onsdag den 8. oktober 2014

Bilkrise II


Det der med at hente bil fredag løb lidt ud i sandet.

Forhandleren var ikke færdig med at klargøre den.

Svært at forstå. Endnu sværere at gøre noget ved.

Så vi overlevede weekenden, og Gemalen måtte, som straf for at have haft  den eneste bil, stå for indkøbene.

Mandag skulle vi hente Bitte-blå.

Men så var der kludder i papirerne. Og den kunne ikke indregistreres.

Meget svært at forstå. Umuligt at gøre noget ved.

Men så tirsdag da. Det var også ved at være sidste chance, for Gemalen skulle til Sjælland, og vejrudsigten stod på regn.

Gemalen og jeg kørte mod vest, ud til bitte-bilforhandleren i hedens hovedstad. Og dér stod Bitte-blå og så ret - bitte ud. Den så også ret nuttet ud.

Da Gemalen skulle haste videre, blev jeg hurtigt overladt til sælgeren, som skulle sætte mig ind i de mest elementære ting. Plus det med mobilen. Man henter en app, og så kan man en hel masse via mobilen. Don't ask, men meget fancy, når det nu ikke er en integreret del af instrumentpanelet. Og jeg lærer nok at bruge det. Med tiden.

Og så bare hjem.

Det vil sige, først skulle der selvfølgelig benzin på, for det er ikke der bilforhandlerne rutter unødigt med pengene. Det blev klaret, og jeg var ganske tilfreds med mig selv. Og fortsatte hjemad.

Men så begyndte den første lampe at lyse!

På med brillerne og nærstudere. Jeg kan ikke køre bil med briller, og jeg kan ikke se de enkelte lamper og ikoner på instrumentpanelet uden ... Noget med dæktrykket, kunne jeg se. Hvad var nu det? Var der grund til panik?

Længere nåede jeg ikke, før den næste lampe lyste. Denne gang et stort, rødt STOP-ikon!!

Det var svært at ignorere, så ind på den første og bedste parkeringsplads og frem med instruktionsbogen. Hvor der stod, at man omgående skulle holde ind til siden, slukke motoren og ikke forsøge at starte den igen!!!

Det var ikke en del af planen, men der var ikke andet at gøre end at ringe ud til bitte-bilforhandleren og klage min nød.

- Stop-ikonet? Det var sært, jeg stiller lige om til værkføreren, lød det i det anden ende.

- Er der andre lamper, der lyser? spurgte værkføreren et øjeblik efter.

Og fortsatte så, da han hørte min forklaring.

- Nåh, jamen det er ikke noget særligt. Vi har vist bare glemt at kalibrere systemet, da vi skiftede til vinterdæk. Du kan godt køre videre, men det bedste vil være, hvis du  lige kommer tilbage, så vi kan få det ordnet.

Altså vendte jeg Bitte-blå og kørte igen mod vest.

Værkføreren kom ud og slog lidt beklagende ud med hænderne:

- Det er sådan noget EU-noget, at der skal være sensorer på dæktrykket. Men det er nemt nok lige at nulstille systemet, så nu kører jeg bare en tur rundt om bygningen og ser, at alt er som det skal være.

Og det gjorde han så.

Og kom ikke tilbage.

Et krus tiltrængt cappuccino senere begyndte jeg at undre mig, forhørte mig i receptionen og fik lov at kigge ud på værkstedet. Der stod Bitte-blå med kun tre hjul på. Men der var ikke lige en eneste mekaniker at få øje på, så jeg ventede lidt længere. Snakkede med Gemalen, med Donnaen og med min faster. Og løb næsten tør for strøm.

Og kiggede så ud på værkstedet igen. Bitte-blå manglede stadig et hjul, men nu var det et andet end før. Og der var en mekaniker i fuld gang, mens værkføreren stod og kiggede på.

- Hvad.. begyndte jeg.

- Det er meget virkelig uheldigt, sagde værkføreren. Vi har begået en rigtig begynder-brøler. Prøv at se her, vi har ødelagt en ventil i forbindelse med, at vi har skiftet til vinterdæk. Den slags burde slet ikke ske, og hvad værre er; vi har ikke de her særlige ventiler med sensor på lager, og de er i restordre fra producenten. Nu sætter vi nogle helt almindelige ventiler på og kontakter jer så, når vi modtager de rigtige.

