torsdag den 12. april 2012

Dengang var det jo ikke farligt ...


Pigebarnet har efter lange overvejelser fået klippet pandehår.

Det kostede så moren et fladjern til at glatte en hvirvel. Men det er en helt anden sag ...
 
Den søde frisør sagde pædagogisk til den glade pandehårs-indehaver, at nu skulle hun huske, at cykelhjelmen var rigtig god til at holde pandehåret nede på plads, når hun cyklede i skole.
 
Underforstået, det nye pandehår skulle i hvert fald ikke bruges som begrundelse til at droppe cykelhjelmen.
 
Og det gør hun heller ikke, Pigebarnet. Håber jeg. For selv om mange af de andre høns og hanekyllinger i hendes klasse forlængst har smidt hjelmen, så har Pigebarnet altså oplevet, hvordan cykelhjelmen reddede hendes far fra dramatiske - måske endda fatale - skader for et par år siden, da han styrtede til et mountainbike-orienteringsløb.
 
Så Pigebarnet beholder hjelmen på. Indtil videre.
 
Jeg kører også med hjelm. Begyndte samtidig med Pigebarnet.
 
Nu vil jeg nødigt undvære hjelmen. Det kan jo være farligt at cykle uden.
 
Ikke som da jeg var barn. Dengang var det jo ikke farligt.
 
Ligesom det ikke var farligt at køre i bil uden seler. Slet ikke på bagsædet, hvor man kunne sove eller slås alt afhængig af humøret. Man kunne køre til fodboldkamp med hele holdet i én bil. Og ens klasselærer kunne proppe alle klassens 19 unger ind i sin folkevognsbobbel og køre på udflugt. Hun kunne gøre det uden at spørge, og når man bagefter fortalte sine forældre om det, fik de ikke hjertestop, men spurgte bare, om det havde været en god tur ...
 
Og når man var til børnefødselsdag, var det i orden at drikke grøn sodavand og spise hjemmelavet kiksekage, lege skjul i kostalden og sparke-til-dåsen i maskinhuset. Og slutte af med røde pølser og endnu mere grøn sodavand. For dengang var det jo hverken farligt eller den mindste smule usundt.
 
Sommetider spekulerer jeg på, om det er et mirakel, at vi overlevede. Dengang. Eller om vi i dag pakker vores unger ind i alt for meget vat og al for megen omsorg?
 
Måske begge dele.

Hvem siger, cykelhjelme skal være kedelige?

17 kommentarer:

Rejen sagde ...

Ja tænk engang alle de farlige ting vi har overlevet, det går slet ikke i dag, f.eks. røde pølser og grøn sodavand er jo det rene gift...Men det smagte nu godt..;-D Herlig cykelhjelm..

Ellen sagde ...

Gode overvejelser at bringe på bane - jeg har tit tænkt på det samme.
Der er jo kommet meget, meget mere trafik på vejene, så dengang var det nok virkelig mindre farligt at færdes end i dag.
På den anden side skal ungerne jo også lære at færdes i dagens farlige trafik, og her synes jeg, der er for mange, der pakker deres børn for meget ind.
Det er ikke i orden at blive kørt i skole, når man har rundet både 10, 12 og 14 år.
Grønne sodavand var måske ikke særlig sunde, men hvor tit fik vi sådan en i forhold til det, at mange i dag snildt kan køre mindst én 1½ liter cola i sig pr. dag?
Hvor sunde er burgere og pizzaer? Chips?
der er så mange aspekter i denne sag, at vi vist kunne bruge op til flere blogindlæg på at belyse dem :-)

Susanne sagde ...

Jeg husker, at den bedste plads i bilen, var den, hvor man kunne stå mellem sæderne. Min lillebror sad i autostol - men kun til han selv kunne kravle ud, så blev den fjernet.

Vi er godt nok blevet udsat for lidt af hvert. Og alligevel er overlevelsesprocenten ganske høj.

Jeg har også overgivet mig, og kan ikke finde ud af at cykle uden hjælm. Heldigvis bruger yngste her også sin endnu. Men men er altså ikke ligeså flot som den på billedet.

Inge sagde ...

Nej dengang var det hverken farligt eller forbudt.. :-) Jeg husker også da der kom sikkerhedsseler på forsæderne.. Vi sad stadig 3 unger på bagsædet uden seler.. Imponerende at vi alligevel er så mange der overlevede.

Anonym sagde ...

Og regnbueis.

Det var jo ganske anderledes.. Jeg synes det er godt at tænke over - hvad er vigtigt og hvad er ikke vigtigt. Godt indlæg!!

Cykelhjelm er indiskutabelt på matriklen. Cyklen bliver inddraget hvis de kan ses uden hjelm på. Jeg havde en veninde som i 80'erne mistede sin mor. (uden hjelm og tindingen direkte ned i fortovskanten.. Det var min veninde som fandt hende dagen efter..)

Som Ellen tror jeg heller ikke de mængder sodavand vi indtog kan måle sig med det slik/cola/chips der bliver spist idag.

Madame sagde ...

Det er et rigtig godt spørgsmål! Det gik jo meget godt dengang, uden vi blev pakket ind i vat. Og kiksekagen var lavet af rå æg, men vi blev ikke syge ...

