mandag den 20. juni 2016

Aflysning


Sankt Hans er aflyst!

Så magtfuld er den lokale grundejerforening, at man ikke nøjes med at aflyse den ellers så traditionelle sankthans-fest, men simpelthen aflyser hele Sankt Hans.

Det står lidt hen i det uvisse - i hvert fald for mig - om man har besluttet sig for at af-kanonisere Johannes Døberen eller bare synes, det er noget fis at fejre en mand, der alligevel er død for flere tusind år siden?

Bortset fra det kan jeg godt følge de ærede bestyrelsesmedlemmer, for hvad er sankthans-aften i forhold til de gode gamle dage?

Ikke blot de gode helt gamle dage; dengang Drachmann skrev sin midsommersang og Krøyer malede, hvordan hele toppen af datidens pop var til sankthans-bål, men også de relativt nære gode gamle dage, da jeg var barn, og hele familien hvert år blev inviteret til en kæmpe fest hos gode venner, og hvor det ikke skortede på god mad og sodavand (jeg var jo barn, ikk'), et enormt bål, ponyer vi kunne ride på i aftenskumringen, lune nætter og mosekonebryg over engene.

Så blev vennerne skilt og flyttede, og jeg blev voksen, og sankthans-aften var ikke noget, jeg gik synderligt meget op i. Men da Gemalen og jeg for snart tyve år siden flyttede til det midtjyske og ind på en meget selskabeligt anlagt vej, fik sankthans-aften et come back med alle de rette ingredienser af godt vejr, bål, mad og vin og hygge i godt selskab.

Og mindreårige børn, der klokken alt for sent sad ude midt på vejen og spiste popcorn og ristede skumfiduser. Ingen tænkte på at smide ungerne i seng, for de skulle ikke op og i skole næste dag. Og de voksne, der næste dag skulle på arbejde, var selv ude om det ...

Men så rykkede man på skoleferien, og jeg kan ikke huske begrundelsen, men den kedelige bivirkning er i hvert fald, at sankthans-aften ikke længere rigtigt er noget, som man kan enes om at fejre. Børnene skal i seng, og bålet derfor tændes, mens det stadig er højlys dag, hvilket bare ikke er særlig sjovt.

De sidste par år har sankthans-bålet således været brændt fuldstændigt ned og folk gået hjem, før klokken blev ni.

Og nu har grundejerforeningen taget konsekvensen og aflyst det hele. Både bål og båltale, trompetorkester og fællessang. Hele Sankt Hans simpelthen. Og der er sat skilte op på bålpladsen, hvor man, netop grundet aflysningen, bedes undlade at smide sit haveaffald.

Det har dog ikke forhindret nogen i at læsse et helt læs afklippede kirkegårdsplante-grene af og genplante skiltet oven i bunken.

En lidt overraskende handling synes jeg, og nu venter jeg spændt på, om det skyldes, at der er nogen, der vil afbrænde deres eget lille sankthans-bål, eller om de bare ikke kunne overskue at vende traileren og køre hjem igen med fuldt læs.

Det finder jeg ud af på torsdag.18 kommentarer:

Ellen sagde ...

Jeg forstår sådan set godt grundejerforeningen. Hvad jeg ikke forstår er, hvorfor man i Danmark ikke tager konsekvensen og gør som i Sverige: Det er den fredag/lørdag, der ligger tættest på årets længste dag, der er defineret som Skt. Hans eller Midsommer. Hele Sverige er død den weekend - altså butiksmæssigt - ALT har lukket, selv tankstationer lukker!
Det ville være en rigtig god ide at tage op, for alle har vel mest lyst til at samles, når man kan sove længe dagen efter.

Fruen i Midten sagde ...

Ellen: Det gør jeg også (at det også skyldes generel mangel på opbakning er en anden ting), og hvor ville det bare være smart at gøre som i Sverige, så vi alle kunne nyde at hygge os med bål og dertil hørende - og sove længe dagen efter. Jeg stemmer for :-)

Stegemüller sagde ...

Du satte mig i gang med Google - tak for det - jeg var slet ikke klar over, at Sankt Hans har at gøre med Johannes Døberen.

Det er da trist, at de sådan aflyser aftenen. Pdas. hvis bålet skal være slut kl. 21:00, så kan det da næsten være lige meget. Selv har jeg altid syntes, at vi skal holde de kristne højtider i hævd, for blandt andet er det vores kristne værdier som måske også er med til gøre os danske.

www.skøreliv.dk sagde ...

Ak, så må I selv i gang! Jeg synes mest Sankt Hans er hyggelig sådan på afstand, men jeg er også lidt en særling....
Er der mon nogle andre arrangementer I kan lukrere på?....

Mette sagde ...

Jeg kan godt huske Sankt Hans var lidt mere sjov, da jeg var barn. I mange år har vi ikke deltaget. Sidste år var første gang vi egentlig deltog i noget Sankt Hans noget. Det var kl 19 og passede helt fint. Jeg anede faktisk ikke, at Sankt Hans havde noget som helst med religion at gøre. Jeg lærer noget nyt hverdag:o) På torsdag skal vi samme sted hen som sidste år. Lige se lidt bål og så er det det:)

Birgitte B sagde ...

