torsdag den 5. december 2013

Adventskrans - tjek, kalenderlys - tjek, brunkager - næsten tjek ...


Nu er vi lige pludselig flere dage inde i december.

Jeg ved ikke rigtigt, hvordan det gik til, og vi er da også allerede lidt bagefter. Lige nu - mens Bodil rusker i hvad som helst og smider sne efter sagesløse midtjyder - føles det nu rigtig fint endnu ikke at have fået de udendørs lyskæder op. Ligesom det også er godt nok, at granen stadig bare ligger i et par affaldssække og venter og ikke er sat pænt op i diverse krukker. Og vi skal nok nå det hele. Vi skal bare klare det hele på den halve tid lige op til jul. Hvor vi alle - oh mirakel - allerede går på juleferie fredag d. 20. december. At netop dét så også kan gå hen og blive en farlig sovepude, taler vi ikke om ...

Lidt har vi dog fået styr på. 


Lørdag formiddag efterlod Donnaen og jeg den fortsat forkølede Gemal på sofaen og kørte ned til mormor og morfar for traditionen tro at lave brunkagedej og adventskranse.

Mormor var - også traditionen tro - tyvstartet lidt med brunkagedejen. Hvilket gør, at jeg nok aldrig lærer at lave den selv, fordi jeg ikke får de første detaljer med. Og den er altså ret bøvlet, netop den brunkageopskrift. Men da det er Donnaens, forlængst afdøde, oldemors opskrift, kan det overhovedet ikke komme på tale at vælge en nemmere.

Så der smeltes smør i store mængder. Kommes sirup i. Og krydderier. Hakkede mandler, sukat og pomerans. Og potaske, som er en videnskab i sig selv. Røre, røre, røre. Så stå og svale af, mens vi spiser frokost og så mel i. Donnaen får lov at røre. Eller rettere; hun bliver bedt om at røre, for hun er nu stærkere end både sin mor og mormor.

Herefter bliver gryden med brunkagedejen sat ud i bryggerset og gran til adventskranse hentet ind i køkkenet.

Det er Donnaen og mormor, der binder, mens min rolle de seneste år er blevet reduceret til granklipper. Jeg kan også få lov at rydde op og feje grannåle op, mens mormor rigger an til den te, som vi da vist godt lige kan nå at få, inden brunkagedejen skal rulles i pølser.

Det skal helst ske på det helt rigtige tidspunkt. Dejen må ikke være for blød, men heller ikke så hård, at det kræver en trykluftshammer at få den ud af gryden. I år var vi meget tæt på det sidste. Vi havde alle ladet os distrahere af andre ting, og pludselig var der gået lidt for lang tid. Det lykkedes dog Donnaen at få dejen ud uden at brække hverken mormors grydeske eller paletkniv.

Det lykkedes også at rulle pølser ud, selv om dejen ikke var meget for at hænge ordentligt sammen. Men om det bliver til andet end smulder, når jeg begynder at skære i dem, ved jeg ikke endnu. Pølserne kan nemlig fint holde sig en uge eller mere og står derfor bare i kælderen og venter på en ledig stund.

Hvilket det har ligget lidt tungt med. Allerede søndag morgen vågnede jeg med fornemmelsen af, at der var noget, jeg havde glemt. Det viste sig 'bare' at være kalenderlyset. Som ellers var indkøbt tidligt i november, men alligevel stadig bare lå og ventede.

Ekstra slemt var det, fordi jeg i et anfald af ubetænksomhed havde købt et af de tykke lys, som det tager en krig at brænde ned. Så lyset blev hevet frem og bare stillet i en lille skål, godt proppet med køkkenrulle. Ikke kønt, men brugbart mens vi spiste morgenmad. Og så kunne vi da få gang i det, inden jeg lidt senere susede ud i haven i håb om at finde et eller andet dekorativt, jeg kunne putte i min dekoration.

