er ingen mening i noget af det.. Stakkels farmor, jeg har så ondt af de forvirrede ældre mennesker som bliver kastet rundt på den måde.

Jeg ville få et mindre hys-anfald, hvis ikke mit dankort virkede, banken ville ha' haft mig i telefonen meget hurtigt. Af samme grund har jeg også et Eurocard.. Det virker altid, og penge kan jo heldigvis flyttes rundt mellem konti som det passer mig. :-)

At skovle sne, vil jeg slet ikke kommentere..

Hilsen hende der bor på en stor hjørnegrund med lang indkørsel.. :-)

Fruen i Midten sagde ...

Randi: Ja, det er virkelig trist. Man må jo håbe, at det - trods alt - er manglende ressourcer og ikke manglende omtanke. Fritaget for sne-skovling! - Hvordan bliver man det?

Stegemüller: Ja, der er da ingen tvivl om, at man kun kan blive endnu mere forvirret af at blive flyttet rundt på den måde. Lad os håbe, der er fundet en kur mod Alzheimers, inden vi bliver lige så gamle. Lige i denne tid kunne jeg også godt tænke mig en vicevært :-)

Lene sagde ...

Er lidt misundelig på jeres sne, men på samme tid vil jeg helst være fri for lukkede lufthavne og veje til jul, for vi skulle gerne kunne komme frem til Esbjerg ;-)
Er man dement har man da netop brug for 'faste rammer' så det er da synd for hende!

Johanne sagde ...

Vi har kun 4 meter ind til bilen, men vejen bliver til gengæld ikke altid ryddet for sne. Så vi må tage sneen, som den kommer, men heldigvis skal vi jo heller ikke på arbejde.
Skrækkeligt med farmor, det er slet ikke ikke rimeligt. Jeg kan ikke lade være med at blive lidt gal over, at man behandler ældre på den måde.
Håber du nu har fået et nyt dankort, så julegaverne ikke kommer i fare :-)
En god dag til dig.

Anonym sagde ...

Vi bor heldigvis et sted hvor der er viceværtservicering hvad sneflytning angår. Jeg hader at skovle sne, og hvis jeg af mystiske grunde havnede et sted med fortov+indkørsel på over 10 meter ville en sneslynge stå meget højt på ønskesedlen.

Mht den der flytning - det er da helt håbløst at hun sådan bliver flyttet rundt på, det kan vi hurtigt blive enige om - det er jo lige før det ville være bedre for hende at være hjemme hos sig selv og så få hjælp af hjemmeplejen - så var der da i hvert fald noget der var som det plejede.. nemlig omgivelserne.

Ellen sagde ...

Stakkels farmor, siger jeg med de andre.
Jeg ville have sagt lidt det samme som Inge mht. kortet: jeg har også et mastercard, og da man kan hæve kontanter på det, går den jo nok, hvis der skulle være små butikker, der ikke tager det ... så kan man flytte rundt på pengene, hvis det skulle blive nødvendigt.
En ting er helt sikkert: Dan- og isakort skal helst bare virke! Har det været i nærheden af en magnet, mon?

Rejen sagde ...

Som alle andre stakkels farmor, det er ikke rimeligt at flytte rundt på en gammel dement dame, det bliver hun jo ikke mindre forvirret af!. Jeg har da heldigvis et par stykker visa/dankort så hvis det ene ikke virker så bruger jeg det andet og kan så flytte penge tilbage til det ene. Håber du får et nyt hurtigt så håret ikke går helt op i lue..;-D nåeh og sneskovling lader jeg Jimmi om, vi har heldigvis kun en littebitte indkørsel så det er til at overkomme..;-D

Susanne sagde ...

Øv. Jeg bliver mavesur, når vores ældre ikke behandles ordentligt. Vi bor også i anden række, så fortov er ikke noget, vi har ansvar for. Og heldigvis blev vi ikke lukket inde denne gang.

Annemor sagde ...

