onsdag den 22. juli 2015

Patton og andre småtterier


Der blev også plads til andet end cykelløb og udflugter, mens vi var i Plzen.

Seværdighederne - i selve Plzen - bortset fra bryggeriet Pilsner Urquell, som vi havde set - hører dog til i småtingsafdelingen. Og varmen gjorde, at vi ikke gad bare at slentre rundt i de grønne oaser og/eller kigge på butikker.

Lidt blev det dog til.

Donnaen havde som modspil til alle mine kedelig forslag om kirker og museer fundet en tjekkisk udgave af Experimentariet, hvor Gemalen satte os af en dag på vej ud til sit løb. Det lå i en gammel, flot fabriksbygning, og der var masser af ting at kigge på eller prøve. Desværre var også mange opstillinger, som vi ikke kunne få til at virke. Og den engelske tekstning så begrænset, at vi ikke var i stand til at afgøre, om det skyldtes fejlbetjening eller fejl på opstillingen.

Lidt øv, men så kunne vi da se synagogen på vej tilbage til pensionen. Synagogen i Plzen er en af de største i Europa og har en fin rød facade med gyldne løgkupler. Byen havde oprindeligt en relativ stor jødisk menighed, men efter 2.Verdenskrig var den reduceret til en tiendedel, og synagogen bærer indvendigt meget tydeligt præg af, at man mangler midler til at restaurere og vedligeholde den.

Hverken Donnaen eller jeg har før set en synagoge, så vi havde ikke noget at sammenligne med, men vi var ikke imponerede. En mere synagoge-kyndig blandt MTB-O-rytterne gav os ret; den er kedelig. Så egentlig skal man nøjes med at beundre den udefra. Men har man først betalt for at komme ind, kan man jo glæde sig over, at entréen går til et godt formål ...

Oven på det mente Donnaen, at hun havde set mere end rigeligt af Plzen, og iøvrigt havde hun ødelagt sine hæle ved at gå i de helt forkerte sandaler og måtte således tapes ind i plaster de følgende mange dage, så ville jeg se mere, måtte jeg se det alene.

Nu havde jeg jo været oppe i kirketårnet, og ned i de gamle underjordiske gange gad jeg ikke rigtigt. Så en lørdag formiddag brugte jeg lidt tid på et meget lille, lokalt marked på kirkepladsen (eller også er det kirken, der ligger på torvepladsen?), hvor jeg flottede mig og købte en servietholder!

Og den allersidste formiddag gik jeg en tur på det lille museum Patton Memorial. Mest fordi jeg vidste, at jeg ville blive sur på mig selv, hvis jeg ikke havde undersøgt, hvad det gik ud på.

Det var virkelig et lille museum, og der var virkelig ikke meget at se, og det, der var, var virkelig ikke noget særligt, men mest småting, som forskellige, fortrinsvis amerikanske og belgiske veteraner havde doneret.

Alligevel var det bestemt ikke uinteressant, og jeg fik et par ekstra brikker til mit (aldeles mangelfulde) billede af 2. Verdenskrig og tiden derefter. For jeg var ikke klar over, at Bøhmen, altså den vestlige del af Tjekkiet, var blevet befriet af de allierede - af general Patton og hans 3. armé - og først senere forsvandt bag jerntæppet. Hvor må det have været ekstra surt, når man nu var blevet befriet af Vesten, kan jeg ikke lade være med at tænke. Men sådan var det altså. Og jeg vidste slet ikke, at man fra russisk side havde været så utilfreds med det faktum, at man simpelthen skrev historiebøgerne om og blandt andet tillagde arbejderne på Skodafabrikkerne en (alt for) stor del af æren. Desuden forsvandt mange af de efter krigen opsatte mindesmærker på mystisk vis og kom først frem igen - hvis de ikke var gået direkte til skrot - efter jerntæppets fald.

I det lille museums gæstebog kan man se, at det jævnligt besøges af amerikanere, der efterlader små hilsener om, at de nu følger i deres fars eller bedstefars fodspor for at se den by og det område, som han - faren eller bedstefaren - var med til at befri i sin tid.

