tirsdag den 12. juni 2012

Have-undren haves


Både Pigebarnet og jeg har været slatne og uarbejdsdygtige de sidste par dage. Men da det klarede op, både vejr- og helbredsmæssigt hen over frokost, gik jeg lidt i haven.

Der var dejligt. Fuglene fløjtede, og brumbasserne summede tæt og dannede et fint lille lydtæppe. Det var så inden, en af naboerne startede plæneklipperen ...

Det hele er vokset meget i den sidste tid, og alt - næsten alt - står nu så tæt, at der vil gå ren molboerne og storken i det, hvis jeg forsøgte mig med nogen særlig lugning midt i mit staudebed. Så det undlod jeg. Og undrede mig over, at der stadig ikke er nogen, der har opfundet en eller anden form for mission impossible anordning, der kan hejse en ind, så man kan luge hængende over sit bed i stedet for at trampe alt ned. Ideen er hermed givet videre til fri afbenyttelse, og jeg melder mig gerne som frivillig testpilot.

Desuden undrede jeg mig - igen - over nogle blomster i mit bed, som jeg bestemt ikke mener, at jeg selv har sået. Og så er det jo underligt, hvor de kommer fra. På den anden side fyger der jo meget ugræs over hegnet, som man siger, så det ville da være helt fint, hvis der også kom pæne blomster flyvende. Jeg tror, efter at have konsulteret havebøger og Google, at der er tale om fingerbøl: Gule bliver de vist. Og nu kan jeg godt ærgre mig en del over, at jeg har luget så mange væk i min uvidenhed.

Derfor er jeg også ret påpasselig med, hvad jeg luger væk. Altså der, hvor jeg kan nå det. Ude i kanten. Der skal helst ikke ryge alt for mange 'rigtige' blomster. Heller ikke selvom de står hulter til bulter i et kaos skabt af flere års selvsåede stauder og sommerblomster. For mens nogen nok ville synes, det er mere kaos end skønt, så synes jeg selv, at det er helt fint, og jeg kan efterhånden kende de fleste gengangere. Men som nævnt ikke de nye, vel. Og så er det jo, at jeg må undre mig igen. For hvordan i hede hule H har jeg kunnet finde på at strø blandede sommerblomster ud over et hjørne af bedet?? Ikke alene har jeg sået nye - forskellige - blomster, hvis små kimblade jeg ikke kender. Jeg har dælen dundre mig s-t-r-ø-e-t dem ud over et kun næsten ukrudtsfrit område. Så nu har jeg ikke en kinamands chance for at finde ud af, hvad der er krudt og hvad der er ukrudt, før blomsterne blomstrer, og ukrudtet opfører sig ukrudtagtigt.

Og sådan kunne jeg blive ved. Men egentlíg gør det ikke noget. Den dag, der ikke er mere at undres over, bliver det vist ulidelig kedeligt.Med lidt god vilje kan man vist godt se humlebien ...

18 kommentarer:

Rejen sagde ...

Jo der er mange ting man kan undre sig over, pyt med de "pæne" staudebede, ukrudt kan også være flot...;-D Hvis der bliver til noget med at afprøve en hængende anordning så få lige taget et billede!..;-D

Madame sagde ...

Jeg håber, I er blevet helt raske igen!

Øvelse gør mester, og jeg er sikker på, du bliver en dygtig havemand, der snart kan kende forskel på krudt og ukrudt :-)

Inge sagde ...

Der er meget at undres over.. Jeg sidder og undrer mig over hvad du vil inde i et tæt blomster dækket bed.. Lad det dog være, selv ukrudt kan være smukt.. som f.eks. valmuer og lupiner.. :-) Og de spreder sig helt vildt.

Fruen i Midten sagde ...

Reje: Jeg lover at offentliggøre billede af anordning, hvis den en dag bliver opfundet :-D

Madame: Tak, vi er vist friske igen. Synes, jeg efterhånden burde være bedre til at se forskel, men håber, du har ret, og at jeg bliver bedre end nu :-)

Inge: Jamen, det er jo fordi - jeg på trods af flere års bestræbelser på at lukke bedet så godt, at der slet ikke er plads til ukrudt - stadig kan se tidsler, senegræs og andet stads inde midt i bedet. Suk. Men jeg må dog sige, at det lykkes bedre og bedre at lukke bedet helt, og en skønne dag skal det nok lykkes :-)

Frøskuffen sagde ...

Det problem kender jeg godt. Man tør ikke luge i frygt for at fælde noget rigtigt. Min søster dyrkede i mange måneder en plante, som hun var særdeles stolt af. Det foregik indenfor i en urtepotte, og glæden varede lige indtil min far fortalte hende, at det bare var et stykke ukrudt.

Annemor sagde ...

Skal nok glede deg over mye "rart" i bedene?
Jeg tror det blir fint jeg og mye av det vi kaller ukrutt er også vakkert å se på.
Pass helse.
Ha en fin dag :-)

Fruen i Midten sagde ...

Frøskuffe: Glæder mig, at jeg ike er ene om den 'udfordring' ;-) Rigtig sød historie om din søsters urtepotteplante.