- Godt så, sagde jeg og mente noget ganske andet, men hvor mange lamper lyser så, når jeg kører herfra?

- Øh, sagde værkføreren. Det gør lampen for dæktryk jo altså. Og STOP-lampen måske også. Men det betyder ikke noget, du kan roligt køre. Nu er dine hjul i hvert fald tætte.

Jeg kunne så konstatere, at det ikke er STOP-ikonet, men værksteds-lampen, der nu lyser op.

Og sådan gik der det meste af en eftermiddag på heden.

Skal man se positivt på det, har jeg allerede lært to advarselslamper at kende. 


Og det der med dæktryks-sensorer er nok slet ikke så dumt endda.

Cappuccinoen var gratis.

Og Bitte-blå er, som allerede nævnt, ganske nuttet.


Ja, bare rolig; jeg kører ikke med håndbremsen trukket.
Billedet er taget hjemme i carporten.

19 kommentarer:

Øglemor sagde ...

Åh, du godeste. Tænk, at du rent faktisk kom fra forhandleren uden at have råbt af nogen?! Det er jeg ikke sikker på, at jeg ville have kunnet klare. Men stort tillykke med den nye bil, og med at du nu allerede kender 2 advarselslamper ... :-)

Mette sagde ...

ha ha :) Godt dig og den blå bil er hjemme men sikke da besvær:)Tænker faktisk det er derfor vi har en meeeeget gammel bil for lyser der en lampe, ja så trækker vi på skulderen for den stopper som regel. Ej, ville gerne ha' en ny med lamper der lyser når de skal men lige nu krydser vi fingre for vores bliver synet i januar:)Glæder mig til at hører mere om din blå bil med tiden men altså ikke trælse ting selvfølgelig:)

Lene sagde ...

Godt at han stod ved sin fejl, alle kan dumme sig, men ikke ret mange tør stå ved dem :-) Tillykke med bilen, mon ikke I to nok skal blive gode venner. Jeg hader røde lamper og holder ind med det samme. Og mit værksted lavede også samme nummer og glemte at justere systemet efter skift af dæk :-) Jeg har også prøvet at de har skiftet olie og glemt at sætte filter på, så da jeg var næsten kommet hjem havde jeg efterladt en stribe olie efter mig og havde en rød lampe, der blinkede. De fik lov at køre op til mig med olie, jeg skulle ikke nogen steder uden olie på motoren.

Anonym sagde ...

Det var da utroligt, at du skulle så meget igennem for at få din nye bil med hjem :-) Alle de lamper, der lyser og blinker, kan godt være lidt stressfremkaldende, indtil man lærer dem at kende :-) Tillykke med køretøjet!

Fruen i Midten sagde ...

Øglemor: Haha, ja godt klaret i grunden. Det må skyldes jysk sindighed ;-) Tak. Ja, det er ret fint, synes jeg.

Mette: Ja, man kan vænne sig til meget ;-) Men jeg er altså opdraget med, at advarselslamper skal man ikke ignorere. Held og lykke med synet.

Fruen i Midten sagde ...

Lene: Tjah, den egentlige 'synder' havde vist allerede fået fri, og har nok fået en skideballe her til morgen. Men ja, det er da altid noget, at de indrømmer deres fejl. Nå, altså ikke et ukendt fænomen. Men den med oliefilteret er ret slem, synes jeg.

Randi: Ja, indtil man lærer dem at kende, sidder man jo og hopper, hver gang en lampe lyser. Også selv om det er helt i orden nogle gange; at airbaggen er slået til fx.

Ellen sagde ...

Hmmm. Sikke en historie. For mit vedkommende er det en forhandler, der aldrig mere ville få en chance hos mig. De autoriserede værksteder taler så meget om, at det er supervigtigt for bilens holdbarhed, brugtvognspris osv, at man bruger de autoriserede værksteder. Jeg holdt op med det for mange år siden - vores lille, lokale værksted er langt billigere, mindst lige så godt og troværdigt og sidst, men ikke mindst, er folkene der til at stole på, hvor vi på et autoriseret Fordværksted er blevet decideret snydt.

Fruen i Midten sagde ...

