mandag den 13. februar 2012

En havetyran


Da jeg skrev fuglehus på min ønskeseddel, kørte der en fin lille indre film med bogfinker og musvitter, rødhalse og spurve.

Og blåmejser!

Blåmejser, som ifølge Pigebarnet, er noget af det mest tutte-putte-nutte-kære, man overhovedet kan tænke sig.

Dem skulle vi hygge os med at se på, mens de lystigt mæskede sig med alle de lækkerier, vi havde lagt ud til dem.

Virkeligheden lever ikke helt op til forventningerne.

Da fuglehuset kom op, forventede jeg, at der ville gå en rum tid, før fuglene fik øje på den nye mad-mulighed. Så jeg var ret overrasket over, at der lynhurtigt viste sig en vis interesse. Solsortene, der var vant til æbler på jorden, indtog også fuglehuset, og der blev også set et par musvitter plus måske en bogfinke.

Det så altså meget 'rigtigt' ud.

Undtagen når mågerne som en flok flyvende rockere kom og spredte utryghed blandt småfuglene.

Men de var hurtigt væk igen, og så dukkede småfuglene igen frem.

Nu har vi imidlertid fået en rigtig havetyran.

Det er en enlig sjagger.

Jeg har hverken evner eller remedier til at tage et fornuftigt billede af den (det bliver bare en underlig mørk klat på en hvid baggrund), men for de måske knapt så fugle-kyndige, så er den altså på størrelse med en solsort men spættet i farverne. En ganske køn fugl.

Desværre opfører den sig ikke kønt.

Tværtimod.

Det er på rekord-tid lykkedes den at jage alle solsortene ud af haven. Det var ellers meget hyggeligt, når de sad 3-4-5 stykker og hakkede i hver sit æble. Det gør de ikke mere. Selvom der ligger flere æbler i haven, vil sjaggeren den-onde-lyne-mig ikke dele. Så den suser aggressivt efter eventuelle solsorte, der måtte nærme sig.

I begyndelsen prøvede de til en del gange. Nu er de helt holdt op.

Heller ikke fuglehuset får besøg pt. Sjaggeren kan tilsyneladende ikke finde ud af selv at komme ind i det, men den kan helt fint finde ud af at holde småfuglene væk.

Altså har jeg nu én fugl i min have. Eller en flok rocker-måger.

Det er jeg ret utilfreds med. Dumme fugl!

Hvis den havde været et skolebarn, var den blevet sendt op til inspektøren - og videre i obs-klasse, så den kunne lære at opføre sig ordentligt.

Gemalen synes, jeg skal tage det roligt og blot konstatere, at naturen kan være lidt svært at styre.

..Og at min mission denne vinter åbenbart skal være at holde liv i en enkel aggressiv sjagger, og så må det være sådan.

Han har selvfølgelig ret, Gemalen. Men jeg håber altså, at vejrskiftet (det bliver lunere nu, gør det ikke?) vil få kræet til at fortrække, så jeg kan få genoprettet have-idyllen.

Natur kan være meget godt, men det skulle jo nødigt tage overhånd..

8 kommentarer:

Madame sagde ...

Hvis du gerne vil have nogle af de smukke småfugle, vil jeg anbefale en foderautomat med en god vildtfugleblanding - den sætter sjaggeren sig med garanti ikke på. Du kan også have en beholder til jordnødder af den type med små pinde der stikker ud - den kan sjaggeren heler ikke sidde på. Her sidder solsortene og mæsker sig i flade mejsekugler på foderbrætterne. De er hundesultne, fordi jorden er frosset, og de ikke kan komme ned til deres elskede orme.

Fruen i Midten sagde ...

Hej Madame, tak for rådet :-) Jeg kunne godt tænke mig at prøve en foderautomat. ..Men det fjerner jo ikke det basale problem; at sjaggeren jager alle småfuglene væk. Den kan ikke sidde på fuglehuset, men den kan godt holde alle de andre fugle væk alligevel :-(

Østfronten sagde ...

Sjagger-skræmsel? (Gad vide, hvad den er bange for? Den virker ret hardcore)

Rejen sagde ...

Her springer jeg lige over med gode råd, men kan godt forstå din ærgelse og sådan en bølle-fugl...;-(

Lene sagde ...

Min mor fortalte mig forleden dag at de havde en lille mus, som kommer og spiser med. I går fortalte hun så at nu var der 2 mus. Mener hun skal være opmærksom på at de om et par uger måske har 20 mus og om en måned 60 mus ... ;-D Hun synes dog de er rigtig sjove og søde, så ja et fuglehus kan bruges til mange ting :-D

Annemor sagde ...

Huff da, bøller i fugleland finnes de også. Hos oss kommer de til ulike tider og det er mylder uten like. Den eneste som får fart på alle (unntatt skjæren) er spurvehauken.
Den kommer den også, for den har funnet sitt matfat hos oss, alle de små. Nå ja, den skal ha mat den også.
Lykke til med å oppdra bøllefuglen, tror du må belage deg på beleiring, en stund.
Ha en fin dag :-)

Fruen i Midten sagde ...

Østfront: jeg tror desværre ikke, der er noget, som den er bange for, som de andre fugle ikke også er bange for..

Reje: ja ikk' - dumme fugl!

Lene: det er rigtigt, hvis man ser mus ved sit fuglehus, skal man til at tænke sig om. Jeg er ret påpasselig med ikke at lægge noget ud, der evt kunne tiltrække større firbenede dyr med lange haler, uff.

Mormor: Lyder som om du har dejligt mange fugle :-) Spurvehøgen, det kan vel ikke undgås, at den også kommer forbi, hvis man har mange småfugle i haven.
Jeg håber altså, at min bøllefugl flytter meget snart.
Også god dag til dig.

Lene sagde ...

Som min mor så tørt konstaterede, da jeg gjorde hende opmærksom på muligheden for at få MANGE mus: 'det tror jeg ikke for der kommer også en kat engang imellem' ;-D