Mormor: Jah, du har ret, Er nok nødt til at lade ukrutet stå og bare håbe, at det er pænt ;-)

Tak, jeg passer på.

Lene sagde ...

Godt med sådan en tur i haven og det hjælper da garanteret på helbredet :-)
Pyt ukrudt er da også smukt.

Susanne sagde ...

Krudt eller ukrudt. Det kan være rigtig svært at se forskel - især på de små planter. Jeg er absolut ikke ekspert. Det kan man vidst også se i haven her :-)

Ellen sagde ...

Jeg undrede mig lige som Inge - indtil jeg så dit svar til hende, for der er godt nok meget rigtig pænt ukrudt, men tidsler er altså kun pæne, mens de blomstrer, og senegræs (som jeg kender som kvikgræs) er bare det værste af alt!
Anordningen: Hvad med en Fatboy hængekøje, som du kan hænge ud over siden på, mens du luger? Kan sådan en ikke stå på tværs af bedet? Det giver også en yderst glimrende mulighed for meget effektive og afslappende pauser :-)

Fruen i Midten sagde ...

Lene: Ja, jeg nyder i hvert fald at være i haven :-) Ukrudt kan være pænt, men ikke hvis man mistænker det for at ville tage magten fra en!

Susanne: Det er nemlig hulens svært at se forskel. Og hvis man så vender ryggen til et øjeblik, når det både at blomstre og smide en masse frø. Argh!

Ellen: Du er genial! Intet mindre :-D En fatboy-hængekøje vil nu komme øverst på min ønskeseddel. Og så må jeg bare justere bedet, så det passer i bredden ...

Mille sagde ...

Hvis du finder ud af, hvad der er ukrudt og hvad der ikke er, vil du så ikke være sød at skrive en bog om det?

Sådan en kunne jeg nemlig godt bruge.

Den må også gerne indeholde et kapitel om pænt ukrudt, som man bør lade stå.

Er valmuer egentlig ukrudt?

Fruen i Midten sagde ...

Mille: Jo, hvis jeg virkelig finder ud af det, så skriver jeg helt bestemt en bog om det ;-)

Valmuer er det hele. Nogle slags er ukrudt - hvis du ser røde kornmarker, er det ukrudts-valmuer, der pynter. Valmuer findes også som sommerblomster - frø, du kan så. Og hvis du gør det, så har du lige pludselig valmuer over det hele de følgende år. Og det er fint nok, hvis man kan li' dem (og det kan jeg). Endelig findes der nogle store, fine staude-valmuer, som bestemt ikke er ukrudt. Smaddergo' forklaring ikk'? Konklusionen er nok, at mht valmuer bestemmer du selv, om de skal være ukrudt eller ej :-)

Annette sagde ...

Ja, det forbistrede ukrudt!

Hver gang jeg pipper lidt om, at det måske ville være rart at flytte til noget med have (læs: frimærke, for haverne er ikke så store hernede), så siger husbond, så er haven altså din!!! Og jeg ser mig selv mosle rundt med ukrudt igen.

Jeg kan i hvert fald fortælle dig, at det ikke er nogen god ide at bruge æter til ukrudtet ☺ ☺ ☺. Det prøvede jeg engang i min fortvivlelse over oceaner af mælkebøtter i græsplænen. Jeg havde aften efter aften kravlet rundt med mælkebøttejernet, uden det egentlig kunne ses. Under et besøg i garagen så jeg æterflasken og jeg prøvede med et par dråber på nogle mælkebøtter! Og hvad skete? I løbet af få dage formerede de sig helt vildt ☺ ☺. God ukrudtskamp og bedring til jer.

Mia Folkmann sagde ...

Heldigvis er der rigtig meget ukrudt, der er smukt...

Jeg har det samme problem, så jeg venter pænt og ser, hvad der dukker op - og hvis jeg kan lide det, får det lov til at blive... ;-)

Fruen i Midten sagde ...

Annette: Det er jo lidt af en trussel, din mand kommer med der. Forestiller mig, at så går der lige lidt tid, før det emne kommer på banen igen.

He he - æter! Jeg er ikke den store kemiker, men mon ikke æter indeholder nogle af de samme stoffer som kunstgødning :-)

Mia: Din tilgang til ukrudt er jo også den mest fornuftige :-)Det sure er, når jeg godt kan se, at det er - grimt - ukrudt men ikke kan nå det. Grrr.

Østfronten sagde ...

Er der i øvrigt ikke en del spiseligt ukrudt? Man skal jo ikke luge det pæne eller det der kan ende på bordet og i maven - måske er lugning stort set overflødigt?

Fruen i Midten sagde ...

Øsfront: Jeg har lige pillet dig ud af mit spam-filter. Har absolut ingen anelse om, hvorfor du er havnet dér?

Nå men jo, du har jo ret. Der er meget, der kan spises, hvis man ved, hvad man har med at gøre. Skvalderkål og brændenælder for eksempel. Men så længe jeg ikke har æsel, tror jeg bliver nødt til at forsætte med at luge mine tidsler væk ...