Jeg kan huske en reklame for Rexona, hvor man havde proppet et utal af mennesker ind i en lille Morris Mascot :-)

Fruen i Midten sagde ...

Reje: Ja, dengang smagte både røde pølser og grøn sodavand vældig godt. Er ikke sikker på, at jeg ville synes det samme idag.

Ja, den er nemlig herlig :-)

Ellen: Så sætter vi da bare tid af til 5-10 blog-indlæg desangående ;-) Vi er ret artige mht sodavand, men ellers har du da så evig ret. Da vi var børn, var begrebet syreskader ikke noget, man forbandt med tænder ...

Susanne: Ha ha, vi måtte altså ikke stå mellem sæderne. Lige præcis dér trak mine forældre grænsen.

Måske skulle din søn ønske sig en ny, sej cykelhjelm, så kan det være, han beholder den på et stykke tid endnu :-)

Inge: Ja ikk' ;-)

KongMor: Uf, en væmmelig historie. Men det er vel også en historie, der er til at forstå for Firkløveret, så de ikke er så meget i tvivl om nytten af cykelhjelme.

Og tak :-)

Madame: Det var den nemlig, kiksekagen.

Kan faktisk godt huske den Rexona-reklame, nu du nævner den. Sikke et ramaskrig, der ville komme, hvis man viste noget tilsvarende idag !

Mia Folkmann sagde ...

Hi hi, ja der er nok lidt sandt i begge dele. Ligesom da jeg fortalte om min barndom bag på en scooter, hvor jeg vist ikke måtte sidde som seks-årig...

Jeg kan også godt huske, da jeg som ung havde pandehår - det var en kamp med et krøllejern (det kunne også bruges til at glatte med...), og jeg må indrømme, at det er en lettelse nu, hvor jeg lader det krølle, hvis det har lyst... ;-)

Colville-Andersen sagde ...

En cykelhjelm er ikke engang designet til at redde liv. Den er designet til at beskytte hovedet mod ikke-livstruende slag i soloyulykker under 20 km/t.

Og da folk har højere risiko for hovedskade i biler, som fodgængere og i hjemmet end på cyklen kan du rolig bære din plastik hat døgnet rundt.

Videnskab om cykelhjelm findes her: http://cykelhjelm.org

Fruen i Midten sagde ...

Mikael: Gemalen vil opfatte det som mistillid, hvis jeg begynder at bære faldhat, når vi er ude at køre i bil. Det er slemt nok, at jeg sommetider har mumlet noget om H-seler ...

Østfronten sagde ...

- var der ikke en del flere (procentmæssigt og i runde tal), der omkom i trafikken før regler om fx det dér med sele kom til?
Jeg tror, det er både/og. For når man nu VED, at nogle ting er farlige (her i huset kører jeg også med hjelm og forsøger at overtale Kæreste), kan man jo lige så godt forsøge at undgå dem. På den anden side er der givetvis for meget 'pyller' i dag, og måske har børn godt af at gøre egne erfaringer om 'fare'. (Sig det til mig om lidt, når der er et lillebitte menneske, hvis overlevelse er mit ansvar)

Pia sagde ...

Foruden det du og det de andre har nævnt, så husker jeg da vores ældste sad i autostol. Sådan en med en "mavebøjle" man skulle løfte over hovedet for at komme ind og ud af stolen :-)
Cykelhjelm ville nok også være at finde i vort hjem, hvis vi havde skolesøgende børn, og dermed måtte jeg jo også overgive mig og iføre mig en :-)

Fruen i Midten sagde ...

Mia: Hihi, næh du måtte næppe sidde bagpå en scooter som seks-årig. Men man ser det jo overalt, hvis man er ude at rejse :-)

Østfront: Aner det ikke. Altså, om der omkom flere eller færre, procentvis, i de gode gamle uregulerede dage.

Og ja, skal prøve at huske at minde dig om, at du ikke skal pyldre for meget, når dit lillebitte menneske bliver større og skal sendes ud i den store verden ;-)

Pia: Lyder som en 'smart' autostol.

Jep, selvfølgelig måtte du også køre med cykelhjelm, hvis du havde mindreårige børn, som du forlangte det af. Det gode eksempel og alt det der ;-)

Annemor sagde ...

Det er vel kanskje noe mye vattinnpakning på dagens barn? Hvor skulle ellers risikosporter være så populære?

Det var mindre trafikk og mindre farlig å ferdes i trafikken. Dessuten tror jeg kanskje at bilførere var mer oppmerksomme og ikke opptatt av duppeditter og dingser, hverken på dashbordet eller andre steder. For ikke å glemm, farten var ikke så rabiat høy, bestandig.
Avhandling, neste *ler*
Det er et under at det overhode har blitt menneske igjen, så farlig som alt er.
Ha en flott kveld.
Hilsen mormor på klagemuren.

Fruen i Midten sagde ...

Mormor: En sammenhæng mellem va-indpakning og ekstremsport!? Det har jeg aldrig tænkt på. Måske har du ret.

Også en dejlig aften til dig :-)

Unknown sagde ...

Og ens forældre fortrak ikke en mine når man kom hjem og fortalte at man var lykkedes med at cykle uden at holde på styret alle 3 km hjem fra skole.

Fruen i Midten sagde ...

Hej Kaffekværn: Næh, hvis de overhovedet reflekterede over det, var det kun for at rose den gode balance ;-)