søndag den 6. maj 2012

Beskeden tulipanfryd og en lille smule bukke-undren


Fredag havde vi gæster.

Lørdag lå vi brak ...

Og på den måde kan man jo hurtigt føle sig bagefter.

Valget stod mellem strygetøj og græsplæne.

Begge dele trængte alvorligt. Men efter at have strøget, så vi i hvert fald kan komme gennem de første par dage i nogenlunde nystrøget tilstand, blev det græsplænen, der vandt.

Naboen havde slået sit græs allerede fredag. Inden jeg nåede at komme med gode ideer omkring fårehold mm., så nu var det pludselig min plæne, der så forsømt ud.

Bedre blev det selvfølgelig ikke af mælkebøtternes ukuelige optimisme. Det er simpelthen forbløffende, så hurtigt de kan nå at stikke hovederne op og så stå der og lyse gult og uartigt. Onsdag havde jeg stukket en halv spand op, men fredag aften var det ikke at se. I dag har jeg taget en halv spand mere.

Og plænen blev slået. Det er allerede nu meget nemmere, da jeg ikke længere behøver at være bange for at strangulere påskeliljerne med mine ledninger. Til gengæld fik jeg nedlagt mit fuglehus. Midlertidigt. Gemalen havde sagt, at det kunne jeg sagtens selv flytte. Det havde han kun delvist ret i. Og med Giroen i fjernsynet kunne jeg godt glemme alt om assistance, så nu ligger det og ser dumt ud. Jeg håber naivt, at Gemalen også synes, det ser dumt ud. Hvis ikke, må jeg selv have fat i en spade en af dagene ...

Nu hvor påskeliljerne er afblomstrede, er det kun spireahækken, der pynter. Den er til gengæld også sød lige nu.

Og så er der mine tulipaner!

Der er ikke ret mange. Kun cirka tyve, tror jeg. De er ikke specielt fine. Nærmest helt almindelige.

Men de er der. Og det er noget helt nyt, og noget som jeg ikke har oplevet i mere end femten år. Så jeg er vældig godt tilfreds med mine små, undseelige tulipaner. Og fryder mig over dem dagligt, når jeg kommer ud og ser, at de stadig er der.

Det plejer de nemlig ikke. De plejer at blive ædt. Lige når knopperne er ved at briste og står der og ser lækre ud - så haps!

Da vi i sin tid flyttede til det midtjyske, skyndte jeg mig at lægge de flotteste, næsten sorte tulipaner. Altså, der var billeder at flotte, sorte tulipaner på poserne. jeg så dem aldrig. De kom op, og jeg glædede mig, og så en morgen var de alle høstet og væk ned i fem centimeters højde.

Vores nye naboer kiggede mildt overbærende på mig og spurgte, om jeg da ikke vidste, at tulipaner er en delikatesse, hvis man er rådyr? Det vidste jeg ikke, og da vi havde skov lige op til haven, kunne vi altså ikke forvente at have tulipaner. Nå. Øv. Til gengæld havde vi fornøjelsen af rådyrene.

Da vi flyttede til vores nuværende, gemene, parcelhuskvarter, mente jeg godt, at jeg kunne lægge tulipanløg. For her er ingen skov og ingen rådyr.

Troede jeg.

For selv om vi så godt som aldrig ser rådyr i haven, så ser vi sporene. Og de har også med usvigelig sikkerhed høstet mine tulipaner, hver gang de nåede knopstadiet. Sidste år så vi faktisk også to unge bandit-bukke komme på besøg i skumringen.

I år har de ikke været her. Bortset fra et enkelt besøg for cirka fjorten dage siden, hvor jeg tænkte, at nu var det sket med mine tulipaner. Igen. Men jeg har ikke set dem siden. Og det er godt for mine tulipaner. Men jeg kan alligevel ikke lade være med at spekulere over, hvad der er sket med 'mine' to små bukke.

Forhåbentlig har de bare fundet en have med flere tulipaner et andet sted ...

Fine - uspiste - tulipaner!

14 kommentarer:

Rejen sagde ...

hihi, håber fuglehuset får genoprejsning, ellers kunne du jo lade det ligge til næste gang du skal slå græsplænen, men det ser selvfølgelig ikke så pænt ud..Fine tulipaner, måske skulle du plante nogle flere, så får du enten mange tulipaner eller rådyr på besøg igen...;-D en god mandag til dig..

Amrit sagde ...

Elsker haveberetninger! Har også have og elsker den. God fornøjelse med din. Og plant så flere tulipaner!

Ellen sagde ...

Hehe - jeg synes Rejens forslag er rigtig godt :-D

Madame sagde ...