Sneslynge eller det som på norsk kalles snøfreser er en av de virkelige må-ha-tingene. I alle fall for oss. At jeg henger etter som et flagrende slips på 1. gear, får så være. Oppkjørselen bli snebar.

Like ille med eldreomsorg, omrokering, dør-til-dør-demente eldre hos dere også.
Man kan gråte. Over den vanskjøtsel. sikkert beroende på for få hender og økonomi. Nå har ikke vi noen generasjoner før oss, lenger. Vi er de eldste og jeg må si at jeg ser ikke frem til å bli hjelpetrengende i den grad at jeg må bo i det de kaller omsorgssenter,. Omsorg, pjatt!

Håper kortet blir erstattet radig og enkelt. Det er snart jul :)
Mormorklem i kvelden

Kong Mor sagde ...

Det er så pokkers at man ikke respekterer gamle mennesker mere. Vores gamle moster kan ikke engang komme på plejehjem.. Selvom hun gerne vil.

Hvad angår indkørselslængder må vi vist følges ad - vores er også lang som en snestorm uden ophold!

Fruen i Midten sagde ...

Inge: Nej, der er ikke megen velfærd tilbage i ældreplejen. Jeg blev også lettere hys, da jeg stod i en butik med et dankort, der havde virket et kvarter før, men nu var helt dødt. Lige nu er jeg meget glad for mit master card, men det irriterer mig at skulle betale gebyr, hver gang jeg bruger det. Hjørnegrund OG lang indkørsel - ARGH! Det tænkte I ikke lige på den sommerdag, hvor I skrev slutseddel ;-)

Lene: Du skal slet ikke være misundelig. Det er et værre bøvl. Ja, faste rammer er så ikke lige noget, vi kan prale af for tiden ...

Johanne. Fire meter er heldigvis ikke så langt, og hvis I kan blive hjemme, når vejret er værst, så er det jo til at holde ud :-) Alternativet til at flytte Farmor til et nyt midlertidigt sted ville være at sende hende hjem, for stedet skal lukkes. Men det vidste man jo for søren også for to måneder siden. Nyt dankort er på vej, så jeg når nok julegaverne. Ellers må jeg købe dem på nettet. Dér virker det gamle kort jo godt nok.

Fruen i Midten sagde ...

Overlever: En sneslynge er en fin ting. Det er bare ikke gået op for os endnu, at hårdt vintervejr tilsyneladende er en tilbagevendende begivenhed og ikke et fænomen, man kun ser med ti års mellemrum. Farmor kan desværre SLET ikke klare sig hjemme. Hun glemmer selv de mest basale ting - at spise fx, og hjemmehjælpen er alt for ringe til at holde bare lidt styr på hende.

Ellen: Ja, stakkels Farmor, og stakkels min Gemal, som er ved at gå op i limningen over den usle behandling af hans mor. Jeg klarer mig med mit master card, men er irriteret over gebyrerne. Ved ikke, hvad dælen, der sket med det?

Reje: Næh, man må gå stærkt ud fra, at Farmor nu er endnu mere forvirret, end hun plejer. For hun er omvendt ikke så dårlig, at det hele kan være lige meget. Jeg glæder mig meget, til mit nye dankort kommer, men jeg er holdt op med at afprøve det gamle, så jeg får ikke længere svedet nakkehårene :-)

Fruen i Midten sagde ...

Susanne: Det er altså også til at blive sur over. Har I slet ikke en lille bitte bid fortov? Det er nemlig fint, hvis man kan være sikker på bare at kunne køre sneen flad, men hvis det begynder at knibe, er det straks værre ...

