mandag den 13. maj 2013

Fuldt og endeligt integreret i det midtjyske


Gemalen er ikke indfødt jyde.

Men efter godt og vel femten år på fastlandet er han efterhånden ved at være nogenlunde integreret, og der er blevet langt i mellem stiklerierne.

For lige så vel som nogle københavnere betragter alle, der bor vest for Valby Bakke, som nogle værre bonderøve og landsbytosser, så er mange jyder overbeviste om, at alle, der bor øst for Storebælt, bare er nogle skide kjøwenhavnere. 

Det kom lidt bag på Gemalen. For i hans optik er man ikke københavner, hvis man bor i Nordsjælland.

Men han har tilpasset sig. Lært at holde lidt igen med de kvikke bemærkninger. Dialekten er blevet mere diffus, og ordvalget til tider så jysk, at mine ører krøller, og øjenbrynene suser rundt i panden på mig:

- Hvad synes du? spørger jeg Gemalen om et eller andet.

- Tjoh, det er da ikke så ringe.

- He he, jydepot!

Bortset fra, at Gemalen slet ikke kunne have sagt sådan for 15-20 år siden, så ville ordvalget den gang have betydet, at han var alt andet end tilfreds, men nok ikke kunne nænne at sige det. Nu synes han med god jysk underdrivelse, at det er ganske udmærket.

På ét punkt har Gemalen altid været halvt integreret i det jyske. Hans biler har nemlig altid været forsynet med den i Jylland helt uundværlige jydekrog. Den, altså jydekrogen, har bare været beregnet til transport af cykler, men det behøvede man jo ikke fortælle nogen.

Sådan var det i mange år, men Gemalen blev mere og mere jysk i sin tankegang. 

Og han begyndte at drømme om en trailer.

- Hvad vil du med den?

- Den er da god til mange ting, svarede Gemalen. Når vi skal på lossepladsen, eller hvis vi skal hente noget.

- Vi plejer da at kunne have det meste inde i bilen.

- Jah, men altså ...

Nu er Gemalen den glade ejer af en trailer. 

Fuldt og endeligt integreret i det midtjyske.24 kommentarer:

Inge sagde ...

Hihi.. Tillykke med jeres nye trailer :-)
Vi købte også trailer for nogle år siden, og det var min søde mand, som er lige så meget eller lidt københavner som din, der efterhånden blev træt af, at skulle ud på det jyske lånemarkedet hver gang han skulle flytte et eller andet.

Anonym sagde ...

Den bliver han glad for - og hvis han mangler goe argumenter er der her et par stykker til hans voksende samling. Når man fragter ting på trailer sviner det ikke inde i bilen.

Når man fragter ting på trailer laver det ikke skrammer på kanter, lak og interiør..

Når man fragter ting på trailer er det bedre for ryggen når der skal læsses og losses...

Tillykke med hans jydebør...

Fruen i Midten sagde ...

Inge: Tak. Måske er din mand skabsjyde ;-)

Overlever: Argument 1 var det, der især blev fremført som købsargument :-) Men cyklen skal stadig allerhelst ind i bilen, så det ... Tak.

Anonym sagde ...

Gemalen behersker nu fuldstændig både sprog og kultur - han må betragtes som fuldt og vellykket integreret :-)

Randi

Susanne sagde ...

Selvfølgelig skal han have en hænger til sin krog. Det er da uundværligt. Vores bliver brugt flittigt, og har da også tjent et par gode middage ind, når naboen har haft adopteret den et par uger :-)

Rejen sagde ...

Man kan da altid få brug for en trailer. :-D

Fruen i Midten sagde ...

Randi: Nemlig, det er også det, jeg regner med :-)

Susanne: Ja, vi (læs: Gemalen) skal nok få den brugt. Men lige netop det med at låne den ud, bliver næppe et issue, da ALLE andre jo allerede har deres egen trailer :-)

Fruen i Midten sagde ...

Reje: Det kan man da - til fliser og så'n :-)

Ellen sagde ...

Hahaha - vi har en familietrailer, som bare kan lånes af den, der nu lige står og skal bruge den ... for man SKAL da have en trailer.
Siger en ærke-sjællænder, som altid har været en anelse irriteret over at blive betraget som en københavner, når man 1) taler sjællandsk og 2) bor tæt på Køge ;-)
Tillykke med integrationen og erhvervelsen!
(Har han bestået integrationstesten, i øvrigt, eller har du smuglet ham ulovligt til fastlandet?)

Mia Folkmann sagde ...

Hi hi, ja det må være et sikkert tegn på en vellykket integration. Jeg HAR hørt den med Københavnere kontra jyder - da jeg var til "kvinde-power-møde" i Jylland fik jeg at vide, at jeg (som var den eneste Københavner) da var ganske normal. Det var jo ganske godt at vide... ;-)

Lene sagde ...

Tænk at han har kunnet undvære den så længe ;-)

Fruen i Midten sagde ...

