torsdag den 16. juli 2015

Stjerneløse timer


- Skal vi ikke køre til Karlovy Vary? foreslog Fruen.

- ??

- Karlsbad, den gamle kurby. Med varme kilder. Den skulle være meget smuk.

- Mmmmh, lød det i stereo.

- Der er filmfestival, så hvis man er meget heldig, kan man måske opleve at se nakken af en kendt filmskuespiller.

- Okay! lød det omgående fra Donnaen. Hvornår tager vi afsted?

Det gjorde vi efter dagens MTB-O-løb, frokost og en times brakligning. Så var Gemalen klar, og vi kørte de cirka 80 km til Karlovy Vary. 


Indfaldsvejen til byen var ikke noget særligt, men så tabte vi ellers underkæberne, og her kunne man virkelig tale om wauw-effekt; det ene fantastiske palæ efter det andet dukkede op, da vi nærmede os bymidten, og der var mindst lige så flot, som vi havde fået fortalt på forhånd. Byens fortid (og nutid) som kurby for de fine, de royale, de kendte og dem med mange penge, fornægter sig ikke.

Gemalen fandt et lidt uautoriseret sted at parkere. Straks kom der en mand og viftede med armene, men heldigvis ville han bare have Gemalen til at bakke cirka fem meter og var så tilfreds. Ud af bilen og afsted.

Det var bare lidt svært at finde ud af, hvad det egentlig var, vi ville. Mens Gemalen godt ville se nogle varme kilder, snurrede Fruen rundt om sig selv for at se på flest mulige flotte bygninger (og ærgrede sig igen-igen over sine manglende kundskaber ud i arkitektoniske stilarter). Og Donnaen var mest interesseret i den der filmfestival, som tydeligt satte sit præg på byen, der nærmest vibrerede af hektisk stemning. Folk i pænt tøj og ens nøglekæder og/eller stråhatte gik rundt i små grupper og så betydningsfulde ud. Og sorte BMW'er med festival-logo på siderne gled forbi i en lind strøm.

Vi fandt den største og vigtigste varme kilde, der springer 12-15 meter op i luften som en geyser. Den står indendøre i en for byen ret uskøn bygning fra kommunist-70'erne. Det virker ret løjerligt, at den ikke står frit, og noget af det særlige ved det specielle naturfænomen går lidt fløjten, synes jeg. Men jeg har ikke kunnet google mig til en forklaring.

Med det på plads kunne vi jo godt lede lidt efter filmfestivalen, syntes Donnaen og jeg, så mens Gemalen tog en slapper på en bænk i skyggen, gik vi videre op ad hovedstrøget.

Der var mange mennesker på promenaden langs floden i den tidlige aftentime. Almindelige turister med hovederne monteret på kuglelejer og de tungt parfumerede, eksklusivt udseende festival-gængere mellem hinanden. De første langsomme og indtryks-sugende, de sidste højttalende og målrettede.

Vi nåede en flot teaterbygning med rød løber, folk i kø og mænd i jakkesæt, der talte i mobil, mens de konsulterede deres armbåndsur med få øjeblikkes mellemrum. Noget skulle helt sikkert ske, men hvad og hvornår var ikke til at vide. De sorte BMW'er kørte næsten alle sammen forbi. Vi fandt et sted, på behørig afstand men med god udsigt, hvor vi kunne stå og kigge. Tiden gik, gæster med særlige adgangskort ankom drypvis og gik ind, og på et tidspunkt blev også de ventende i køen lukket ind. Vi ventede et øjeblik mere og håbede på en eller anden grande finale i form af en celebrity, der skulle lukkes ind, når alle andre var på plads, men der skete ikke mere.

Så vi gik videre og nåede svinget for den anden ende af gaden, hvor det kæmpestore og glamourøst udseende Grandhotel Pupp lå, og udgjorde det naturlige punktum. Forpladsen var spærret af, og ville man ind, skulle man passere velvoksne herrer i sorte jakkesæt. De sorte BMW'er både hentede og bragte gæster, mens også enkelte gående med både udseendet, tøjet og adgangskortene i orden fik lov at nærme sig hovedindgangen.

Donnaen og jeg stillede os op og glanede lidt, men selv om der hele tiden var summende aktivitet, var det svært at se gennemskue, om der skulle ske et eller andet særligt. Så da vi havde stået lidt og kigget, vendte vi tilbage til Gemalen, der gerne ville hjem og spise sin aftensmad i Plzen - og drikke en øl eller et glas rosé, uden at komme i karambolage med landets nultolerance i forhold til bilkørsel med alkohol i blodet.

Vi så ikke en eneste stjerne, men måtte nøjes med at spotte en stor plakat med Jakob Oftebro (den lækre af brødrene fra 1864) i en reklame for filmen Guldkysten.

Lidt har også ret, og kulisserne var i hvert fald i orden.

Og en enkelt limousine ...