Og sådan er det på forunderligvis sommetider de mindste ting, der sætter flest tanker i gang.

Mere jordnære tanker kom på banen, hver gang jeg købte ind i det lokale supermarked, der smart nok var placeret kun små 200 meter fra pensionen. Jeg æælsker at handle i udenlandske supermarkeder. Og kan bruge utrolig lang tid på det, hvis jeg får lov. Jeg skal nyde den gode plads. Der er altid bedre plads i udenlandske supermarkeder end i de danske. Har givetvis noget med kvadratmeterpriserne at gøre? Og hvor er det bare rart, at der er lys og luft i mellem varehylderne. Jeg skal glo på udvalget af frugt og grønt og af brød og kager. Og måbe over slagterafdelingen (og nogle steder, men ikke i Plzen også over fiskeafdelingen). Derefter skal jeg lede efter plaster til Donnaen, og efter det må jeg nødvendigvis se på krydderier og på hylderne med lokale vine og spiritus, som jeg slet ikke kender.

Alene udvalget af flaskevand kan jeg bruge lang tid på, og så er der de aktuelle tilbud, som - i Plzen i juli - er sylteglas i alle størrelser og varianter. Glas for sig og låg for sig. Tyve låg for ingen penge og et pænt antal syltetøjsglas til en pris, der for en til at overveje at sætte en import til Danmark i gang med det samme. Til sidst er der bare tilbage at tage pippet fra kassedamen, når jeg ikke som forventet svarer på tjekkisk, men alt efter humøret på engelsk eller tysk. Heldigvis er der display på kassen, og den indledende panik afløses af et genert smil og måske endda et 'Thank you, have a nice day!'

Kongeslot den ene dag og det lokale supermarked den næste.

Egentlig er jeg ret nem at fornøje ...


Flaskevand i store mængder i det lokale supermarked.

18 kommentarer:

randiglensbo.dk sagde ...
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
Kisser sagde ...

Du er i hvert fald fortrinlig til at fornøje dine læsere :-)

randiglensbo.dk sagde ...

Fornøjelsen ved at handle i udenlandske butikker deler jeg med dig. Jeg kan også bruge virkelig lang tid på at studere alle de spændende ting. Da vi var i Canada for lidt mere end 20 år siden, faldt jeg i svime over, at dairy free milk - ricemilk var på hylderne i selv den mindste fødevarebutik - det kunne man slet ikke få i DK på det tidspunkt. For en mælkeallergiker som mig var det lidt af en åbenbaring. Vi oplevede også et supermarked, hvor man selv skannede varerne ind - altså en kasse uden betjening - det begynder også først at dukke op herhjemme nu så mange år efter.

Fruen i Midten sagde ...

Kisser: Tak :-)

Randi: Nemlig, en udflugt til supermarkedet er slet ikke at kimse ad :-) Lige det med allergien lægger jeg jo ikke mærke til, men da Donnaen og jeg var i New York for to år siden lagde vi dog godt mærke til, at man flere steder reklamerede med glutenfri produkter. På nogle områder er vi bare ret meget bagefter herhjemme.

Inge sagde ...

Det er godt at kunne lade sig fornøje af både stort og småt.. :-)

Fruen i Midten sagde ...

Stegemüller: Det er altså også tankevækkende. Glemme skal man ikke; man skal huske og blive klogere. Vi er åbenbart nogle stykker, der godt kan lide udenlandske supermarkeder :-)

Inge: Det tror jeg også :-)

Laika sagde ...

Ja sidst jeg sagde til min gemal at det var en fornøjelse at gå i forskellige supermarkeder når man var i udlandet, sagde han at han da også synes at det var spændende at se både Lidl, Aldi og Netto :-D

Annemor sagde ...

Det var det jeg visste, får du det bare som du vil, er du "nem at fornøje".
Pattons 3. var de som jaget tyske styrker ut og så kom jernteppet. Til manges vrede og skade.
Historieforvanskninger og forfalskninger var big business i Sovjettiden.
Ha en deilig dag.
og en klem :)

Ellen sagde ...