Ellen: En familie-trailer er smart - hvis altså man bor nogenlunde tæt på hinanden :-) Køge-København = same-same set fra det midtjyske ... Tak. Gemalen blev smuglet ind i sin tid. Nu ville han nok kunne bestå en test ;-)

Mia: He he, ganske normal - det var ellers noget af et kompliment :-D

Lene: Det var jo netop den manglende integration, der gjorde, at han kunne undvære den. Nu er Gemalen så integreret, at en trailer var nødvendig ;-)

Anonym sagde ...

smiler.....jow jow der skal da noget på krogen,,,,den trailer blir i glad for ,,,,det er også først nu ( sidste år) vi fik trailer,
vores krog har også altid kun været brugt til cykelstativ,,,,

Anonym sagde ...

smiler.....jow jow der skal da noget på krogen,,,,den trailer blir i glad for ,,,,det er også først nu ( sidste år) vi fik trailer,
vores krog har også altid kun været brugt til cykelstativ,,,,

Fruen i Midten sagde ...

Jonna: Vi blive da helt sikkert glade for traileren. Når vi nu har den, vil vi sikkert aldrig af med den igen :-)

Madame sagde ...

Og jeg er gift med en ægte jyde, men vi har desværre ingen trailer :-) Da han flyttede til hovedstaden som barn, blev han drillet med sit jyske sprog, og det varede ikke længe, før han talte rigsdansk ...

Østfronten sagde ...

Hahahaha! Ja, det er da den endelige overgiven sig til Jylland.

NonnasBlog sagde ...

Der er lige så mange sjællændere, der har trailer, men det hedder stadig en jydekrog, også selv om mange trailere kommer fra Brenderup på Fyn! Vi er meget glade for vores.
Mange sjællændere kommer jo oprindelig fra Jylland! Mange københavnere er også eks-jyder og fuldt integrerede, fx vore to børn. Vi selv er Kalundborgjyder, som så mange andre her, da færgerne i sin tid fragtede folk frem og tilbage mellem de to landsdele. God tirsdag!

Fruen i Midten sagde ...

Madame: He he, det er jo fordi, din mand er blevet så integreret i det nordsjællandske, at eventuelle trailer-drømme er blevet fuldstændigt fortrængt ;-) De fleste børn er lynhurtige til at lægge en dialekt fra sig og tillægge sig en ny. Og heldigvis, for så slipper de hurtigere for drilleriet.

Østfront: Det er det nemlig :-D Total overgivelse - eller tilpasning ...

Nonna: He he, jeg må have fat i noget trailer-statistik. Jeg er overbevist om, at hvis der ikke er flere trailere, så er der i hvertfald mere trailer-trafik i Jylland ;-) En stor del af den københavnske befolkning er jo eksil-jyder, og jeg var også selv rimelig godt integreret, da jeg i sin tid boede i Kbh. Men jeg tror faktisk, at der er noget nemmere at komme som ung jyde til Kbh, end at komme som halvgammel københavner/nordsjællænder til Jylland ... Og god tirsdag også til dig :-)

Mette sagde ...

Hi hi... Min mand er engelsk og taler fint dansk men han er ikke helt fynbo endnu. Det er jeg nu heller ikke selvom vi bor her for jeg ved ikke hvad man skal for at kalde sig fynbo:) Trailer har vi ikke, for ingen af os tør bakke med den!!! ej heller en værktøjskasse ejer vi. Vi ringer til svoger når der skal laves noget!

http://hvisvindenvender.blogspot.dk/

Annette sagde ...

Hahaha! Ja, hvad er en jyde uden en trailer? Tillykke med den i øvrigt.
Det med traileren var noget af det første min mand lagde mærke til når vi var i Danmark og han spurgte tit, hvad kører de dog rundt med i de trailere?
Men som tiden er gået, har traileren sandelig også vundet indpas i Holland og mange, rigtig mange hollændere drøner rundt med en trailer. Jeg godter mig og lufter en lille løs bemærkning om, at Holland jo er bagud med mange ting i forhold til Danmark ☺.

Fruen i Midten sagde ...

Mette: Jeg ved heller ikke, hvad der skal til, før man kan kalde sig fynbo. Fynsk dialekt, godt humør og hang til brunsviger? ;-) Jeg vil også KUN køre fremad med traileren!

Annette: Nej vel? En rigtig jyde kan ikke leve uden ;-) Tak. Det er da ret sjovt, at trailer-kørsel også er ved at blive mere og mere udbredt i Holland. (om det er fremskridt, ved jeg ikke). Hvad kører de dog rundt med?

Kong Mor sagde ...

Hvor er den fin! Ja jeg kan kun sige at jeg kender det. Her havde vi trailer før vi havde bil :-D

Fruen i Midten sagde ...

Kong Mor: Det er da lidt den omvendte verden - at have trailer før bil, mener jeg! Men I mente vel, at det var nemmere at låne en bil end en trailer?