15 kommentarer:

monica sagde ...

dejlig læsning
lyder som I har haft det skønt !
Du inspirerer mig til at overveje at være mere velvillig til at eventuelt måske bruge noget ferie på at tage med min kære på golfrejser... Siden du åbenbart nemt kombinerer din gemals hang til cykelløb med ferie for den feminine del af familien.
Kunne jeg måske også, altså finde på noget sjovt mens nogen andre spiller golf... (bortset fra at nogen andre ikke kan forstå jeg ikke syns det ville være helt fantastisk at få lov til at følge med rundt på de 18 huller... " Du kan kigge efter bolden !" og " Du kan få køre golfbilen" yeah right...

Liv ☆ sagde ...

Åh Karlsbad lyder da lige som den rette afslapningsferiedestination :) og med mulighed for arkitektonisk kolorit. Lige mig. Ærgerligt at i ikke sprang i de der kilder. Kunne måske ha gjort Gemalen godt ovenpå cykleriet :)
Nå. Googler lige Karlsbad. Gitta go!

Lene sagde ...

Godt at alle tre fandt fælles fodslag i den smukke by :-)

Pia sagde ...

Det er vigtigt at bruge de rigtige ord i en 'salgstale', hvis man gerne vil have solgt sin ide :-)

Fruen i Midten sagde ...

Monica: Vi havde det helt sikkert dejligt :-) Haha, Gemalen troede også en gang, at jeg syntes, det var evigfedt at følge ham, når han kørte landevejsløb. Vores ferier er (næsten) altid en form for kompromis, hvor vi forsøger at tilpasse os Gemalens cyklerier, men til gengæld også forventer, at han yder sit bidrag (oftest som chauffør), når han ikke lige cykler.

Liv: En meget lækker by :-) Men jeg ved ikke rigtigt, hvor dyr den er. Der er ret meget hype om den. Jah, men så skal man nok have gjort sit hjemmearbejde bedre og booket sig et spa-bad. Det er - så vidt jeg ved - ikke bare noget, man lige gør. Måske skal man ligefrem indlogere sig på et af hotellerne?

Fruen i Midten sagde ...

Lene: Det lykkes en gang i mellem ;-)

Pia: Haha! Ja, man skal nemlig ;-)

M.S. sagde ...

Æv ingen kendte til Donnaen men sikkert spændende at kigge på alligevel. Lyder i hvert fald som det var:)

Ellen sagde ...

Du forstår da at sælge varen :-D Lokkede du så gemalen med udsigt til at få kig på en eller anden lækker, storbarmet skuespillerblondinesag?
Karlsbad lyder som en drøm for en arkitekturfotograferingselsker som John.

Fruen i Midten sagde ...

Mette: Nej ikke en eneste. Har ellers efterfølgende læst, at Richard Gere skulle modtage en eller anden særpris på festivalen. Og selv om han ikke lige er Donnaens generation, så har hun da set tilpas mange film med ham (Pretty Woman etc.) til at være blevet ganske starstruck, hvis hun havde set ham. Meget spændende sted under alle onstændigheder :-)

Inge sagde ...

Dejligt at I kan få alle interesser til at nå sammen på jeres ferie.. :-)

Fruen i Midten sagde ...

Ellen: Ja ikk'? ;-) Nej, han er ikke til fals for storbarmede blondiner. Det er lidt andre typer, han falder for, og i øvrigt tog han frivilligt med. Helt sikkert et fantastisk sted at fotografere. Har man forstand på det, kan man rimeligvis se, at nogle af palæerne er et miskmask af flere stilarter - opført i barok og renoveret i art nouveau eller lignende, men den slags behøver man vel ikke lade sig gå på af?

Inge: I hvert fald nogenlunde. Donnaen synes ikke altid, det er lige sjovt, men så prøver vi at finde på noget ind i mellem, som hun også gerne vil :-)

Annemor sagde ...

Kinderegg-besøk i i Karlsbad.
Min nå avdøde tjekkiske venninne tilbragte en del tid der. I forbindelse med sitt regiarbeid på 1970-tallet (det er lenge siden) så det har alltid vært et yndet sted for teater- og film-evenmenter og bad :)
Jeg antar at det ikke kommer innsigelser om det kommer froslag om en ny tur dit?
Klem og ta deg et glass limonade, i solveggen her, er det varmt :)

Fruen i Midten sagde ...

Mormor: Haha, det kan man sikkert godt kalde det, ja :-) Hvor sjovt, det vidste jeg ikke. Men hvis jeg havde tænkt mig om, kunne jeg godt have regnet det ud, for Filmfestivalen i år var nummer 50! af slagsen. Jeg er ikke sikker på, at Gemalen ville gide igen, og Donnaen ville nok forlange, at jeg satte mig bedre ind i, hvor og hvornår der var bedst chance for at møde filmstjerner ;-)

Liv ☆ sagde ...

@midterfruen
okay, selvom jeg er hotelsnob, så er prisen naturligvis ikke helt ligegyldig ;o) men klart jeg skal 'gitta go' noget mere ;o)

Fruen i Midten sagde ...

Liv: Måske er priserne overkommelige uden for sæsonen (hvornår det end er)? Jeg aner det ikke :-)