Til min forbløffelse opdagede jeg i den forbindelse, at vi har kristtorn på matriklen. Oppe på min bakke, som ikke er have men bare et buskads med anarkistiske tendenser, står to småbitte buske. Uden røde bær ganske vist, men med fine blanke blade. Lige til at sakse og sætte i min dekoration.

På den måde lykkedes det at få både kalenderlys og adventskrans kørt i stilling nogenlunde til tiden. Brunkagerne bager jeg en af dagene, og så tager vi resten derfra ...


Ja, det er sne på terrassen, der
kan anes i baggrunden til højre. Øv!

19 kommentarer:

Stegemüller sagde ...

Det lyder til at have været en rigtig dejlig dag hos din mor med al brunkagedejen. Den lyder slet ikke nem, men den lyder meget lækker.

Du har fået lavet en flot dekoration med kalendelyset.

Anonym sagde ...

tror måske der kan være andet du har glemt, men du husker det sikkert inden det er for sent :-)

Tror det er klogt ikke at have julelysene oppe i går, men her i weekenden må du ud og slås lidt med ledningerne. Husk nu at checke pærer og vikle ud - inden du står ude i alt det kolde og slås med vanter på.

Brunkagerne lyder som lidt af et projekt, men gamle familieopskrifter har jo deres egen vidunderlige historie og smag.

Lene sagde ...

Bare rolig du er langt foran mig. Mit kæmpe kalenderlys blev købt i forgårs og er endnu ikke blevet tændt. Det skal vist brænde i alle vågne timer de næste mange dage :-) Grandyngen ligger trygt i min bil. Udendørs lys ligger på loftet. Det der skal blive til en adventsdekoration er heller ikke oppe. Men vi når det, bare rolig :-) God fredag til dig.

Susanne sagde ...

Og sådan ender det nok med at blive jul alligevel. De brune kager er besværlige, men de skal altså bare til. Jeg har bagt nogen, og har stadig et par pølser dej liggende.

Inge sagde ...

Her kommer der kun tjek-mærke ved kalenderlys, og i år har jeg fået fat i et der brænder lynhurtigt ned, så vi er sørme kommet foran tiden.. :-)
Lyder som en super hyggelig dag med brundkager og 3 generationer.

BedstesBlog sagde ...

Du har da lagt hårdt ud. Jeg er slet ikke begyndt endnu - har bare skrevet et par lister over alt det, der skal gøres og huskes.
Vi når det. Jeg ved det :-)

Tina Liel sagde ...

Du havde bare forudset den her storm og med VILJE ikke pyntet op udenfor he he ;-) Nu er du igang og skal nok "indhente" de andre. Det er vist lidt af et rigtigt juler;s ind imellem. Helt videnskab med de brunkager men de smager nu skønt. Og det lød til at være hyggeligt at lave dem sammen. God weekend♥

Fruen i Midten sagde ...

Stegemüller: Det var det også. Morfar var der skam også; han deltager bare ikke ret meget i festlighederne. Tak :-)

Overlever: Her skrives kun om det, jeg har glemt ind til videre ;-) Jeg kan nå at glemme meget mere inden juleaften. Det var nemlig godt ikke at have lyskæder ude/oppe igår. Og heldigvis er det Gemalens projekt at sætte dem op. De er lidt af et projekt, men det er jo netop historien, der gør dem ekstra gode og bøvlet værd.

Fruen i Midten sagde ...

Lene: Til gengæld har du nogle fridage at gøre godt med. Men jeg er - ind til videre - ret rolig. Vi skal nok nå det. Og god fredag til dig også :-)

Susanne: Selvfølgelig gør det det :-) Ja, de er ret besværlige, men undvære dem vil vi jo ikke.

Fruen i Midten sagde ...

Inge: Alt for lynhurtigt er måske heller ikke helt godt. Jeg vil prøve at huske at gå efter en mellemting til næste år. Det var det også - superhyggeligt, altså :-)

Randi: Njah, jeg synes, jeg har læst om andre der er (irriterende) meget længere. Jeg skal også snart have gang i listerne. Og ja, selvfølgelig når vi det :-)

Fruen i Midten sagde ...