Ellen: Næh, de er godt nok kommet ret meget i minus på tilfredshedsskalaen. Og havde det været en kjole, havde de også fået at vide, at den måtte de gerne beholde, for nu gik vi et andet sted hen. Men biler er jo dødbesværlige med en masse papirarbejde ifm. indregistrering og lån, så det er svært bare at gå igen lige på det punkt i processen. Fremover bliver de, alene grundet geografien, ikke førstevalg, når der skal udføres service. Men netop da der skulle handles var de umiddelbart mere fremkommelige end den lokale forhandler. Så det ...

Moster Tulle sagde ...

Ikke rigtig i orden, vel? Når nu man bestiller og betaler og forventer ny bil uden problemer?
I øvrigt - hvis man har en nuttet bil, så har man sandsynligvis også en teenagepige, som bruger ordet nuttet om snart sagt alt (og smitter sine omgivelser)....Enig?

Fruen i Midten sagde ...

Moster Tulle: Overhovedet ikke i orden. Enten skal man slet ikke handle på det sted, eller også havde de en virkelig skidt dag. For Gemalen kom hjem og opdagede, at der også manglede måtter og undervognsbehandling. Det havde jeg bare ikke anet noget om, så jeg sagde selvfølgelig ikke noget. Det nærmer sig ren klaphat. Hehe, godt set; Donnaen siger ret tit nuttet, og det er muligvis hende, der har smittet omgivelserne. Selv Gemalen omtaler bilen som nuttet :-)

Stegemüller: Heldigvis er de fleste bilforhandlere da mere professionelle, end det vi lige har oplevet. For nej, det er overhovedet ikke i orden. Ja, det er ret spøjst med den app. Jeg har endnu ikke gidet sætte mig ordentlig ind i, hvad den kan. Men det skal nok komme. Til gengæld er jeg lidt spændt på, hvordan det vil påvirke mit dataforbrug ... Og så er det altså ikke nogen god løsning for fx ældre bilister uden smartphones. Mine forældre ville i hvert fald være ganske lost, og det er da en anelse uheldigt.

@ sagde ...

Rystet! Og så er det godt at jeg har købt brugt ved sød araber nordpå. Springer heden over igen næste gang ;-)
ps. fint nok at nogen blinker til en, men helst ikke advarselslamper.

Fruen i Midten sagde ...

Liv: Ja, spring heden over. Det, vi sparede i kroner, kan hurtigt blive ædt op af tid og irritation. Haha, det er rigtigt. Men helelre slet ingen blink end advarselsblink :-)

Annemor sagde ...

Huj da. Det var ferdsel med Håper Bitte-blå og mekanikere oppfører seg - godt.
Klem :)forhindringer.

Fruen i Midten sagde ...

Mormor: Jeg tror, Bitte-blå er ganske uskyldig i balladen og vil køre pænt frem over. Mekanikere derimod kan være svære at opdrage. Klem tilbage :-)

Susanne sagde ...

Forkerte lamper, der blinker kan næsten udløse tics. I er forhåbentlig ved at være i land med den nuttede, så den bare kan blive til gavn og glæde.
Her i huset har vi også 2. Sådan må det bare være. Min er en gammel sag fra 2003, men den har lovet mig at opføre sig ordentligt, til Jonas er færdig på efterskolen.

Laika sagde ...

Ja hurra for al elektronikken. I "gamle" dage ville man køre rundt helt uvidende om at der var noget galt med alverdens ting og med nerverne i ro. Tillykke og held og lykke med Bitteblå.

Fruen i Midten sagde ...

Susanne: Det er nemlig temmelig stressfremkaldende med forkerte lamper, der lyser. Og i en hel ny bil er alle lamper jo forkerte. Vi er slet ikke i land, men forhandleren har lovet bod og bedring og lånebil, mens manglerne udbedres :-) God aftale du har med din bil ;-)

Laika: Det var fint nok, at jeg ikke kom helt hjem med 'en siver'. Omvendt ville det være meget rart at slippe for diverse lysende lamper lige nu, hvor der ikke er noget at gøre ved dem. Tak :-)

A + K = ♥ sagde ...

Haha, åh ha! Men ja, så længe bilen er i havn og der er gratis koffeingoder, går det hele.

- Anne

Mia Folkmann sagde ...

Stort til lykke med lille ny. Glæder mig til et foto af fruen i den Bitteblå. Men ih altså, min tålmodighed havde næppe holdt. Nu har jeg også en rimeligt kort lunte... ;-)