Mormor: Er sikker på, at du ser sjov ud som efterhæng til en sneslynge :-D Vi bilder os jo stadig ind, at voldsom sne er noget, I kun har i Norge, mens vi kun får et drys en gang i mellem. Men hvis vi skal have meget sne i flere sæsoner i træk, må vi også ønske os en sneslynge. Vi kan endda give hinanden den i julegave. Et andet år. Jeg ved ingenting om ældrepleje i Norge, men i Danmark mangler vi jo altid penge, mens vi får at vide, at i Norge er der penge nok. Så er det bare sært, at jeres ældrepleje også er dårlig. Nej, hvem har lyst til at blive gammel på de betingelser? Ja, det er snart jul. Jeg skal bruge mit kort! Klem tilbage :-)

Kong Mor: Nej, det er bare så synd for de gamle. Er jeres moster stadig ikke visiteret til plejehjem, når det er det hun gerne vil?? Vi kan sagtens lade lidt sne ligge i vores indkørsel, men når lidt bliver til meget, er det noget øv, hvis man pludselig ikke kan komme igennem længere. Nu har det bare at holde op med at sne, for Donnaen og jeg skal være alene hjemme sidst på ugen.

Lone sagde ...

Det kan i hvert fald ikke være meningen, at man flytter sådan rundt på et ældre menneske, som frem for alt burde være i kendte, trygge omgivelser i sit livs efterår. Det er sør'me synd.

Jeg ville også hellere have bagt pebernødder end skovle sne, må jeg indrømme :-)

Pia sagde ...

Jeg bliver så harm over den måde de ældre bliver behandlet på. Stakkels farmor, som sikkert er forvirret nok i forvejen. Dette har hun slet ikke brug for, og I heller ikke. Det er svært nok når afstanden er så stor.

Jeg har for nogen tid siden hørt noget om sygesikringskort der var produceret med en for dårlig magnetstribe, måske er det også tilfældet for dit kort. Jeg har også et mastercard og har haft i mange år, men det er kun brugt 2 gane. Jeg hader gebyrer.

Sne bliver også skovlet her, indtil videre har Allan dog taget sig af det helt alene i år, men i dag fik han gang i traktoren og sneploven til både indkørsel og fortov.

Fruen i Midten sagde ...

Lone: Det er nemlig synd! Og ja, pebernødebagning er altså mere interessant end at skovle sne :-)

Pia: Det er bestemt til at blive harm over. Og afstanden gør det værre, for nu har Gemalen igen ingen fornemmelse af hvad og hvordan mht sted og ikke mindst stemning. Jeg aner ikke, hvad der var galt med dankortet. Men det er møgirriterende at skulle undvære. Også pga gebyrerne ved at bruge master cardet. Med en traktor og en sneplov tror jeg, at jeg ville synes, det var sjovere at rydde sne :-)

Tina Liel sagde ...

Ja sne gad jeg godt men ikke lige det med snerydningen ;-) Men motion får I......... Surt med dankortet. Mon du kan få et nyt hurtigt? Blev helt ked af det da jeg læste om farmor. Det var da godt nok uværdigt sådan at blive flyttet rundt på! Knus

Mia Folkmann sagde ...

Det er ikke lige tidspunktet for et Dankort at stå af på - og du har nok ret i, at småbutikkerne ikke altid tager Mastercard. Men det er jo også en måde at spare på... ;-)

Langt værre med jeres farmor. Nej, det er da ikke noget at byde ældre mennesker - de tager flytninger langt mere tungt end vi "yngre"; det ved jeg af (nylig) erfaring...

Fruen i Midten sagde ...

Tina: Ja, masser af motion ;-) Men nu får vi vist tø, og måske forsvinder det hele, hvilket jeg vil sætte stor pris på. Mit dankort er ikke kommet endnu, så jeg er ved at blive ret utålmodig. Nej, det er en uværdig måde at blive behandlet på. Suk. Knus tilbage.

Mia: Det er nemlig slet ikke nu, det dumme kort skulle stå af. Og nej, nogle små butikker tager kun dankort, så enten skal jeg ikke købe noget er, eller også må jeg ud og finde en hæveautomat og så tilbage igen. Bøvl! Åh, har du været med til at flytte en ældre person, der tog det tungt. Det er ikke så sjovt :-(