Tina: Det havde jeg nu ikke, men da jeg læste om den allerede for flere dage siden, tænkte jeg, at det da var godt jeg ikke havde sendt den forkølede Gemal ud med alle lyskæderne, for de ville nok smadre, hvis det blæste for voldsomt. De gamle opskrifter er lidt en videnskab, men de hører til, og ja, det er rigtig hyggeligt at lave dem sammen. Også god weekend til dig :-)

NonnasBlog sagde ...

Jeg er først kommet i gang med at pynte lidt op her i huset nu. Bagningen er jeg ikke nået til. Jeg ved nemlig, hvor hurtigt alt bagværket kan forsvinde :-)!
Det lyder som en rigtig hyggelig dag hos dine forældre. Her kører vi med gamle sønderjyske opskrifter, og det vi ikke når, klarer bageren så glimrende. Og det bliver jul under alle omstændigheder! God weekend!

NonnasBlog sagde ...

Jeg er først kommet i gang med at pynte lidt op her i huset nu. Bagningen er jeg ikke nået til. Jeg ved nemlig, hvor hurtigt alt bagværket kan forsvinde :-)!
Det lyder som en rigtig hyggelig dag hos dine forældre. Her kører vi med gamle sønderjyske opskrifter, og det vi ikke når, klarer bageren så glimrende. Og det bliver jul under alle omstændigheder! God weekend!

jonna Ipsen sagde ...

jeg nyder bare at læse, smiler og tænker , ja ja julen kommer også bag på dig ligemeget hvor meget tid der er til rådighed ...❤️ rigtig god week - end

Ellen sagde ...

Vi når da det hele, gør vi.
Det lyder som om tre generationer er fuldt ud i stand til at hygge sig sammen - sådan noget kan vi lide: at en teenager ikke føler sig hævet over den slags :-)
Hos os har indgangen til jul altid været på Charlottes fødselsdag d. 12. december. At hun er flyttet hjemmefra for 100 år siden, har ikke ændret på min dato for julepyntning af stuer og køkken - så går jeg og tænker på hende, mens jeg hygger mig med pyntningen. Og det hele får lov til at blive der til 6. januar.

Pia sagde ...

Jeg fik lavet kalenderlysdekorationen rettidig i år. Jeg kan ikke lide hverken lugten eller smagen af brunkager, så det har jeg kun bagt ganske få gange i starten af vores ægteskab.
Jeres julehyggedag lyder rigtig hyggelig.
Her starter julepyntningen altid den 8. december til fars fødselsdag, så i aften har jeg lige stillet et par julelysstager i vinduet, så er der startet op :-)

Mia Folkmann sagde ...

Uhm, jeg kan næsten fornemme duften af gran og brunkagedej... :-)

Fruen i Midten sagde ...

Nonna: Det kan - også her i huset - være ret vanskeligt at få bagt i tide uden at få bagt for tidligt ;-)Tak og god søndag til dig :-)

Jonna: Du har helt ret. Julen kommer ALTID bag på mig. Men tænk, hvis man nu kunne få en uge forærende inde midt i december. Det kunne være skønt. Tak, og god søndag til dig :-)

Fruen i Midten sagde ...

Ellen: Selvfølgelig når vi det! Der skulle altså lidt mere overtalelse til i år end tidligere. Så får du en hyggelig torsdag :-) Vi har ikke nogen bestemt dato, og måske er det derfor, nisserne kommer 'sivende' lidt efter lidt?

Pia: Puh ha, hvis man hverkan kan lide smag eller lugt af brunkager, så skal man altså heller ikke tvinges til at bage dem. Jeg kan heldigvis godt lide lugten, for den er meget påtrængende, og lige i øjeblikket dufter (eller stinker alt efter behag) hele huset. Det var en meget hyggelig dag. Og du får travlt med julehyggen i morgen :-)

Mia: Ja, og vi synes jo heldigvis, det dufter dejligt :-)