Historien skrives jo som bekendt af sejrherrerne!
Russerne var derudover særdeles gode til at ændre på allerede etablerede kendsgerninger ...
Jeg melder mig i koret med supermarkedselskere! Kan bare bruge SÅ lang tid på at studere ukendte varer ... men er dog ikke enig i, at de har mere plads. Det oplevede jeg ikke i Frankrig, og de har det heller ikke i UK. Til gengæld har de maaaange spændende varer, jeg absolut må have med hjem :-)

Fruen i Midten sagde ...

Laika: Haha, jeg tror simpelthen ikke, at din mand helt har forstået konceptet ;-) Iøvrigt kan fx en Lidl syd for grænsen jo godt have et temmeligt anderledes vareudbud, end vi ser herhjemme.

Mormor: Sådan har de fleste af os det jo ;-) Det må have været dybt frustrerende. Tak i lige måde og klem tilbage :-)

Ellen: Det gør den jo. Men der var da - i hvert fald i Vesten - en illusion om, at alle de allierede havde bidraget til sejren. Det var de åbenbart, men jeg må med skam melde, at jeg ikke kan huske ret meget om det. Jeg synes ellers, at der stort set alle steder er m-e-g-e-t mere plads end i vores lokale, kun to år gamle, supermarked. Ja, så mange og så spændende varer :-)

monica sagde ...

uh, underjordiske gange...godt du ikke tog derned, får straks associationer til kappeklædte vampyrer med østeuropæisk accent, lokkende smil og lange negle..

det er sjovt med butikker i andre lande; de har andre varer, plus at man når man er på ferie jo ikke skal handle sådanne kedelige ting som opvaskemiddel og støvsugeposer.. Jeg tror min mor slår alle i tidsforbrug i en helt almindelige Brugs - hun går derind og skal have vareoptælling siger hun. Og skal røre ved alt... Og de HAR altså store supermarkeder osv der hvor hun bor, i Bodø i Nordnorge... :) shoppegenet har sprunget en generation over hos os - min datter er supershopper... ( og arbejder også i en brugs :)) )

Birgitte B sagde ...

Jeg elsker også supermarkeder i udlandet, særligt England... oh slaraffenland :-) kh. Birgitte

Fruen i Midten sagde ...

Monica: Ha, tror du ikke man ville have kunnet gokke dem i nøden, med den lommelygte, som det anbefaledes, at man tog med ;-) Din mor må da være fantastisk (eller en pestilens alt efter temperament) at følges med på indkøb i supermarkedet/den helt almindelige Brugs :-) Du kan vel springe over og lade din datter få fornøjelsen?

Birgitte: det forekommer mig, at vi her har opdaget en fuldstændig overset markedsføringsparameter ift. turister: Kom og prøv vores store, lækre og velassorterede supermarked! :-) Desværre kan jeg ikke forestille mig, at det er noget at slå på ift. udenlandske turister, der skal besøge DK?

Birgitte B sagde ...

@Fruen - nej her er ikke meget at komme efter... og underligt nok så hader jeg at gå i Bilka. Men en Tesco i Brisbane er bare sagen... underligt ;-)

Fruen i Midten sagde ...

Birgitte: Jeg hader da også Bilka - og dagligvare-indkøb generelt. Men i udlandet er det bare så meget mere interessant. Du har ret; det er en anelse sært ;-)

A + K = ♥ sagde ...

Jeg er også SÅ stor fan af supermarkeder og madboder når jeg er på ferie - det er faktisk et helt udflugtsmål. Aaaalt skal vendes, drejes, smages og læses på :D

-Anne
www.venterpaavin.blogspot.com

@ sagde ...

Jeg melder mig også som glad gæst i udenlandske supermarkeder! Men ... en servietholder Midterfrue?!

Fruen i Midten sagde ...

Anne: Også dig :-) Der mangler simpelthen et afsnit om supermarkeder i alle guidebøgerne!

Liv: Jeg ved det - det var et ret vildt indkøb ;-)