lørdag den 9. august 2014

Min mosters Ipad


Vi tog en tur til hovedstaden, Donnaen og jeg.

Hovedstaden er jo et vidt begreb.

Især sagt af jyder, der med vanlig arrogance ikke skelner så nøje mellem Sjælland og København.

Folk i Rungsted vil sikkert betakke sig for at blive slået i hartkorn med befolkningen midt i København, men set fra det midtjyske er det stort set, næsten, det samme ...

Og vi boede netop i Rungsted.

Men først skulle vi besøge min søde, gamle moster.

Hende hvis 85 års fødselsdag jeg så skammeligt måtte melde afbud til i sidste øjeblik, da Kamelen pludselig blev ramt af galoperende tyndskid.

Vi spiste hyggelig frokost, og så stak Donnaen og min moster næserne i min mosters Ipad.

Den havde hun købt en gang i foråret, og alle syntes, det var vildt sejt, at hun på den måde bare gik ned i en mobil-butik og meddelte den unge knøs bag skranken, at nu ville hun godt have sådan en Ipad-dims. Men hun har stadig lidt kvaler med at omgås den. Hvilket vel ikke er så sært endda. Den gamle dame har aldrig ejet eller brugt hverken en computer eller en smartphone, så en Ipad er ikke bare et nyt stykke elektronik, men en helt ny verden som skal læres fra bunden.

Langsomt.

Donnaen havde sit hyr med at tilpasse sine instruktioner til min mosters tempo.

- Du gør bare sådan her, sagde Donnaen flere gange, mens hun lynhurtigt trykkede både 2, 3 og 4 eller flere gange.

- Hvad? sagde min moster.

- Sådan, gentog Donnaen. I samme tempo.

- Jamen, hvad gjorde du? spurgte min moster.

Derefter koncentrerede de sig om to ting; kuvert-ikonet for mail og kompas-ikonet for søgning på internettet, og så gik det straks bedre. Min moster er faktisk vældig god til at søge på nettet, men havde aldrig lært at lukke siderne, hvilket selvfølgelig betød, at der lå helt urimeligt mange åbne sider og rodede og ventede på, at Donnaen slettede dem med hård hånd.

Mail-systemet var straks lidt sværere. For hvordan ser man, om der er mail, og hvordan åbner man, og hvordan svarer man? Eller sender til en ny? Spørgsmålene er mange, når alt omkring mail hidtil har været en lille ukendt by i Rusland. Men vi sad og mailede lidt frem og tilbage, og så er vejen videre frem nok, at vi sidder med vores egen Ipad, mens vi guider min moster over telefonen. Desværre bor hun jo for langt væk til, at vi ret tit kan sidde i sofaen og hygge os, mens vi finder ud af tingene.

Efter den indsats trængte vi alle til te og en småkage.

Hvorefter vi sagde farvel og kørte til Rungsted. Sophienberg nærmere bestemt.

Efter hurtig indlogering kørte vi til Louisiana, der - rimeligvis fordi et område var afspærret på grund af opbygningen af en kommende udstilling - desværre ikke levede helt op til forventningerne.

Men aftenbuffeten og udsigten var god.

Morgenmadsudsigt fra Sophienberg.

13 kommentarer:

Stegemüller sagde ...

Godt gået at hun har købt sig en iPad!

Jeg har en gammel veninde på 81, som bruger sin iPad til stort set alt. Hun har masser aaf apps, som jeg slet ikke vidste fandtes. Af hende har jeg lært, at man aldrig skal sige: "Du skal bare" når man skal hjælpe, for det var "bare", havde hun jo selv fixet det, og jeg varer mig og synes, hun har ret.

Af hende har jeg lært Wordfeud og Facetime. Det er godt gjort, når jeg nu egl. synes, det burde være omvendt.

Hvis hun problemer med computeren, hjælper jeg hende via TeamViewer, og det er hun helt tryg ved.

Jeg synes, hun er sej!

Anonym sagde ...

Jeg synes, det er sejt, at en dame på 85 sætter sig for at lære at bruge en iPad! Hatten af for det!

Mette sagde ...

Ej, hvor sejt hun har købt en iPad:) min mor kan ikke ret godt bruge en computer og jeg er absolut den forkerte til at lærer hende det. Så det lader vi ligge:)

@ sagde ...