Mine tulipaner har lidt samme skæbne :-) Men der er del vækster, vi kan have i fred for rådyrene, hvis vi gerne vil have noget pænt at se på. De rører ikke mine liljekonvaller, primula, lungeurt, hortensia, blodribs og forsythia.

Fruen i Midten sagde ...

Reje: Fuglehuset SKAL op at stå inden næste græsslåning. Det er meningen, at det skal fungere som sådan en lednings-dims, der sørger for, at ledningen ikke ryger ind på tværs af stauderne.

Og mht flere tulipaner - ja, det er dr vist stemning for :-D

Amrit: Det er skønt at have have ... Tak - og javel ;-)

Ellen: Det er I åbenbart flere, der synes, så det må bestem overvejes ;-)

Madame: Det er lidt surt, ikke? Ja, jeg er også ved at lære - på den hårde måde - hvad rådyrene gider og ikke gider at spise. De kan heller ikke li' påskeliljer. Hortensia og lungeurt, okay det skal overvejes :-)

Kong Mor sagde ...

Den slags er da ubærligt!
Jeg stemmer helt klart for flere tulipaner!
Og fuglehuset.. du kunne lade det ligge og slå græs udenom det, så er der håb om at andre (af hankøn) ser det og gør noget ved det?

Annemor sagde ...

Stemmer for gjenopprettelse av fuglehus, men Giroen varer leeenge (titter litt selv jeg) så finn en letthåndterlig spade, en ung herremann med arbeidslyst og så kan du bare fortsette å sette tulipanløker, massevis.
Den letthåndterlige spade og den unge herremann kan du nok beundre, men gjenreisning foregår. Den andre er opptatt med girering.
Ha en vakker dag :-)

Mormor på klagemuren.

Mormor Inger sagde ...

Jeg liker melkebøtter, hvis det er det samme som løvetann... Men de har en tendens til å ta litt for mye styring, så noen må vekk i løpet av sommeren.
Her er rådyrene veldig glad i roser. Jeg har ikke mye roser, men det hender jeg setter noen vakre på kirkegården. Og der får de stå noen timer tror jeg..
Vakre tulipaner du har! De blir man aldri lei!

Pia sagde ...

Haha... et nedlagt fuglehus :-)
Jeg har sat mange tulipaner igennem årene, men de forsvinder hele tiden. Det er ikke rådyrene der spiser dem, de tager i stedet alle haverne i 1. række ved skoven. De sidste par år er det dog lykkes mig at se tulipanløgene komme igen, så jeg nyder også i denne tid :-)

Fruen i Midten sagde ...

KongMor: Der er vist stemning for flere tulipaner :-)

Tror desværre det har lange udsigter, hvis 'nogen' skal gøre noget ved, at fuglehuset bare ligger ...

Mormor: Der findes i øjeblikket ikke en eneste ungersvend, der ikke er optaget af giro'en, tror jeg. Det var ellers en god ide ;-)

Go' aften til dig!

Mormor Inger: Hej og velkommen forbi :-)Ja mælkebøtter er det samme som løvetand. Og de er fine, men ja, de bliver pludselig alt for mange. Jeg har ingen roser, men har også hørt,, at rådyrene synes, de smager helt fint.

Tulipaner bliver man ladrig træt af.

Pia: Ja, jeg skulle lige flytte fuglehuset, men kunne ikke få det sat ned igen. Hverken det nye sted eller der, hvor det kom fra. Suk. Hvem tager dine tulipaner, hvis det ikke er rådyrene? Dejligt, at du dog har held til at få nogle af dem til at lykkes, så du også kan nyde tulipan-sæsonen :-)

Susanne sagde ...

Tulipaner er min en af mine favoritter. Desværre måtte mine væk, da havemuren blev lavet sidste år. Nye må til. Sådan er det bare.

Fruen i Midten sagde ...

Susanne: Øv, at du måtte ofre dine tulipaner for en havemur. Håber du får sat nogle andre et andet sted, for - ja - tulipaner skal der til :-)

Tina Liel sagde ...

Sikke frække rådyr ;-) Gad da godt ha mælkebøtter - ingen af dem hernede. Vi har sådan en god slags græsplæne - den vokser næsten ikke he he. Det er ikke den grønneste men man kan ikke få det hele! Godt at påskeliljerne er væk men der er nye forhindringer hi hi. Ha en dejlig aften♥

Fruen i Midten sagde ...

Tina: Jeg vil godt bytte græsplæne med dig. Så kan du få mine mælebøtter, og jeg kan få græs, der næsten ikke gror. Det ville simpelthen være skønt :-D Også god aften til dig!