tirsdag den 29. maj 2012

Andeby Park


Når man står med måsen i vejret og luger i sin have, fornemmer en bevægelse i nærheden, ser op og kigger en andrik direkte i øjnene, så bliver man altså lidt forbløffet.

I hvert fald hvis man er mig. 


Og fuldstændig uvant med ænder i haven.


Så jeg blev lettere handlingslammet. For ganske vist er det min have, men andrikken - og hans kæreste, som jeg nu også fik øje på - lignede nogen, der også følte sig ganske godt hjemme. Både på græsplænen og inde i mit staudebed.


Jeg skrottede straks en hver tanke om at slå græs. Hvilket passede mig godt, for det var alt for varmt.


Vi enedes så om, at jeg godt kunne luge videre, mens de tog en slapper på plænen lidt væk. Senere lukkede jeg op for havevanderen og forventede omgående andeflugt. Men den kom ikke. Ænderne kunne ikke være mere ligeglade. 


Selv da Gemalen kom og hev overdækningen af grillen og gik i gang med bøfferne, blev det blot betragtet med ophøjet ro.


Nu er spørgsmålet så, om det var et enligt pinse-besøg, eller om vi skal til at vænne os til at dele haven med et andepar?


Jeg kan ikke rigtigt regne ud, hvor de kommer fra. Næst-naboen har verdens mindste vandhul karpedam, men jeg tror ikke, de kommer ovre fra ham. Til gengæld har jeg i sidste tid tit set ænder komme flyvende. Og forleden dag på vej hjem fra arbejde kom tre ænder spankulerende hen ad fortovet. Men da var de tre. Nu er de kun to?


Og hvis de nu har tænkt sig at bo her, hvad er så deres videre plan? Har de tænkt sig at etablere familie, eller er min have bare at betragte som midlertidig ungdomsbolig, ind til de finder et mere passende sted til deres fremtidige hjem?


Desuden vil jeg gerne vide, hvad de spiser. For hvis det er dem, der æder mine blomsterspirer (det er der nemlig nogen, der gør), så kunne jeg godt gå hen og blive lidt mopset. Men hvis de omvendt gør kål på nogle af de mange insekter (og snegle?), der huserer, så skal de være så hjerteligt velkomne, for dem har jeg så rigeligt af.


Lige nu gad jeg godt vide lidt mere om ænder!Rap rap ...

19 kommentarer:

Salva sagde ...

Jeg tror bare de er på visit, for jeg er sikker på at de skal bruge lidt mere vand, end hvad naboen kan byde på.
Imens kan de jo så pasende gøre lidt gavn må man håbe.

Lene sagde ...

hovsa, det var altså mig ...

Anonym sagde ...

Tak for en god griner, jeg kan se det for mig, om ænderne. Blir hos dig må tiden vise❤

Anonym sagde ...

Tak for en god griner, jeg kan se det for mig, om ænderne. Blir hos dig må tiden vise❤

Stegemüller sagde ...

Det er da en herlig historie med dit andepar. Jeg ved desværre ikke hvad den slags spiser udover at deres primære fødekilde må være i vandet, for det er jo der, de mest holder til. Men jeg har lige i dag læst om, at man i stedet for at fodre ænder med brød skal give dem valset korn. Du kan læse mere på dette link: http://www.vanloese.dk/natur/fugle/fodring/index.htm

De er formentlig bare på visit, selvom det selvfølgelig godt kunne være hyggeligt, om de blev hos dig.

Madame sagde ...

Du må gerne sende ænderne videre til min 'dyrepark' :-) Jeg mener, ænder spiser snegle ...

Anonym sagde ...

Hvis det er snegle I slås med - hvad så med at anskaffe sig et par moskusænder? De er vist nogle hyggelige dyr og ganske effektive.

Men du skal i øvrigt ikke bare gå ud fra at andeparret kun er på visit. Ænder kan sagtens finde på at lave rede de mærkeligste steder, også steder uden vand i nærheden; altaner i 5 sals højde, kældre under institutioner, under halvtag i udhuse og hvad ved jeg.

Det er først når ællingerne er klækket de skal bruge vand.

Fruen i Midten sagde ...