Jeg husker min bardoms Sankt Hans som dig. Og i dag forstår jeg godt at det mange steder er en tidlig affære. Måske lidt tam egentlig. Men der er også vildt mange restriktioner med det bål (siger kommune-damen der også har arbejdet for Beredskabet). Selv fejrer vi ikke længere da ældstesøn har fødselsdag på torsdag. Så ja ingen bål her heller. Kh Birgitte

@ sagde ...

Johannes Døberen?! Really?! Og jeg som troede det var det rene sommersolhverv! Nå, synes ellers det er flot sådan at aflyse HELE Sankt Hans. Rimelig handlekraftig grundejerforening - har de mon spurgt indenrigs- eller kirkeministeriet. Jamen, så gider vi heller ikke gå ned til søen og se på bål, når nu der ikke længere er Sankt Hans. Vi er ellers ret ligeglade med sengetider osv. på torsdag, for det er jo sidste skoledag dagen efter. Weeeeee... !

Lene sagde ...

I Blokhus har de flyttet bålet til fredag aften, for ja skolegang harmonerer ikke med den tradition. Vores børn er vokset op med traditionen afholdt på mange måder, og de sidste mange år har vi to "gamle" tit glemt det, fordi vi havde travlt med at blive færdig til vores uges ferie sammen.

A + K = ♥ sagde ...

Øj, æv altså - håber du finder på noget - bål og midsommersang skal der til.

Jeg bliver heldigvis ikke snydt, mig og min kæreste skal nemlig til nedstående arrangement, som vi som årskortholdere nyder godt af hvert år med hundredevis af andre Aalborggensere: http://aalborgzoo.dk/kalender/sankt-hans-paa-savannen.aspx :D

- A

Inge sagde ...

Alting har en tid, men lige frem at aflyse Sankt Hans det er da lidt voldsomt synes jeg. I må lave jeres eget lille bål eller finde et større Sankt Hans bål i nærheden.

Pia sagde ...

Her omkring er der masser af Sankt Hans bål med ditto taler, samt spisearrangementer man kan tilmelde sig. Her i vores lille bitte by, er der mindst 3 store arrangementer. Vi har dog altid foretrukket at spise herhjemme, alene eller sammen med venner eller familie. Vi går som regel ned overværer det nærmeste bål blive tændt, og hører båltalen, synger midsommervisen og slår en sludder af med de nogle af de fremmødte, mens vi kan se bålene brænde langs kysten på både Lolland og Falster. En sjælden gang er vi kørt ud for at se noget andet, men det gider vi ærlig talt ikke. deltager dog alMange

Pia sagde ...

Jeg ved ikke hvad det sidste volapyk laver i slutningen af min kommentar ;-)

Fruen i Midten sagde ...

Stegemüller: Sankt Hans er vist som julen lidt et miskmask af gamle hedenske skikke og kristendom, men det gør efter min mening bestemt ikke noget :-)

Monster-mor: Ja, vi må lave bål i haven - eller det må vi så ikke :-) Jeg har det måske lidt modsat dig, at jeg helst vil have bål med dertil hørende hygge helt tæt på. De større halv- og heloffentlige arrangementer siger mig ikke så meget.

Mette: Med mindre børn og en hverdag, der skal passes, er et tidligt sankthans-bål jo en fin ting. Man kan hurtigt lære en hel masse ved at læse blogge. Det er faktisk ret sjovt :-)

Fruen i Midten sagde ...

Birgitte: Det trøster mig faktisk lidt, at vi er flere, der har det sådan :-) Måske kan kommunedamen så også fortælle, hvor jeg skal ringe hen og rapportere, at nogen tilsyneladende har lagt an til bål et meget uhensigtsmæssigt sted?

Liv: Mon ikke det var sådan oprindeligt? Men så fandt man ud af, at det var mere politisk korrekt at gøre det til en kristen ting. Jeg tror, det er sådan en frisogns-ting, som ikke nødvendigvis berører jer, så afsted med jer ned til søen :-)

Lene: God ide. Mon Blokhus har skelet til Sverige? Det er jo det, der sker, når det ligger midt i en travl uge.

Fruen i Midten sagde ...

Anne: Altid hyggeligt med en god tradition. Vi mangler tydeligvis en zoologisk have med en savanne :-)

Inge: Ret drastisk ja ;-) Nu må vi se, om vi kan finde en lille kvist at brænde af. Vi gider næppe køre efter noget.

Pia: Det med at se bålet blive tændt og slå en sludder af med dem, man lige møder, lyder som en hyggelig måde at gøre det på. Jeg har aldrig oplevet sankthans-bål lang kysten. Det må være flot :-)

Lidt volapyk en gang i mellem tager ingen skade af :-)

Birgitte B sagde ...

@Fruen - du kan kontakte kommunens Miljøafdeling eller Beredskabet... Prøv at søge på kommunens hjemmeside 'afbrænding af bål' eller 'sankt hans'. Kh. Birgitte

Fruen i Midten sagde ...

Birgitte: Tak for svar :-) Søgning på kommunens hjemmeside gav dokument med nogle regler for afbrænding af bål og et nummer på beredskabet. Så jeg snakkede med beredskabet, som ikke gider gøre noget, før branden opstår ... Det er virkelig ikke nemt at være en pligtopfyldende (nogen ville nok mene 'geskæftig') borger.

Lene sagde ...

Nå og det med fredag og Blokhus og bål var åbenbart en slåfejl, for i Blokhus' egen avis, som vi fik i går, står der, at det er torsdag! Så meget for den gode ide :-)