Sådan en moster vil jeg også have! Thumbs up!

Ellen sagde ...

Frisk moster!
Det skal nok komme for hende, det tager bare sin tid ... det er lige så meget en læreproces for os, der skal lære op, som det er for den, der skal læres op. Fandt vi ud af med min far, som også var over 80, da han begyndte at finde ud af internettets lyksaligheder. Det største problem var at lære ham at betjene en mus, men det problem har man da ikke med en iPad :-)

Anonym sagde ...

IPads er der heldigvis ganske mange ældre der har taget til sig... men ind i mellem har jeg indtrykket af at det der rykker mest er edderkop og lidt andre småspil, der ikke kræver den store indsigt.

Men sejt at hun bare køber en og håber at det nok skal blive en god oplevelse...

Men for den lidt yngre generation kan det altså være en prøvelse at lære de lidt ældre at bruge dem... men hils Donnaen og sig at det der er ren leg ved siden af at skulle lære en ældre dame at bruge noget med touchscreen - når hun er svagtseende og vant til at røre ved alt for at finde ud af hvordan det virker... så bliver der tændt for MANGE apps undervejs :-)

A + K = ♥ sagde ...

De er sgu ikke helt ueffen de gamle - min farfar på 80 sender endda "mails på mobilen" aka sms'er.

- Anne

A + K = ♥ sagde ...

De er sgu ikke helt ueffen de gamle - min farfar på 80 sender endda "mails på mobilen" aka sms'er.

- Anne

Anonym sagde ...

Hvis din moster er eller bliver medlem af Ældresagen, så har lokalafd. i Hørsholm div. tilbud. Det kunne måske være en ide, så det nys lærte kan holdes ved lige og udbygges sammen med ligesindede.
Mvh. Kristine

Inge sagde ...

Sej kone, hende din moster.

Det kan godt være en udfordring for ens tålmodighed at skulle lære ældre mennesker at bruge nyt it-udstyr, så frisk gået af Donnaen at hun kaster sig ud i at hjælpe.

Fruen i Midten sagde ...

Stegemüller: Ja, både din veninde og min moster er nogle seje, gamle damer. Dejligt, at de findes :-)

Randi: det er nemlig sejt :-)

Mette: En mulighed er måske at lade Prinsessepigen lære din mor at bruge computeren? Ungerne har tit en anden indfaldsvinkel til tingene, som gør det lidt lettere for dem at lære fra sig (hvis de altså ikke er alt for hurtige) :-)

Fruen i Midten sagde ...

Liv: Er det noget, du selv vil arbejde på, eller skal jeg spørge min moster, om hun vil adoptere dig som niece? ;-)

Ellen: Hun er nemlig frisk. På sin helt egen måde :-) Det er SÅ sundt for os andre, at vi liige skal tænke os om en ekstra gang for at forstå, hvor hunden sidder i klemme (eller noget), når vi skal prøve at instruere andre i et eller andet. Det med den mus er da også virkelig sært, når man sådan tænker over det :-)

Anne: Næh, der er heldigvis mange ældre, der stadig har lyst og mod på 'al den nymodens teknik'. Hvor fint, at din farfar sender mails på mobilen ;-) Jeg ville i hvert fald være ligeglad med, hvad han kaldte det, bare det fungerede for ham.

Fruen i Midten sagde ...

Overlever: Ja, der er heldigvis rigtig mange, der har indset, at netop en Ipad kan de med stor sandsynlighed overskue. At det så er edderkop og andre spil, der er vejen til indsigt/rutine, er da fint nok. Uh, at lære en svagtseende noget med touchscreen må virkelig være en opgave ;-)

Kristine: Tak for tip :-) Hørsholm er nok for langt væk, men jeg vil spørge min moster, om der ikke er noget i hendes nærområde. Jeg tror, hun vil være frisk på at forsøge sig.

Inge: Hehe, ja det kan det godt ;-) Jeg tror ikke, at Donnaen var helt klar over, hvilke udfordringer hun måske ville stå over for. Men hun gik frisk til sagen, og min moster er faktisk ret vaks. Opgaven bliver at holde lærdommen ved lige.