Lene: De skal i hvert fald bruge vand, hvis de vil have ællinger. Ja, det er fint, hvis de bare gør gavn :-)

Fru Ipsen: Selv tak :-)

Stegemüller: Tak for link. Nu skal det vise sig, om det bliver aktuelt. Igår var de ikke i haven, Men Gemalen mødte dem på en sti omme bagved. Så hvem ved :-)

Madame: Det foresvæver mig også, at jeg har læst noget om snegle. Hvis det er rigtigt, er det lige før jeg fanger ænderne ind med net og tøjrer dem i min have. For jeg kan ikke lide snegle.

Overlever: Til hverdag kunne det absolut være hyggeligt med et par ænder, tre høns og en kat. Men når ferietiden så nærmer sig - som nu - er jeg helt sikker på, at vi ikke skal have nogen form for dyr, der kræver fremmed pasning. Mine forældre vil godt vande blomster, men bestemt ikke passe dyr.

Ja, ænder kan vist godt være lidt skøre mht valg af redested. Og i forhold til en altankasse i femte sals højde vil min have jo være et helt ordinært valg ;-)

Rejen sagde ...

hihi, så kan man jo passende kalde dig "andemor"...;-D

Finn Jensen sagde ...

Ja, ænderne er sandsynligvis på jagt efter et redested.. Det er nok også dem som har nippet af blomsterspirerne, men de spiser også snegle. Det gør alle ænder.
Du kan læse mere om ænder her, det er godtnok tamænder, men bortset fra moskusænder, så stammer de alle fra gråænderne
http://fjerkrae.dk/prod/index.php?topic=1138.0

Fruen i Midten sagde ...

Reje: Hihi, du mener til forskel fra ellers, hvor jeg bliver kaldt hønemor? ;-)

Finn Jensen: Velkommen forbi min blog og mange tak for din net-henvisning. Og jeg kan forstå, at hvis mit andepar vælger at dele matrikel med mig, så skal vi have os en snak om, hvad der er fint at spise og hvad der bestemt ikke er ;-)

Annemor sagde ...

Da håper jeg dere kommer til forståelse, ellers så vil jeg si at vi annemødre er hyggelig, blot det - jeg vil ikke ha mine snegler naturell, men grillet og med hvitløksmør. Jeg vet ikke om Gemalen kunne fikse noe slikt :-)
Lykke til med andehold og annet, men de holder veldig av nyspiret .
Mormor på klagemuren

Fruen i Midten sagde ...

Mormor: Jeg kan også bedst lide sneglene grillede og i hvidløgssmør - hvis jeg skal spise dem.

Tror alligevel ikke, det bliver til noget andehold, for de var ingen steder at se igår. Hvilket måske er meget godt for mine nyspirede blomster :-)

Kong Mor sagde ...

Herligt næbbet besøg! Det lyder ellers hyggeligt.
Jeg ville nu også være en kende bekymret for mine små blomsterskud..

Fruen i Midten sagde ...

Kong Mor: Det var skam også hyggeligt. Og meget overraskende, at ænderne var så lidt sky, at man kunne færdes i haven, uden at de fløj. Men jeg tror ikke, vil blev godkendt som et værdigt redested, for vi har ikke set dem de sidste par dage. Skidt for hyggen, godt for mine blomsterspirer :-)

Ellen sagde ...

Sød lille andehistorie, og selv om de er væk nu, var det da vist et meget hyggeligt besøg :-) - man skulle tro, de var vant til mennesker.
Jeg har også læst eller hørt et eller andet sted, at der skal moskusænder til, hvis det er dræbersnegle, der skal udryddes. Alle andre snegle har jeg såmænd intet imod.

Fruen i Midten sagde ...

Ellen: Ja, mit andepar må være ret vant til mennesker. Pigebarnet kunne næsten røre den ene.

Jeg synes, at snegle er ret ucharmerende. Især hvis der er mange. Der hvor vi boede før, væltede de frem, når det havde regnet, så man dårligt kunne træde for dem. Adr! Og så kan jeg ikke finde ud af at skelne mellem almindelige snegle og dræbersnegle, da vi har snegle i alle nuancer fra skrapt orange til mere afdæmpede brune. Plus selvfølgelig de sorte og de hvide.

Frøskuffen sagde ...

Hvor er du heldig. Snegle spiser de bestemt... ellers prøv med lidt hjemmebag :)

Fruen i Midten sagde ...

Frøskluffen: Må desværre konstatere, at der var tale om en tilfældig visit. Det var ellers ret hyggeligt, fordi de godt kunne dele haven med os andre.